Milliyet ExecutiveEsnek ekonomi devri nasıl ilerliyor?

Esnek ekonomi devri nasıl ilerliyor?

26.08.2024 - 21:39 | Son Güncellenme:

Gelecek, sadece esnek çalışmada değil, akışkan çalışmada. Çalışan, serbest çalışan, girişimci ve yatırımcı arasında aynı zamanda sorunsuz bir şekilde geçiş yapılacak. Gelecek uyum sağlayabilenlere yarayacak...

Esnek ekonomi devri nasıl ilerliyor

ÇAĞDAŞ ERTUNA- Esnek ekonomi devrimi beklenenden çok daha hızlı ilerliyor. 10 yıl içinde dünya nüfusunun yüzde 50’sinin serbest çalışan olacağı tahmin ediliyor. İşin ilginç yanı: ‘Freelancer’lar geleneksel çalışanlardan daha fazla kazanacak. Peki ama neden? Uzmanlık becerileri ve küresel talebin toplamı prim oranlarını ortaya çıkarıyor. Braintrust gibi bazı global platformlar serbest çalışanların kazançlarının yüzde 100’ünü elinde tutmasına zaten izin veriyor. Ama bu buzdağının sadece görünen kısmı... Gerçek oyun değiştirici, dijital ayak izlerinin en değerli varlık haline gelmesi. Kökenleri 20. yüzyılın başındaki Amerikan caz kulüplerine dayanan esnek ekonomi artık global işgücünün önemli bir bölümünü içeriyor. Esnek ekonominin geçmişindeki önemli tarihler 1990’ların başında başlıyor. Caz müzisyenleri konserlerden para kazanıyor. 1930’larda ise çiftçiler topraklarını kaybediyor ve göçmen işçiler haline geliyor. 1940’larda geçici personel büroları açılıyor. 1990’larda ise müteahhitler ve geçici işçiler işgücünün yüzde 10’unu oluşturuyor. 1990’ların sonunda ise dijital çağ uzaktan çalışmaya imkân veren iş platformlarını doğuruyor. 2021’de ise esnek istihdam, çalışanların üçte birini kapsıyor. Artık özenle hazırlanmış özgeçmişler yerine çevrimiçi portfolyolar yeni CV’ler olacak. Şirketler, üniversite derecelerine veya iş unvanlarına göre değil, kanıtlanmış iş tecrübesine göre işe alım yapacak. Ama çoğunluğun kaçırdığı şey, mesele sadece çalışmaları sergilemekle ilgili değil. Yoğun dijital gürültü arasında öne çıkan kişisel bir marka oluşturmakla ilgili. Ne yazık ki, öne çıkmak her geçen gün zorlaşıyor.

Haberin Devamı

Yapay zeka işin içinde

Çünkü AI (yapay zeka) da işin içine giriyor ve birçok işi yapay zekanın ele geçirmesi bekleniyor. Yapay zeka mevcut işleri değiştiriyor, ama aynı zamanda tamamen yenilerini de yaratıyor. Yapay zeka çağındaki en değerli beceri yapay zeka araçlarından etkili bir şekilde nasıl yararlanılacağını bilmek.

Peki ama neden?

Çünkü yapay zeka işbirliğinde ustalaşanlar akranlarından daha iyi performans gösterecek. Mesele yapay zeka ile rekabet etmek değil, kendi alanında yapay zeka ile güçlendirilmiş bir süper insan olmak. Önümüzdeki yıllarda merkez ofisler tarihe karışıyor. Ofis alanı maliyetlerinin 2034 yılına kadar yüzde 40 düşeceği tahmin ediliyor. Gelecek sadece uzaktan çalışmada değil, aynı anda hiperyerellik ve küresellik. 2034 yılında her 3 profesyonelden 1’inin birden fazla mikro işletmesi olması da beklenenler arasında. Gelecek sadece esnek çalışmada değil, akışkan çalışmada. Çalışan, serbest çalışan, girişimci ve yatırımcı arasında aynı zamanda sorunsuz bir şekilde geçiş yapılacak. Gelecek uyum sağlayabilenlere yarayacak. 9-5 işlerin yok olması aslında bir tehdit değil. Aynı zamanda başarıyı yeniden tanımlama şansı.