12.09.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
Seray Şahinler - Yüzyıllardır İstanbul’un en güzel ve özel köşelerinden biri Beyoğlu… Kültürel ve çok sesli geçmişiyle, birçok sanatçının yetiştiği, ürettiği yerlerden biri oldu, olmaya da devam ediyor.
Sanat tarihçisi Aslı Bora’nın küratörlüğünde İstiklal Sanat Galerisi’nde düzenlenen “Şimdi Beyoğlu” sergisi semtin mekânsal hafızasını sanatla hatırlatıyor. 10 sanatçının yer aldığı, iki kata yayılan sergi bugünden Beyoğlu’na bakıyor. Bu yönüyle bir belgesel çağrışımından ziyade Beyoğlu ile bağı olan, burada yaşayan, okuyan ya da atölyesi burada olan sanatçıların çalışmaları sergide birleşiyor. Mimar Sinan Güzel Sanatlar’da okuyan da var atölyesi Tokatlıyan’da olan da…
İkonik olay ve kişiler
Sergide, M. Tahir Akkurt, Orçun Beslen, Pınar Bora, Atilla Dur, Cüneyt Işık, Mesut İkinci, Joel Menemşe, Cemal Yiğit Sütçü, Merve Yenigeldi ve Işıl Çelik’in seramikten yağlı boyaya, dönüştürülmüş atıklardan fotoğrafa kadar çeşitli malzeme ve tekniklerle oluşturduğu işlerini görüyoruz. Sergi “Şimdi Beyoğlu” derken semtle bağı olan sanatçıların dertlerine ve üretim biçimlerine dikkat çekiyor. Yani Beyoğlu’nu resmeden bir süreçle değil, Beyoğlu’nda üretmenin yorumunu ve pratiğini görüyoruz.
Merve Yenigeldi, ileri dönüşüm ile buluntu kartonlar üzerine yaptığı işinde ‘dünyanın sonuna’ atıf yaparken Pınar Bora plastik metal alaşım üzerine yaptığı projesinde kimlik ve anımsamak üzerine bir seçki sunuyor. Sanatçının dünyadan ve Türkiye’den ikonik olay ve önemli kişilikleri yansıttığı eserine Türkiye’de kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesinden sonra İngiltere’de yapılan gösteriler, Abdi İpekçi, Andy Warhol, Tina Turner, Frida Kahlo, Cat Stevens, Uğur Mumcu, Hrant Dink gibi isimler yansıyor.
Orçun Beslen’in ileri dönüşüm üzerine, Firuzağa’da bir çöpte bulduğu malzemeyi boyayarak yaptığı işleri Beyoğlu’ndaki canlı kalabalığın etrafında insanın içindeki sessizliğe gönderme yapıyor. Bir nevi kalabalıkların hâletiruhiyesi… Seramik sanatçısı Işıl Çelik antropolojik ve arkeolojik çalışmasında, kazılarda bulunan kemikleri ‘inceleyerek’ toprak altında herkesin eşitliğine vurgu yapıyor.
Moderniteye katkı sunuyor
Küratör Aslı Bora, “Şimdi Beyoğlu”nun Beyoğlu’nun ilham vericiliğinden ve moderniteye sunduğu katkı üzerinden bir okuma sunduğuna dikkat çekiyor ve “İstikal Caddesi tüm zamanlar boyunca sanat ve kültür mekânı olmuş… Burası modernleşme açısından tarihte çok önemli bir yer. Bunu da baz aldık bir seçki yaptık. Yaşamsal bağlarıyla Beyoğlu’nda bağı olan sanatçılara yer verdik” diyor. Sergi 30 Eylül’e kadar ziyaret edilebilir.