14.04.2021 - 18:06 | Son Güncellenme:
Burak Dak, Kesişme VI’da yer alan eserlerindeki metaforik söylemi birçok imgenin bir araya gelerek yeni bir form yaratması üzerine kurguluyor. Sanatçının mitlerden ve folklardan yola çıkarak kullandığı semboller amorf bedenlere dönüşürken, ilhamını yarı insan, yarı hayvan mitolojik karakterlerden alıyor. Geçmişiyle ve kendi gerçekliğiyle yüzleşemeyen insanların iç huzuru arayışında yöneldikleri maneviyatın çözüm arayışında en temel engel olmasını konu alan resimlerinde Dak, kağıt üzerine kurşunkalem, akrilik, guaj, toz pastel ve kuru boya kullanıyor. Sanatçının kompozisyonun fonunda ise gerçeküstü dekorlar bulunuyor.
Gökhan Gökseven’in x-ist’te izleyiciyle buluşan eserleri, isimsiz ve belirsiz hikayeler içeren bir serinin parçalarından oluşuyor. Sessiz resimler yaratma fikrinden yola çıkan sanatçı, girdiği bu karanlık yolda kompozisyonlarının belirleyicisi olarak gizem, ürperti, kaybolan, özlem, teslimiyet, yok oluş ve sıcaklık gibi anahtar kelimelerden faydalanıyor. Gökseven’in anlamını dinginlikte arayan yağlıboyalarına guaj ve mürekkep kullandığı desenler eşlik ediyor.
Metin Alper Kurt; işlevsel nesnelerin deformasyonlara açık yapılarını ve işlevinden bir anda kopmaya açık hallerini dondurarak başka bir dönüşümün önüne geçmeyi hedeflediği serisini x-ist’in galeri mekanına taşıyor. Sanatçının zamanı ve formu anda sabitlemek adına kullandığı malzeme olan mermerin içini boşaltması ona, odağına aldığı objenin işlevsel yapısını tamamen ortadan kaldırarak varlığını yeni bir temel üzerinden sürdürme imkanı da tanıyor.
Burak Dak
İstanbul,1988
2009 yılında İstanbul Avni Akyol Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Resim Bölümü’nden mezun olan Dak, Mimar Sinan Üniversitesi Resim Bölümü’nde sanat eğitimine devam etti. İlk Gösterimler (2013), Zamanın İşaretleri Dış / Düş (2014), Başı Balkonda Dünyaya Ters (2015), Kutlama & Anılar (2015), Kendime Yolculuk (2015), İllüstrasyon (2016), Bir Maniniz Yoksa (2019) sergilerine katıldı. 2014’te Contemporary İstanbul’da Zamanın İşaretleri ile yer aldı. 14. İstanbul Bienali kapsamında gerçekleşen paralel etkinliklerden “40 Metre, 4 Duvar, 8 Küp” ile Açık Alan’da gerçekleşen Açık Sergi’nin 1. Ve 2. edisyonunda eserleri izleyiciyle buluştu.
Gökhan Gökseven
Londra, 1987
2009 yılında Ringling College of Art and Design’da İllüstrasyon üzerine başladığı lisans eğitiminin ardından 2013 yılında New York Academy of Art Resim Bölümü’nde yüksek lisans eğitimine girdi. Yurtdışında katıldığı bir çok karma serginin ardından, Take Home a Nude (Sotheby’s, 2015), Mamut Art Project (2017) ve Kapalı Kapılar (Müze Evliyagil, 2019) sergilerinde eserleriyle yer aldı. İlk kişisel sergisi Tepede Bir Ev’i 2018 yılında açan sanatçı, üretimlerine İstanbul’da devam etmektedir.
Metin Alper Kurt
Ankara, 1995
Hacettepe Üniversitesi Heykel Bölümü’nde başladığı sanat eğitimine devam ederken Varşova Güzel Sanatlar Akademisi Heykel Bölümü’nde de öğretim gördü. 2018 yılında başladığı Hacettepe Üniversitesi Heykel Bölümü’nde yüksek lisans eğitimine devam eden sanatçı; Kapalı Kent (2016), Mamut Art Project (2018), Diğer Bedenler Burada (2018), Videonist, Kent ve Bellek (2018), Base (2018), Hominid (2019), Baselected-I (2019) ve İnfilling (2020)’de yer aldı.