Milliyet Executive‘Belirsizliklere karşı dayanıklı olmak şart’

‘Belirsizliklere karşı dayanıklı olmak şart’

09.04.2023 - 04:31 | Son Güncellenme:

DataExpert ve Milliyet Executive iş birliğinde BMI organizasyonuyla CFO Summit 2023 düzenlendi. Finans liderlerinin bir araya geldiği zirvede, belirsizliklere karşı dayanıklı olmak gerektiğinin altı çizildi.

‘Belirsizliklere karşı dayanıklı olmak şart’

DataExpert ve Milliyet Executive iş birliğinde BMI Business School organizasyonuyla finans liderleri bir araya geldi. ‘Resilience Reset’ temasıyla gerçekleştirilen ve bu yıl 7’nci kez düzenlenen zirvede, ‘şirketlerde dayanıklılık’ konusu ele alındı. Yaşanan belirsizlikler sebebiyle uzun vadeli planlar yapmanın zor olduğu bir dünyaya ilerlendiği belirtilirken, belirsizliklere karşı dayanıklı olmanın şart olduğunun altı çizildi. ‘Belirsizlikte Dirençli Olmak’ başlıklı bir konuşma yapan QNB Finansbank OBİ ve Ticari Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Engin Turhan, yaşanan belirsizlikler sebebiyle geleceği tahmin etmenin, uzun vadeli planlar yapmanın çok zor olduğu bir dünyaya doğru ilerlendiğini dile getirdi. Finansal sürdürülebilirlik çalışmalarının gerçekçi ve dürüst bir şekilde ele alınması gerektiğinin altını çizen Turhan, “Çok değişken bir dünyada yaşıyoruz. Teknik bilgimiz, eğitimi dönemlerinde öğrendiğimiz ve tecrübe ettiğimiz her şeyden çok daha farklı durumlarla karşı karşıya kalıyoruz. Bu durumlarla başa çıkmak için elimizi taşın altına koymak oldukça önemli. Başarılı olmak için önümüzdeki dönemde çok daha fazla doğal reflekslere, rekabette bile daha işbirlikçi olmaya, bilinmezle ilgili yolumuzu aydınlatacak farklı araçlara ama mutlaka daha fazla samimiyete ihtiyacımız var. Dr. Şeref Oğuz, Artan Global ve Yerel Ekonomik Stresin İş Dünyasına Etkileri başlıklı bir açılış konuşması gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

‘Belirsizliklere karşı dayanıklı olmak şart’

100.yılda şirketlerin gündemi nasıl?

Yüzüncü Yılda Ekonomik Perspektifler ve Şirketlerin Gündemi adlı panel STFA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Nas Moderatörlüğünde yapılırken, İTHİB Başkanı ve Kipaş Holding Başkan Yardımcısı Ahmet Öksüz, EPİAŞ Genel Müdürü Ahmet Türkoğlu, Shell & Turcas CEO’su Emre Turanlı, Ülker Bisküvi CEO’su Mete Buyurgan ve Memorial Sağlık Grubu CEO’su Uğur Genç yüzüncü yılda ekonomik perspektifleri ve şirketlerin gündemini konuştu. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı ve Kipaş Holding Başkan Yardımcısı Ahmet Öksüz, “Türk tekstil sektörü olarak dünyanın 5’inci tekstil tedarikçisiyiz. Kuvvetli bir sektörüz. Tekstil ve hazır giyim sektörlerimizin 2022 ihracatı 30 milyar dolar seviyelerinde. Toplam istihdamımız 1.2 milyon kişi. Döviz kurları bu seviyedeyken; enerji ve çalışan maliyetleri, ihracatçı firmalarımızın küresel piyasalardaki rekabet gücünü azaltıyor. İtalya, Güney Kore gibi ülkeleri geride bıraktığımız dünya sıralamasında rekabet gücümüzü yitirmek istemiyoruz. Depremler nedeniyle bölgedeki, özellikle de Kahramanmaraş’taki tekstil sanayimiz hem tesisler hem de makine teçhizatı olarak büyük yıkım yaşamış durumda. Dahası çok sayıda çalışanımız başka şehirlere göç etti” dedi. Ülker Bisküvi CEO’su Mete Buyurgan ise, şirket olarak girdilerinin birçoğunun tarımsal olduğunu ve depremden etkilenen bölgenin de tarım bölgesi olduğunu kaydetti. Tarımsal girdiler açısından durumun kritik olduğunun altını çizen Buyurgan, “Burada alınacak önlemler önümüzdeki dönemde enflasyonun yönetilmesi açısından da büyük önem taşıyor” dedi. Memorial Sağlık Grubu CEO’su Uğur Genç, sağlık sektörünün Kovid-19 salgını sürecinde hem psikolojik hem de fiziksel olarak çok fazla yorulduğunu söyledi. En büyük operasyonel sıkıntılardan birinin çalışanların erken bir şekilde işten ayrılması olduğunu açıklayan Genç, şöyle devam etti: “Dünyada sağlıkta insan kaynağı açığı olduğu için sağlıkçılarımızı kaybediyoruz. Onları hastalarımızla bir araya nasıl getiririz o konuda çalışmalar yapıyoruz. Türk sağlık sistemi dünyada çok iyi bir yerde. 2020’nin başında sadece Türkiye’de değil yurtdışında da hastanelerimiz olsun diye çalışmaya başlamıştık. 2021’in sonuna doğru erteledik. Avrupa’da birçok ülkeye baktık. Detaylı incelemeler sonucunda gördük ki Türkiye’de çok iyi bir sağlık altyapısı var ve iyi yetişmiş sağlıkçılar var. Teknolojik değişimleri de çok iyi takip ediyoruz. Bunun da sonucu olarak Türkiye artık dünyanın önde gelen sağlık turizmi destinasyonlarından birisi.’

Haberin Devamı

‘Belirsizliklere karşı dayanıklı olmak şart’

Adım adım CEO’luğa giden yol...

Haberin Devamı

CFO’luktan CEO’luğa Liderlik Yolculuğu panelinin moderatörlüğü Galatasaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dekanı Prof. Dr. Volkan Demir tarafından yapıldı. Panelde Arzum Co-CEO’su Arda Altınok, Koton CEO’su Dr. A. Bülent Sabuncu ve MNG Kargo CEO’su Kağan Gündüz panelist olarak yer alırken CFO’luktan CEO’luğa liderlik yolculuklarından bahsetti. Arzum Co-CEO’su Arda Altınok, CFO’luk yaptığı sürece en verim kazandığı noktanın sürekli veriyle hareket etmek olduğunu açıkladı. Koton CEO’su Dr. A. Bülent Sabuncu, CFO’luk yaparken mali işler fonksiyonlarının dışındaki fonksiyonlarla çok fazla ilgilenme ve yönetme şansına sahip olduğunu kaydetti. MNG Kargo CEO’su Kağan Gündüz, kariyer yolculuğunu anlatırken, şirket geneli perspektif kazanmak için CFO’luğun iyi bir lokasyon olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

‘Belirsizliklere karşı dayanıklı olmak şart’

Birleşme ve satın almalarda fırsatlar

Halka Arzlar ve Şirket Birleşmelerinde Riskler ve Fırsatlar adlı panel de PwC Türkiye Kıdemli Ortağı Cenk Ulu moderatörlüğünde düzenlenirken, Securitas CFO’su Hakan Ilgar, Hepsiburada CFO’su Korhan Öz, Esin Ortaklık Avukatlığı Ortak Avukatı Caner Elmas, AXA Sigorta Mali İşler Başkanı Tuba Karataş Arıcan ve Insider CFO’su Yeliz Kalafat halka arzlar ve şirket birleşmelerindeki risk ve fırsatların altını çizdi. Hepsiburada CFO’su Korhan Öz, Nasdaq’da borsaya açılma süreçlerini anlattı. Deprem döneminde şirket olarak yaptıkları çalışmalardan bahseden Öz, “Uzun vadeli bir destek programının üzerinde çalışmaya başladık. Önümüzdeki iki yıl boyunca 10 milyar liranın üzerinde bir işlem hacmi yaratmaya çalışacağız bunu yaparken de 10 bini aşkın KOBİ, 5 bini aşkın kadın girişimciyi de destekleme kararı verdik. Bunu yaparken ticari bir kaygı gütmüyoruz. Yalnızca o bölgedeki insanlara destek vermek istiyoruz. Kadın girişimciler için özellikle ekstra destek programlarımız var bunu deprem bölgesine yönelik büyütmek hedefindeyiz” diye konuştu. Esin Ortaklık Avukatlığı Ortak Avukat Caner Elmas, birleşme ve satın almaya başlarken ilk sorulması gereken sorunun ‘bu satın almanın stratejik rasyoneli nedir?’ olduğunu söyledi. Doğru avukatlığın bir yerde soru sorma sanatı olduğunun da altını çizen Elmas, “Riskleri belirleyebilmek müvekkili doğru yönlendirebilmek için bu soruları sormamız gerekir. Bunun yanında tabii ki bu satın almanın finansmanı nasıl olacak, ödemesi nasıl olacak bunlara bakılmalı. Diğer bir konu tabii ki işlem yapısı. Bunu hangi yöntemle yapacağınız da önemli. Hiçbir ticaret risksiz olmuyor” dedi. AXA Sigorta Mali İşler Başkanı Tuba Karataş Arıcan, riskleri önceden fiyatladıklarını maliyetlerine de sonradan katlandıklarını söyledi. Söz konusu fiyatlamaları yaparken hem müşterilerin çıkarları hem de pazar açısından yüksek fiyatlar yapmadıklarını aktaran Arıcan, sigorta penetrasyonunun ise düşük seviyelerde olduğunu sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

‘Belirsizliklere karşı dayanıklı olmak şart’

‘Esnek karar için daha fazla senaryo’

Dalgalı Ekonomide Maliyet Yönetimi ve Yatırım Planlaması adlı panel McKinsey & Company Ortağı Abdulkadir Hacıalioğlu moderatörlüğünde gerçekleşti.TAV Havalimanları Holding İcra Kurulu Başkan Yardımcısı & CFO’su Burcu Geriş, Anadolu Grubu CFO’su Onur Çevikel, Sabancı Holding CFO Orhun Köstem ve Eczacıbaşı Topluluğu CFO’su Seyfettin Sarıçam da maliyet ve yatırım optimizasyonu çalışmalarından bahsetti. Sabancı Holding CFO’su Orhun Köstem, dalgalı ekonomi, makroekonominin yalnızca Türkiye’ye özel değil küresel olarak da yaşandığını söyledi. Planlama ufkunun giderek daraldığını kaydeden Köstem, “Böylece siz çok hızlı birtakım kararlar alıp onları uygulamak mecburiyetinde kalıyorsunuz. Bu da çok esnek karar alma ihtiyacını ortaya çıkarıyor. Dolayısıyla daha fazla senaryoyla çalışmak gerekiyor. Özellikle yatırım planlaması, maliyet yönetimi dediğimiz zaman böyle zamanlarda refleks olarak nakit akım ve likidite konusu hemen her zaman çok önemli hale geliyor. O likiditeyi doğru ve iyi yönetebilmek çok yaşamsal bir işlev haline geliyor bu tür dönemlerde” ifadelerini kullandı. Eczacıbaşı Topluluğu CFO’su Seyfettin Sarıçam, maliyet yönetimini örnekler üzerinden açıklarken, “Yatırımların fizibilitelerine bakarken alternatif senaryolar için çalışıyoruz. Ama gerek maliyet kalemlerinde olsun gerekse pazardaki paylarınızla ilgili olsun birçok unsuru da duyarlılık analiziyle gerçekleştirebilirsiniz. Yaptığınız her işte dijitalleşmeyi göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Sürdürülebilirlik teması da bizim her zaman yeni yatırımlarımız için ön planda olan hususlardan bir tanesi” dedi.