Milliyet ExecutiveLei Jun Çin’in Steve Jobs’u mu?

Lei Jun Çin’in Steve Jobs’u mu?

07.09.2024 - 05:01 | Son Güncellenme:

Yazılımla başladığı iş hayatında, iPhone’u kopyalamak için kurduğu Xiaomi’yi dünyanın en büyük üçüncü telefon üreticisi yapan Lei Jun, üç yıl önce hayata geçirdiği elektrikli otomobil projesini gerçeğe dönüştürerek ‘Çin’in Steve Jobs’u’ unvanını hak ettiğini gösterdi.

Lei Jun Çin’in Steve Jobs’u mu

İSMAİL ŞAHİN- Çin’in Hubei eyaletine bağlı Xiantao şehrinde maddi sıkıntılar içinde yaşayan öğretmen anne ve babadan 1969’da dünyaya gelen Lei Jun, ilk ve orta öğrenimini bu şehirde tamamlandıktan sonra Wuhan Üniversitesi’ne girdi. Burada bilgisayar bilimleri üzerine eğitim alan Jun o kadar başarılı oldu ki lisans derecesini iki yılda tamamladı.

Haberin Devamı

Daha eğitimine devam ederken ilk şirketini kurdu ve floppy disket içinde yazdığı şifreleme yazılımını satmaya başladı. İlk şirketinin adresi kaldığı otel odasının adresiydi. Sonra şirketi büyüttü ve baskı ve fotokopi hizmetlerinin yanı sıra bilgisayar ve bilgisayar yazılımları satmaya başladı. Ancak şirketi farklı alanlarda gelişmeye başlayınca para kazanmanın daha da zorlaştığının farkına vardı ve Çinli bir yazılım üreticisi olan Kingsoft’ta 1992 yılında mühendis olarak girdi.

6 yıl içinde şirketin CEO’su olan Jun, şirketin halka arzına liderlik etti. 20 Aralık 2007’de, sağlık nedenleriyle Kingsoft’taki başkanlık ve CEO’luk görevinden istifa eden Jun, melek yatırımcı oldu.

Vancl.com, UCWeb ve sosyal platformu YY.com dahil 20’den fazla şirkete yatırım yaptı. Kurucu ortağı olduğu bir yatırım şirketi olan Shunwei Capital aracılığıyla e-ticaret, sosyal ağ ve mobil endüstrilerdeki şirketlere yatırım yaptı ve yapmaya da devam ediyor. 2004 yılında Amazon’da 75 milyon dolara sattığı çevrimiçi bir kitap dükkânı olan Joyo.com’u kurdu.

Haberin Devamı

Dönüm noktası oldu

Lei Jun’un hayatındaki dönüm noktalarından birisi iPhone oldu. iPhone 2007 yılında piyasaya sürüldüğünde bu ürünle rekabet edebilecek daha ucuz bir telefon üretme fikri aklına geldi. Bunun için ilk olarak çok iyi bir ekip kurması gerektiğini biliyordu.

Google Çin Mühendislik Enstitüsü Başkan Yardımcısı Lin Bin, Google Çin’in kıdemli ürün yöneticisi Hong Feng, Motorola Pekin Ar-Ge merkezinin kıdemli yöneticisi Zhou Guangping, Motorala Pekin Endüstri Departmanı Bölüm Başkanı Liu De, Pekin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde Tasarım, Kingsoft Dictionary’nin Genel Müdürü Li Wanqiang ve yine Kingsoft Geliştirme Müdürü Wong Kong-Kat’ı ikna etmeyi başardı ve küçük bir çamaşır makinesi görümlü logosuyla Xaomi 2010 yılında doğdu.

Hedef çok basitti: Apple’a parası yetmeyen ama aynı premium özellikteki telefon isteyen müşteriler... Kâr marjını da düşük tuttu. Apple telefonları için yüzde 26 kâr payı koyarken, Xiaomi yüzde 6.4 kâr marjıyla dünyanın büyük telefon üreticisi devine dönüştü.

Haberin Devamı

En sonunda cep’ten araba çıktı...

Xiaomi, birkaç yıl içinde Çin’in en büyük akıllı telefon markası haline gelirken uluslararası alanda da kendini kanıtadı ve dünyanın en büyük üçüncü telefon üreticisi oldu.

Akıllı telefonların yanı sıra dizüstü bilgisayarlar, giyilebilir cihazlar ve akıllı ev cihazları gibi birçok ürün geliştiren Xiaomi 3 yıl önce otomotiv işine gireceğini ilan etti. Bu karar da Apple’ın elektrikli otomobil üretimi kararı almasının ardından geldi.

Apple geçen yıl 10 yıl üzerinde çalıştığı ve 10 milyar dolar para harcadığı ‘Titan’ isimli otomobil projesini rafa kaldırdı. Ancak Lei Jun, 3 yıl içinde otomobil hayalini gerçeğe çevirdi. Yüzde 5 şarjdan yüzde 95’e 34 dakika gibi kısa bir sürede ulaşan pilleriyle SU7 1 800 kilometreye uzanan menzili, 673 beygire ulaşan gücü ve 30 bin dolardan başlayan fiyatıyla piyasada ses getirdi.

SU7’nin en büyük özelliği ise iç tarafta kişiselleştirilmiş aksesuar ve yazılımları. Şirket opsiyonel olarak 500 farklı yazılım sunuyor. Financial Times gazetesi Xiaomi’nin otomobilden elde ettiği kârın yarısını bu kişisel aksesuarlardan kazandığına dikkat çekiyor. Fabrikasında tamamen robotların çalıştığı Xiaomi bu yıl içinde 100 bin araç teslim etmek istiyor. Sadece Çin’de 82 bin kişi bu otomobili almak için sırada bekliyor. Şirket dünyanın en fazla otomobini satan şirketi olmayı hedeflediğini açıkladı.

Haberin Devamı

En zenginler arasında

Lei Jun bu vizyoner görüşleri sayesinde ‘Çin’in Steve Jobs’u’ unvanını kazandı. 14.5 milyar dolar servetiyle ülkesinin 20’nci, dünyanın ise 195’inci en zengin insanı olan Jun, aynı zamanda çok da yardımsever bir isim. Jun, okuduğu üniversiteye, doğduğu şehre ve eyalete 3.5 milyar dolardan fazla bağış yaptı ve halen de yardımseverlik yapmaya devam ediyor. Lei Jun halen Hong Kong’da işlem gören ve değeri 4 milyar doları bulan Kingsoft’un yüzde 23 hissesini elinde tutuyor. Jun 2015 yılından beri de Kingsoft’un yönetim kurulu başkanlığını yürütüyor.