01.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
SEYHAN AKINCI
SEYHAN AKINCI- Viyana Filarmoni Orkestrası’nın geleneksel yeni yıl konserini dinlemeye başlamak üzeresin. Rahatla. Toparlan. Zihnindeki bütün düşünceleri kov gitsin. Seni çevreleyen dünya bırak belirsizlik içinde yok oluversin. Kapıyı kapasan iyi olur. Hemen seslen ötekilere “Ben, Viyana Filarmoni Orkestrası’nın geleneksel yeni yıl konserini dinlemeye başlıyorum!”
Italo Calvino, o muhteşem romanı “Bir Kış Gecesi Eğer Bir Yolcu”da ufak değişiklikler dışında tam da böyle seslenir okura henüz ilk satırlarda.
Giriş, o ilk cümle, başlangıçlar nasıl da mühimdir... Bugün dünya tüm umutlarını yığdığı yeni bir yıla gözlerini açtı. Bizim için 2023 en çok da Cumhuriyet demek, dalya demek. Şimdiden bayraklar sallanıyor içimizde kimseler görmese de... Bırak etraf dağınık kalsın, makyajını silmeden uyuyakaldığın için yüklenme kendine. Önünde cildine bebek gibi bakacağın 364 günün daha var. Bugün en kutsal yerlerde edilen dualar, yakılan mumlar gibi usulca TV’nin karşısına geçip bir parça dinginliği hissetme zamanı. Şimdi eline kumandayı al, TRT 2’yi aç ve orkestra şefi Franz Welser-Möst’ün komutlarını takip et ve hisset.
Mesela barışı hisset. Çünkü tüm dünyanın büyük bir sükûnet ile dinlediği Viyana Filarmoni Orkestrası’nın gelenekselleşen ilk konseri 31 Ekim 1939’da barbarlığın, diktatörlüğün ve savaşın ortasında gerçekleşmişti. O günden beri Viyana Filarmoni Orkestrası’nca icra edilen Johann Strauss I ve Johann Strauss II tarafından bestelenen valsler, polkalar yılın ilk günü Avusturya’nın başkenti Viyana’da bulunan Musikverein Altın Salonu’ndan dünyaya yayılır... Clemens Krauss’un 1939’dan 1954’e kadar yönettiği Viyana Filarmoni Orkestrası Yeni Yıl Konserini bugüne kadar 18 şef yönetti. Franz Welser-Möst, 2011 ve ‘13’ün ardından bir kez daha bu özel günde orkestranın başında.
Yılı Berlin Filarmoni Orkestrası’nın Yeni Yıl Gala Konseri ile bitirmiş, ardından yeni güne ve yıla Viyana Filarmoni Orkestrası’nın konseri ile başlamışsan pek tabii olarak bu dinletinin tadı damağında kalacaktır. Sevgili Okur, İstanbul ve Ankara’da yılın ilk ayına yayılan klasik müzik konserleri tam da bu coşkuyu daha fazla hissetmen için seni bekliyor.
“Piyanonun Kanatları Altında”
Borusan Sanat bu sene BİFO Maraton’un üçüncüsünü gerçekleştiriyor. 29 Aralık’ta “Büyük Resme Bakmak”la başlayan maraton yılın ilk gününde Amerikalı besteci John Adams’ın “Grand Pianola” yapıtı ile Modest Mussorgsky’nin senfonik süiti olan ve Maurice Ravel’in orkestra için düzenlediği “Bir Sergiden Tablolar”ı dinleyenlerle buluşturuyor. Bu akşam saat 20.00’de Borusan Klasik Radyo üzerinden konseri dinleyebilir, ardından Aydın Büke ve Serhan Bali’nin sohbetine ortak olabilirsin.
Maratonun son günü ise hepimize “Parti bitti mi?” sorusunu sorduracak pazartesi günü başarılı piyanist Can Çakmur ve Borusan Quartet, Schubert’in “Rosamunde”, Brahms’ın “Fa minör Piyanolu Beşlisi” ve Schönberg’in “Üç Piyano Parçası” yapıtlarını yorumlayacak. Yeni yılın ilk iş günü eve dönüşte saat 20.00’de Borusan Klasik Radyo’dan yapılacak yayın “Henüz değil” yanıtı gibi.
Viyana ayağınıza geldi!
Ve elbette henüz değil! İş Sanat hemen ertesi gün yani 3 Ocak Salı akşamı saat 20.30’da Atatürk Kültür Merkezi Opera Salonu’nda çiçeği burnunda 2023’ü “Bir Viyana Gecesi” konseri ile kutluyor olacak. English Chamber Orchestra’nın yer alacağı konserde orkestra ile birlikte dansçılar da yer alacak. Strauss valsleri ve polkaların seslendirileceği konser klasik müziğe doyamayanlar ve Viyana’yı İstanbul’da hissetmek isteyenler için tam bir nokta atışı.
Konser geliri Haydiko’ya
Şu an kulağında Viyana Filarmoni Orkestrası’nın benzersiz tınılarının baştan çıkarıcılığı ile başka bir şey düşünmek istemediğini biliyorum sevgili Okur. O kadar haklısın ki... Ama her güzel şey gibi bu konserin de bir sonu var. O zaman seni ayağına gelen overlok makinesi gibi diğer klasik müzik konserleri hakkında haberdar ettiğim için ufaktan bir teşekkür edeceksin. Ne demek! Görevimiz. Müziğin tadına varayım üstelik bunu yaparken hayvanları, doğayı ve başka insanları da koruyayım dersen Limak Filarmoni Orkestrası’nın Yeni Yıl Konseri tam da ajandana not düşeceğin türden. Limak Vakfı tarafından 2017 yılında kurulan Limak Filarmoni Orkestrası, gelenekselleşen yeni yıl konserlerinde bu kez dünyaca ünlü üç tenoru aynı sahnede ağırlayacak. 9 Ocak’ta CSO ADA Ankara’da, 11 Ocak’ta Zorlu PSM İstanbul’da gerçekleşecek konserlerde Murat Karahan, Rame Lahaj ve Marcelo Álvarez aynı sahnede ilk kez bir arada olacak. Operanın en önemli klasiklerinin yanı sıra kendi ülkelerinin geleneksel müziklerinden sürprizler ile de heyecan uyandıran konserlerin gelirinin bir kısmı Haydiko (Hayvanları, Doğayı, İnsanları Koruma ve Yaşatma) Derneği’ne bağışlanacak. Konser biletlerine Biletix üzerinden ulaşılabiliyor.
Dünyanın dört bir yanından sesler
Diğer yandan BİFO Maraton’un ardından 12 Ocak’ta BİFO’nun geleneksel yeni yıl konseri, bu sezon dünyanın dört bir yanından sesleri kapsayan çok renkli bir program sunacak. Zorlu PSM’de saat 20’deki konserde BİFO’yu, Suisse Romande Orkestrası, San Francisco, Seattle ve Toronto Orkestraları, Danimarka Kraliyet Balesi, İngiliz Ulusal Operası, New York Şehir Balesi gibi köklü kurum ve orkestralarla konserler veren şef Carolyn Kuan yönetecek. John Williams, Alexander Arutunian, Leonard Bernstein ve Arturo Márquez’in yanı sıra geç romantik dönem yapıtlarından bir seçkinin de seslendirileceği konserin solisti Norveçli trompetçi, ses sanatçısı ve şarkı yazarı Tine Thing Helseth olacak.
Çocuklar için klasik müzik: “Bir Sonbahar Masalı”
“Tam şu anda mı?” diye sorduğunu duyar gibiyim sevgili Okur. Evet, bazen tam o andadır. Viyana Filarmoni Orkestrası’nın dün geceden kalma hâlini silip süpürdüğü performansına ‘minik’ bir ara vermek durumunda kalmış olabilirsin. Sonuçta klasik müzik onun için ‘büyük’ olabilir. Bir gün o da senin gibi bu keyfi sürsün istersen o gün 14 Ocak olabilir. Çocuklara yönelik klasik müzik topluluğu olan, BabyConcerts, 14 Ocak günü CSO ADA Ankara Mavi Salon’da performans sergileyecek. Dört yaş ve üzeri için uygunluğu belirtilen 45 dakikalık konserde minik sanatseverler W. A. Mozart, G. Rossini, G. Bizet gibi dünyaca ünlü bestecilerin eserlerini bir peri masalı eşliğinde dinleyecek. Vivaldi’nin “Dört Mevsim” konçertolarından parçaların çalınacağı programda minik sanatseverler gerçek bir balerinle de yakından tanışacak.