Milliyet ExecutiveLSE sahnesinde 2 harika kadın

LSE sahnesinde 2 harika kadın

10.03.2023 - 03:32 | Son Güncellenme:

Londra’da karşımda kadınların iş hayatında geri planda tutulduğu ülkelerden çıkıp dünya çapında rol modeller haline gelmeyi başaran 2 ekonomist var...

LSE sahnesinde 2 harika kadın

ÇAĞDAŞ ERTUNA/ Milliyet Gazetesi Yazarı/ cagdas.ertuna@milliyet.com.trLondon School of Economics’te (LSE) üniversite yönetimi ve öğrencileriyle birlikte bir salondayım. Dünya çapında güçlü iki kadının sahnede canlı sohbetini izlemek üzere... LSE Başkanı Minouche Shafik’in konuğu: Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Genel Direktörü Ngozi Okonjo-Iweala. Ngozi Okonjo-Iweala DTÖ’nün 75 yıllık tarihinde ilk kadın ve ilk Afrikalı yönetici. Dr. Okonjo-Iweala, 40 yılı aşkın deneyime sahip bir ekonomist ve uluslararası kalkınma uzmanı.

Haberin Devamı

Afrika Birliği’nin Afrika Risk Kapasitesi Grubu Yönetim Kurulu Başkanlığı’ndan Küresel Ekonomi ve İklim Komisyonu Eş Başkanlığı’na birçok önemli görevde bulundu. Carnegie Endowment for International Peace ve Rockefeller Foundation’ın Mütevelli Heyeti üyesi. G20 Pandemiye Hazırlık İçin Finansman Konulu Üst Düzey Bağımsız Panel’in eş başkanlığını yaptı. Düşük ve Düşük Orta Gelirli Ülkelere uygun maliyetli aşılar sağlamak için tasarlanan COVAX Tesisi’nin kurucularından biriydi.

Halen Dünya Ekonomik Forumu Mütevelli Heyeti’nde görev yapıyor ve Küresel Su Ekonomisi Komisyonu’nun Eş Başkanı. Uluslararası finans alanında ilk 30 kişiden oluşan G30 Grubu’nun da üyesi. Dr. Okonjo-Iweala, yedi yıl boyunca Nijerya Maliye Bakanı olarak görev yapan ilk kadın olma özelliğini de taşıyor. Ayrıca Nijerya’da ilk kadın Dışişleri Bakanı olarak da görev yaptı. Maliye Bakanı olarak, yolsuzlukla mücadeleye yardımcı olmak için politika ve kurumsal reformları hayata geçirdi. Dünya Bankası’nda 25 yıllık bir kariyeri var ve Operasyonlardan Sorumlu Genel Müdür olarak iki numaralı pozisyona kadar yükseldi.

Haberin Devamı

Dr. Okonjo-Iweala’ya fahri doktora veren Minouche Shafik ise London School of Economics and Political Science’ın Başkanı ve Rektör Yardımcısı. Haziran ayında ise New York’taki Columbia Üniversitesi’nin Başkanı olmaya hazırlanıyor. Daha önce İngiltere Merkez Bankası, Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası’nın kıdemli liderlerindendi. Yeni kitabı ‘Birbirimize Ne Borçluyuz: Yeni Bir Toplumsal Sözleşme’ yakın zamanda piyasaya çıktı. Minouche Shafik Mısırlı, Dr. Ngozi Okonjo-Iweala ise Nijeryalı.

Kadınların hayatında çok da aktif olmadığı ve genelde geri planda tutulduğu ülkelerden çıkıp dünya çapında rol modeller haline gelmeyi başarmışlar. Şimdi iklim krizinden gelir eşitsizliğine birçok küresel konu hakkında çalışıyorlar. Bu ufuk açıcı iki kadının sohbeti, morale her gün daha da ihtiyaç duyduğumuz bugünlerde mutlaka izlenmeli. Sadece 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde değil, diğer günlerde de kadınların hâlâ erkek egemenliğindeki iş hayatında da neler yapabileceğini görmek için önemli.