09.11.2022 - 21:05 | Son Güncellenme:
ARZU ÇEKİRGE PAKSOY
ARZU ÇEKİRGE PAKSOY- Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılına bir kala, kadınlarımızın ekonomik ve sosyal hayattaki gücü artıyor. Geçtiğimiz günlerde 144 yıllık İstanbul Barosu’nun başkanlığına seçilen ilk kadın olan Avukat Filiz Saraç, Avrupa’da tam yapay kalp nakli yapan ilk kadın kalp cerrahı Dr. Dilek Gürsoy, 28 yaşında icat ettiği giyilebilir kalp pili ile tarihe geçen ve Harvard Üniversitesi Genç Akademi üyeliğine seçilen ilk Türk bilim insanı olan Dr. Canan Dağdeviren bu fark yaratan kadınlardan sadece birkaçı... Kadınların girişimci, üretici ya da profesyonel olarak iş yaşamına katılmasının arkasında kapsayıcılık ve çeşitliliğe önem veren, cinsiyet eşitliğine inanan, bu konuda kadınları yüreklendiren ve yol gösteren öncü kurumların sürdürülebilir çabaları var. Kadının girişimcilik yoluyla güçlenmesini sağlamak amacıyla 2002 yılında 37 kadın girişimcinin bir araya gelmesi ile faaliyetlerine başlayan Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Türkiye’deki kadın girişimcilik oranının 20 yıl içinde yüzde 4’ten yüzde 14’e yükselmesinde büyük pay sahibi... KAGİDER’in gelecek 20 yıldaki yeni vizyonunu ‘Kadın, Toplum, Dünya ve Gelecek’ olarak belirlediklerini açıklayan KAGİDER Başkanı Emine Erdem, “Dünyadaki yaklaşık 582 milyon girişimciden 252 milyonunun kadın olduğu günümüzde, kadınların iş dünyasını şekillendirdiği bir gelecek öngörüyoruz. Küresel işgücünün yüzde 41’ini oluşturan kadınlar yalnızca birkaç yıl içerisinde dünya genelinde 28 trilyon dolarlık harcamayı yönetecekler. Dünyada istihdam ve değer üretiminde her yıl bir önceki yıldan daha yüksek performans gösteren, kadın liderliğindeki işletmelerin yeşil dönüşüm ve dijital dönüşümle daha da büyüyeceği bir yarına uyanmak artık hayal değil” diyor.
Dönüştürücü bir rol
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Habitat Derneği ve CocaCola Türkiye işbirliği ile 7 yıl önce başlayan Kız Kardeşim Projesi bugüne kadar 450 binden fazla kadının hayatına değer kattı. Kadınlar için finansal bilinç, bilişim, iletişim ve girişimcilik alanındaki eğitimlerin yanı sıra mentorluk ve hibe programlarını da kapsayan proje, işlerini büyütmek isteyen kadın girişimcilere destek oluyor. Kız Kardeşim Projesi kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı ile 23 ilde, sayıları 165’e ulaşan kalkınma kooperatifi üyelerine de eğitim veriliyor. Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Kız Kardeşim Hibe Programı ile 60 girişimci kadına 50 biner TL olmak üzere toplamda 3 milyon TL’lik destek sağlanacak. Coca-Cola Türkiye Genel Müdürü Başak Karaca, “Coca-Cola olarak kadınların küresel ekonomiyi şekillendirmede dönüştürücü bir rol oynadığına inanıyoruz. Bu doğrultuda, uzun yıllardır kadınların toplumsal ve ekonomik hayatta güçlenmesi için çalışmalar gerçekleştiriyoruz” diyor.
Eğitim ve istihdam
TOBB Kadın Girişimciler Kurulu’nun sanayide nitelikli kadın istihdamını artırmaya yönelik hayata geçirdiği Sanayide Kadın Eli projesi kalıplaşmış algıları yıkarak, kadınların katma değerli üretimde de etkin olabileceğini göstermeyi hedefliyor. Eğitim almış ancak iş sahibi olmayan çalışmaya istekli kadınlar ile meslek lisesi, lise mezunu ve eğitimi devam eden gençleri bir araya getiren proje kapsamında, yörelerdeki sanayi kuruluşlarının ihtiyaçlarına göre kadınlara eğitim veriliyor ve istihdam edilmelerine destek olunuyor. Pilot olarak Kütahya’da başlayan proje Kocaeli, Düzce, Bolu, İzmir, Sakarya, Yalova illerinde devam ediyor. Projenin sırasıyla Niğde, Manisa, Bursa, Hatay, Aksaray, Diyarbakır, Kastamonu, Çorum, Gaziantep, Kayseri illerinde de gerçekleşmesi planlanıyor. Sürdürülebilir kalkınma ve sağlıklı büyüme için daha çok kadının ekonomiye katılması dileğiyle…