Milliyet ExecutiveCHRO’lara büyük iş düşüyor

CHRO’lara büyük iş düşüyor

06.06.2022 - 15:39 | Son Güncellenme:

CHRO Summit 2022 Türkiye’nin önde gelen firmalarının üst düzey yöneticilerini ve CHRO’larını bir araya getirdi. Zirvede ‘En Etkin 50 CHRO’ya da ödülleri verildi Zirvede dünyada pandemiyle iş yapışın çok değiştiği vurgulanarak verimlilik, üretkenlik, inovasyon ve bağlılık konularında yeni denge bulunması fikri öne çıktı

CHRO’lara büyük iş düşüyor

DataExpert ve Milliyet Executive iş birliğinde BMI organizasyonuyla bu yıl beşincisi düzenlenen, CHRO Summit gerçekleştirildi. ‘RESHAPE’ temasıyla düzenlenen zirvede iş dünyasının dönüşümüne öncülük eden Türkiye’nin önde gelen firmalarının üst düzey yöneticileri ve CHRO’ları (İnsan Kaynakları Tepe Yöneticisi) bir araya geldi. Zirvede, gelecekte yetenek yönetimi ve şirket kültürünün yeniden keşfine dair konuların yanı sıra Türkiye’den beyin göçü sorununa dair yetenekleri korumak için yöntemler, istihdamda eşitlik kavramları ve geleceğin işleri gibi konular ele alındı.

Haberin Devamı

CHRO’lara büyük iş düşüyor

Yetenek ön planda

McKinsey & Company Organizasyon Uygulamaları EEMA Lideri Amadeo Di Lodovico, İK alanında çok ilginç zamanlardan geçildiğini belirterek, “Farklı sosyal gerilimler baş gösteriyor, pek çok açıdan bir krizden çıkıyoruz. Bu süreçte otomasyonun ve dijitalleşmenin hızlanması da yeteneği etkileyen hususlardan. Şirketler iş alanında yapay zeka, dijitalleşme ve otomasyonda çok ciddi yatırım yapıyor. Bilişsel yetilerin çok önem kazandığı bir döneme; CHRO çağına girdik. Şirketler farklı sektörlerde yetenekleri ne kadar güçlüyse o kadar güçlü olacak. Yeniden düşünmemiz gereken konular arasında insan sermayesi ve yeti kavramı var” dedi.

CHRO’lara büyük iş düşüyor

Yeni bir denge arayışı

Zirvede konuşan IFP Ortağı Dr. Magnus Tessner, geleceğin iş modelinde uzaktan çalışmanın öncelikli olacağını dile getirdi. Tessner, “CHRO’lar, pandemiyle birlikte ilk kez şoför koltuğunda oturdu. Bu büyük bir fırsatı da beraberinde getirdi ve kriz liderlere bir değerlendirme ve eldeki tüm bilgiyle birlikte İK’nın sunabileceği faydaları yeniden gözden geçirme fırsatı sundu. Pandemiyle iş yapış şeklimizi çok ciddi şekilde değiştirmek zorunda olduğumuzu öğrendik. Verimlilik, üretkenlik, inovasyon, bağlılık konularında yeni bir denge arayışında olmalıyız” dedi.

Haberin Devamı

CHRO’lara büyük iş düşüyor

İyimserlik ön plana çıkıyor

Mercer Türkiye Genel Müdürü Dinçer Güleyin ‘Küresel Yetenek Raporu’na dair şu notları paylaştı: “Her yıl gerçekleştirdiğimiz, üst düzey yöneticiler, İK profesyonelleri ve çalışanlarının görüşleriyle öne çıkan Mercer Global Yetenek Trendleri Araştırması, bu yıl 13 sektörü ve 16 coğrafyayı kapsıyor. Bu yılki araştırmamız ise geleceğin ‘iyimserliğin’ bir sesi olduğunu işaret ediyor. Çalışanlardaki güven ve gelişme duygusu tüm zamanların en yüksek seviyesinde. Özellikle gençler geleceğin daha dengeli olacağına inanıyor.”

CHRO’lara büyük iş düşüyor

Esneklik çalışanı mutlu ediyor

Gelecekte Yetenek Yönetimi adlı panel McKinsey & Company Türkiye Ortağı Manolya Yazarkan moderatörlüğünde gerçekleşti. Kibar Holding CEO’su Haluk Kayabaşı, “Yenilikçi İK uygulamalarımız, dijitalleşme yatırımlarımızın isabetli olduğunu gördüğümüz bir dönemi ekip ruhu içinde deneyimledik. Kurulduğumuzdan beri insana ve doğaya verdiğimiz kıymeti her şeyin üstünde tutan kurum geleneğimiz, sürdürülebilirliğe giden yolda bize en büyük rehber. Kendimize 2025 yılını işaret eden çok kapsamlı hedefler koyduk” dedi. Yaşar Holding CEO’su Dr. Mehmet Aktaş da, “Çalışanlar bu dönemle çalışmayı ve yaşamayı bir bütün olarak görmeye başladı, kendi değerlerini ve kurum değerlerini daha çok sorguladı, topluma değer katan yerleri çok tercih etti. İşe değil yaşama bağlanma, kurumla ve işle gurur duyma davranışları öne çıktı” diye konuştu. Alarko Holding CEO’su Ümit Nuri Yıldız ise şirket kültürünün kuruluşundan itibaren en temel unsurlarından birinin insana değer vermek olduğuna değinerek, “Çalışma hayatının ofis dışına taşınmasıyla çalışanların dijital yetkinliklerinin artırılması önem kazandı. Klasik ast-üst ilişkileri ve hiyerarşik yapılar yerine inanç ve samimiyet ihtiyacını öne çıkaran Z kuşağının beklentilerine odaklanıyoruz” dedi. LinkedIn Güney ve Doğu Avrupa Satış Yöneticisi Burak Kuralkan ise yaptığı sunumda, iş dünyasının kültür ve stratejinin birbirinden ayrılamayacağı noktaya gittiğini belirtti. Kuralkan, yapılan araştırmalara göre esneklik konusuna önem veren şirketlerde çalışanların daha mutlu hissettiğini de sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

CHRO’lara büyük iş düşüyor

Haberin Devamı

Kalifiye insan gücü yarışı...

İnsan Kaynaklarının Dönüşümü adlı panel DataExpert Yönetici Ortağı Yasin Altunkaya moderatörlüğünde gerçekleşti. Turkcell CHRO’su Ali Rıza Esmen, “Turkcell’in de yakın lansmanını yapacağı T kuşağıyla karşı karşıyayız. Pandemiyle birlikte İK’nın değerinin arttığını düşünüyorum. Modern insan kuşaklardan bağımsız daha özgür olmak istiyor” dedi. Kale Holding İnsan Kaynakları Başkan Yardımcısı Selda Seçkinler, çalışma hayatında kalifikasyonları artırmak gerektiğini belirterek, “Türkiye’de otomasyonla birlikte yok olacak işlerin oranı yüzde 60. O yüzden bizim kalifiye insan gücünü artırmaya ve elde tutmaya dönük savaşlarımız devam edecek” diye konuştu. TAV Havalimanları Holding İnsan Kaynakları Grup Başkanı Hakan Öker ise artık liderlerden daha çok iş birliği beklendiğini söyleyerek, “Dışarıda paydaşlarla olan iş birlikleri değil daha çok içeride çalışan ekipleriyle, süreçleriyle iş birliği yapması bekleniyor” dedi. Şişecam İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Şengül Arslan, teknolojinin de verdiği imkanlarla platform ve pazaryeri yaklaşımlarının çok güçlü bir şekilde iş dünyası ve organizasyon yapılarını etkileyeceğini ifade etti.

Haberin Devamı

CHRO’lara büyük iş düşüyor


Yetenekleri korumak önemli

Türkiye’den Beyin Göçü: Yetenekleri Korumak İçin Yöntemler adlı panel, Deloitte Türkiye İnsan Yönetimi Hizmetleri Lideri Cem Sezgin moderatörlüğünde gerçekleşti. Genç yeteneklerin şirketlerden daha kolay ayrıldığına dikkat çeken QNB Finansbank, İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Cenk Akıncılar, “Genç yetenekler şirketlerden daha kolay kopuyor, buraya odaklanmak ve gelişim süreçlerini bu bazda almak kritik. Başka bir kültüre uyum sağlamak da hiç kolay değil. Biz, yetenekler şirketimize geri dönmek istediğinde onlara her zaman geri dönüş yolunu açık bırakıyoruz” diye konuştu. sahibinden. com İş Destek Genel Müdür Yardımcısı Güntulu Peker ise “Türkiye beyin göçünde 32 ülke arasında 24’üncü sırada. Bugün gerçekleşen göç nitelikli emek göçü, yani eğitimli insanlar. Çalışanlarını anlayabilen, deneyimi iyileştirebilen şirketler kazanacak” dedi.

CHRO’lara büyük iş düşüyor

Beyin göçü...

İGA İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Nihat Çukurkaya, şöyle konuştu: “Beyin göçü konusundaki süreç ciddi bir iş birliğini gerekli kılıyor. Bu bağlamda; devletin imkânları, üniversiteler ve özel sektör olmak üzere teoride ‘Triple Helix’ olarak tanımlanan bu ortaklığın süreci yönetmesi gerekiyor.” Esin Avukatlık Ortaklığı Ortak Avukat Sertaç Kökenek de “Hisse opsiyon planları Türkiye’de de artan bir trend. Birçok şirket nitelikli istihdamı bünyesinde tutabilmek için bu teşvik uygulamasına başvurmakta fakat bu konunun hukuki anlamda kompleks olduğunu, şirketler hukuku, vergi hukuku ve iş hukuku gibi alanların beraber değerlendirilip tasarlanması gerektiği unutulmamalı” diye konuştu.

Genç istihdama katkıya devam

Yaşın ve Cinsiyetin Ötesinde İstihdama Bakış başlıklı son panel Artı365 Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Berat Süphandağ’ın moderatörlüğünde gerçekleşti. Türk Hava Yolları Genel Müdür (İnsan Kaynakları) Yardımcısı Abdulkerim Çay, “Sunduğumuz eğitim ve gelişim olanakları ile kariyerlerinin başında olan gençlerimizin her zaman yanında olmayı sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı. Akkök Holding & Akenerji CHRO’su Duygu Erzurumlu Cengiz, genç iş gücüne ulaşmak için daha çok çaba sarf etmek gerektiğinin bilincinde olduklarını vurgulayarak, “Z kuşağının daha çok kendi doğruları ile hareket ettiklerini, daha çok sorumluluk talep ettiklerini ve en büyük beklentilerinin de ‘bağımsız çalışma’ olduğunu görüyoruz” dedi. IC Yatırım Holding İnsan Kaynakları Direktörü Nazire Ulusoy ise “Çalışan gençler en çok yöneticiler ve yönetim tarafından anlaşılmak, dinlenilmek ve fikirlerini paylaşacakları özgür bir ortam istiyor” diye konuştu. LC Waikiki İnsan Kaynaklarından Sorumlu Genel Müdür Neslihan Yalçın ise “Gençlerde ciddi bir bilinç görüyoruz. Onları, bir sonraki istedikleri amaca ulaşmaları için geleceğe hazırlamak önemli” ifadelerini kullandı.