Milliyet ExecutiveKasadaki ‘sır’ çevre ve tasarım

Kasadaki ‘sır’ çevre ve tasarım

10.12.2023 - 01:04 | Son Güncellenme:

Plastik kasalar gıdayla ilişkimizde hemen her an sürecin parçası. Gülçin Güloğlu Uğuz sürdürülebilirliğin yolunun üretim süreçlerinden olduğu kadar tasarımdan da geçtiğini anlatıyor.

Kasadaki ‘sır’ çevre ve tasarım

Engin Uğur Ağır- Meyveden sebzeye, ekmekten süte hemen her gıdayı içinde taşıdığımız plastik kasalar fazla dikkatimizi çekmez... Genç yaşından beri üretimin içinde olan Gülçin Güloğlu Uğuz için durum farklı... O bu konuya çevresel etkilerini de göz önüne alarak geniş bir perspektiften bakıyor... Güloğlu Plastik Tire Organize Sanayi Bölgesi'nde 25 bin metrekare kapalı alanda ve ayrıca Buca'da olmak üzere iki ayrı yerde plastik kasa üretiyor. Genel Müdür Gülçin Güloğlu Uğuz, eğitim hayatından itibaren işin içinde... Sürdürülebilirliğe özel önem verdiğini, bunun üretim süreçlerinden olduğu kadar tasarımdan da geçtiğini söyleyen Gülçin Güloğlu Uğuz kadınların gerek sosyal gerek iş yaşamında, gerekse de kamuda sayılarının artması için projeler yaptığını da anlatıyor...

Haberin Devamı

Plastik sektörüne nasıl adım attınız?

Üniversite sınavlarına hazırlanıyordum. Babam geldi, "Kızım biliyorsun, kendi işimiz var. 18 kişi imalat yapıyoruz. Sen iktisat oku" dedi. Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü'nü kazandığım gün babam, "Hadi işe de gel, hem çalış, hem oku" dedi. Sektöre böyle girdim ve üniversite bittiğinde, ben iş hayatında 1-0 öndeydim.

O yıllarda imalat vardı, peki ya fabrika?

İngiltere'de "master" yapma planım vardı. Havaalanına gittiğimde babam beni "Ne zaman dönüyorsun?" diye aradı. Her gün bana e-posta atıyor, hepsinin sonu "Kızım seni seviyorum" ile bitiyordu. En son "Sen benim askerdeki kızımsın" yazılı bir e-posta attı. Baktım bir de yüklü bir dosya var. Onu açtığımda "İstediğin fabrika arazisini aldım. Ne zaman istersen inşaatına başla" yazıyordu. Biletimi aldım, Tire'ye inşaatın başına geldim. 6 ayda fabrika bitti. Bugün Tire Organize Sanayi Bölgesi'nde 25 bin metrekare kapalı alanda ve ayrıca Buca'da olmak üzere iki ayrı yerde üretim yapıyoruz.

Haberin Devamı

Ürün çeşitleriniz nelerdir? Özelliklerinden bahseder misiniz?

Genel amaçlı kasalar, "One Way" ihracat kasaları ve süt grubu plastik kasalar olarak üç ana kategoride üretim yapıyoruz. Özel tasarımlara farklı bir önem veriyoruz

Nasıl farklı?

Tasarım Ar-Ge sürecimizde özel önem verdiğimiz bir alan çünkü sosyal sorumluluk projelerimizden biri de sürdürülebilir bir çevre yaratmak. Bunun da üretim süreçlerinden olduğu kadar tasarımdan da geçtiğine inanıyoruz.

Bu tasarımların özellikleri neler?

Bir kere kaliteli malzeme ve yenilikçi üretim süreçleri kullanıyoruz. Çevreye zarar vermeyen prosesler ve tasarımlar geliştirmeye özen gösteriyoruz. Hafif, ergonomik, daha küçük alanlarda daha fazla ürün taşımaya olanak veren ve çevreci tasarımlar bunlar. Ayrıca gıda ile temas konusunda da tüm sertifikasyon süreçlerinden geçerek hem insan için hem de çevre için sağlıklı ambalajlar üretiyoruz.

Plastik ambalaj sektöründe son 10 yılın en önemli yeniliği nedir?

Plastik ambalaj sektöründe sürdürülebilir bir çevre adına yapılan teknolojik ve sektörel gelişmelerin tamamını tüm ambalaj sektörü için en faydalı yenilik olarak görüyorum.

Haberin Devamı

Ar-Ge konusunda neler yapıyorsunuz?

Teknolojik gelişmeleri yakından takip ediyoruz ve makine parkurumuzu sürekli yenileyerek global ekonomide uluslararası rakiplerimizle rekabet etme şansı yakalıyoruz. Ar-Ge konusunda hem kendi ekibimiz, hem de üniversitelerle iş birlikleri yaparak çalışmalarımıza devam ediyoruz. Kalıp tasarımı konusunda da yatırımlarımızı geliştirerek kendi bünyemizde inovatif ürün geliştirme çalışmaları yapıyoruz.

Her sektörde olduğu gibi en önemli konu, müşteri memnuniyeti. "Bu noktada taviz vermeyiz" dediğiniz nedir?

Ürünlerini kaliteli ve sağlıklı kasalarla taşımak isteyen müşterilerle mutlaka yolumuz kesişiyor. Oldukça müşteri odaklı bir firmayız ve müşterilerimizin bize gelmeden önce problemlerini ve sıkıntılarını iyi analiz ediyoruz. Onların ihtiyaçlarını, taviz vermediğimiz kaliteli ve sağlıklı kasalarla birleştirdiğimiz özel çözümlerle mutlak müşteri memnuniyetini yakalıyoruz.

Haberin Devamı

Kasadaki ‘sır’ çevre ve tasarım

Hedefiniz nedir?

Türkiye'de toplam ambalaj üretiminde en yüksek pay yüzde 70 ile plastik malzemelere ait. Yani plastik ambalajın hem yurtiçi sektöre hem de ülke ekonomisine katkısı ülkemizde oldukça yüksek. Bu bağlamda gelecekten umutluyum. Ar-Ge çalışmalarımız hızla devam ediyor, yeni ürün ve proje geliştirme süreçlerimiz gelişen ve genişleyen pazarın ihtiyaçları doğrultusunda yenilikçi ürünlere öncelik veriyor.

Kadınların çalışma hayatındaki sorunlara bakış açınız nasıl?

Kadınların ekonomik hayattaki özgürlüklerini sağlamaları ve kendilerine güvenen bireyler haline gelmeleri önemli. Bu nedenle kadın girişimciliğine destekleri artırmalıyız ki kişisel olarak da çabam bu yönde. Bir diğer üzerinde durulması gereken nokta toplumsal bilinçlenme. Özellikle sanayide kadın sayısı çok az. Türkiye genelinde sanayinin neredeyse yüzde 99'u aile şirketlerinden oluşuyor ve bu ailelerin kız çocukları var. İkinci kuşak kız çocuklarına rol model olmak için üzerimize düşenleri yerine getiriyoruz. Ancak şunu unutmamak lazım: Sadece kadının değil, erkeklerin de kadın hakları, insan hakları konusunda bilinçlenmesi, toplum olarak bir farkındalık yaratabilmek adına yapıcı çözümler getirecektir. Toplumsal cinsiyet eşitliği kesin olarak hayatın her aşamasında yer almalı. Bunun için de projeler üretip daha çok insana dokunmak için kadının gerek sosyal gerek iş yaşamında, siyasette, kamuda sayılarının artması için projeler yapıyoruz.

Haberin Devamı

25 bin metrekare kapalı alanda üretim

1975 yılında Seracettin Güloğlu, plastik sektörüne adım attı. 1989 yılında Pan-Pen markasıyla plastik hazır banyo ve WC panjur pencere sistemlerini geliştirdi. O yıl üniversiteyi kazanan kızı Gülçin Güloğlu Uğuz, aynı gün sektöre de hızlı bir başlangıç yaptı. İmalat yapan şirket dört yılın ardından Tire'de 10 bin metrekarelik alanda ambalaj sektöründe plastik kasa üreten sanayi şirketine dönüştü. Gülçin Güloğlu Uğuz Ar-Ge'ye büyük önem verdi. Sürdürülebilir çevre anlayışıyla üretim en önemli konusu oldu. Bugün Güloğlu Plastik 25 bin metrekare kapalı alanda, sektörün en büyükleri arasına girdi. TOBB ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı iş birliğinde açıklanan "En Hızlı Büyüyen 100 Şirket" içinde yer aldı. Güloğlu Plastik Genel Müdürü Gülçin Güloğlu Uğuz, Tire Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Üyesi.

Yazarlar