Milliyet ExecutiveSürdürülebilir kalkınma için tam yol ileri...

Sürdürülebilir kalkınma için tam yol ileri...

07.10.2022 - 04:23 | Son Güncellenme:

Akkim Kimya Genel Müdürü Kipri, “Gelecek hedeflerimize giden yol sürdürülebilir kalkınma anlayışından geçiyor” diyor.

Sürdürülebilir kalkınma için tam yol ileri...

AYLİN RANA AYDİN- Kimyasal madde üreticisi Akkim Kimya, sürdürülebilir ve çevre dostu üretimleriyle çalışmalarını sürdürüyor. ‘Sürdürülebilirlik kimyamızda var’ mottosuyla bu alandaki taahhütlerini de yerine getirmek için çalışan Akkim Kimya’nın Genel Müdürü Onur Kipri, şirket olarak çalışmalarını anlattı.

Haberin Devamı

Akkim Kimya olarak 2021 yılı nasıl geçti? 2022 yılı beklentileriniz neler?

2021, Akkim için pek çok açıdan başarılı bir dönem oldu. Gerek ihracat gerekse organik ve inorganik büyüme noktasında önemli adımlar attık. Yıla başlarken değerli bir yatırım gerçekleştirerek Nazilli’de faaliyet gösteren, dünyanın en büyük karboksimetil selüloz üreticilerinden USK Kimya’yı 63 milyon dolar bedelle satın aldık. USK’yı bünyemize katarken ihracattaki gücü, yurt içindeki açık ara pazar hâkimiyeti ve know-how kabiliyetini göz önünde bulundurduk ve yatırımımızın meyvelerini kısa zamanda toplamaya başladık. USK’nın Akkim’e dahil olmasıyla ihracatımızın ciromuzdaki payı yüzde 40’ları geride bıraktı.

Büyüme eksenli yatırım

Haberin Devamı

Akkim Kimya’nın 45’inci yılı olan 2022’nin sonu için konsolide ciro beklentimiz 500 milyon dolar. İhracattaki öngörümüz ise 220 milyon dolar. Yılın son çeyreği itibarıyla hedeflerimize ulaşacağımızı söyleyebilirim. Gelecek 5 yılda ihracatımızı 2 kat yükseltip ciromuzu 750 milyon doların üstüne çıkarmayı amaçlıyoruz. Akkim Kimya’nın 5 ayrı lokasyonda üretim tesisi ve senelik toplamda 800 bin tonluk üretim kapasitesi bulunuyor. Akkim’de 900 arkadaşımız görev alıyor. İştiraklerimizi de dahil ettiğimizde sayımız bin 350 kişi.

2022 yılı ve gelecek yıla dair yatırım planlarınız bulunuyor mu?

2022, geçen yıl gibi stratejik anlamda değerli yatırımlar yaptığımız bir yıl. Haziran ayında USK yatırımımızın yıldönümünde Nazilli’de gıda katkı üretiminde faaliyet gösterecek, tüm teknolojik altyapı ve sistemlerini tamamladığımız tesisimizi açtık. Yakın zamanda, fabrikamızın bulunduğu Yalova’da 100 milyon dolarlık bütçeyle Türkiye’ye ilk epoksi reçine üretim tesisini kazandırmak için kolları sıvadık. Yine Yalova’da yüksek teknoloji ürünleri silikon polimerleri ile yağlarının üretim ve satışı için Akkim Silikon Kimya’yı kurduk. Burada ilk etapta tekstil sektörü, akrilik elyaf ve karbona yoğunlaşıyoruz. İleri derece know-how gerektirmesiyle az sayıda şirketin üretebileceği ürünlerimizin sektördeki dışa bağımlılığı azaltmasını amaçlıyoruz.

Haberin Devamı

Epoksi reçine üretimi için yeni bir yatırımınız bulunduğunu söylediniz. Detaylarından bahseder misiniz?

Tamamen entegre ve otomasyon ile çalışacak tesisimiz, bizi çok heyecanlandırıyor çünkü çok sayıda sektör için stratejik değer taşıyan böylesi bir hammaddeyi sanayiye sunmasıyla Türkiye ve çevre ülkeler için ilk nitelikte. Epoksi reçine üretim tesisimizde yıllık 50 bin ton sıvı ve katı epoksi reçineler ile formüle edilmiş türevlerini üretecek, 25 bin ton epiklorhidrin ve aynı miktarda gliserin üretimiyle de rekabet avantajı yaratacağız. Bu sayede Türkiye için önemli bir ihracat ve döviz girdisi potansiyelini ortaya çıkaracağız. Her yıl 50 bin tona yakın ithalatı da ikame ederek senelik yaklaşık 200 milyon dolarlık cari açığın azalmasına destek sunacağız. Tesisimiz 2024’ün başlarında üretime geçmesiyle 100 kişilik istihdam da sağlayacak. Tesisimizden çıkacak tüm atık suları özel arıtma sistemiyle saflaştırıp, klor alkali tesislerimizde tuzlu su kaynağı olarak geri dönüştüreceğiz.

Haberin Devamı

Yeşil Strateji Grubunuzla Avrupa Yeşil Mutabakatı konusunda ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?

Yeşil dönüşüm, pandemi süreciyle birlikte ülkeler arası ticaretteki değerini artırdı. Türkiye için çok büyük önem taşıyan Avrupa Yeşil Mutabakatı, Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması ile uluslararası ekonomik faaliyetlere bazı düzenlemeler getiriyor. 2019’un sonlarında yapılan açıklamayla karbon salınımının 2030’a kadar yüzde 55 azaltılması, 2050’de de tamamen nötrlenmesi planlanıyor. Bu nedenle küresel ilişkiler hem de çevremiz için böylesi kritik bir mutabakatta belirlenen yol haritasının uygulanabilmesi için çatısı altında bulunduğumuz Akkök Holding’in kimya şirketleri olarak harekete geçtik ve Yeşil Strateji Grubu’nu kurduk. İlk yılında liderliğini üstlendiğimiz Yeşil Strateji Grubu sürdürülebilirlik, döngüsel ekonomi, temiz enerji ve iklim değişikliğine uyum gibi konularda Akkök Holding şirketleri arasındaki iş birliğini güçlendirecek. Avrupa Yeşil Mutabakatı yol haritasında bulunan aksiyon planı ve taahhütleri hep birlikte hayata geçireceğiz. Bu sayede karbon düzenlemesinden yenilenebilir enerjiye tasarruftan inovasyon ve sosyal refaha dek sürdürülebilir kalkınma anlayışının temel ilkelerinin hem holding grup şirketleri hem de ülkemizde daha fazla önem kazanmasını sağlayacağız.

Haberin Devamı

Kimya kilit sektör…

Akkim olarak sürdürülebilirlik çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

Bu konuda paydaşlarımıza verdiğimiz en önemli mesaj, “Sürdürülebilirlik Kimyamızda Var”. Dünyanın en büyük sürdürülebilirlik inisiyatifi Birleşmiş Milletler Global Compact, iklim değişikliği hedeflerinde kimyayı kilit sektörlerden biri olarak yorumluyor. Dolayısıyla Akkim olarak biz de gelecek hedeflerimize giden yolun sürdürülebilir kalkınma anlayışından geçtiğine inanıyoruz.

Çevreci, yeşil ürünler geliştiriyor

Üretimlerinizde sürdürülebilir, çevreye ve iklime duyarlı çalışmalarınız nelerdir?

Daha sağlıklı, güvenilir ve biyolojik olarak parçalanabilen sürdürülebilir ürünlere ilgi artıyor ve biz de bu doğrultuda çevreci, yeşil ürünler geliştiriyoruz. ‘Yaşama kimya ile değer katma’ misyonumuz, kimyanın hayatın her noktasında bulunduğunu bize her daim hatırlatıp yol gösteriyor. Bu kapsamda yeşil kimya felsefesini, süreçlerin doğa ve insan sağlığına zarar vermeyecek, tehlikesiz maddelerin kullanıldığı ve üretildiği bir sistem tasarlamak olarak algılıyoruz.

İstihdama eşit katılım...

Toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki çalışmalarınız nelerdir?

İstihdama eşit katılımın, toplumdaki statülerin iyileşmesi ve sektörün geleceğe ilerlemesinde belirleyici faktörlerden olduğuna inanıyoruz ve kadın çalışan iş gücünün desteklenmesine ve istihdamına öncelik veriyoruz. 2021’de Global Compact Türkiye tarafından düzenlenen Target Gender Equality programına katıldık. 2022’de de BM Kadının Güçlenmesi Prensipleri’ne imza atarak AkkimCE markası altında 2025’e dek hayata geçireceğimiz uygulamalarımızı belirledik.