Kültür SanatVenedik’te edebiyat kazandı

Venedik’te edebiyat kazandı

13.09.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

78. Venedik Film Festivali’ne roman uyarlamaları damga vurdu. Altın Aslan’ı “L’Eventement” romanını aynı adla filme uyarlayan Fransız yönetmen Audrey Diwan kazanırken En İyi Yönetmen ve En İyi Senaryo Ödülü de roman uyarlamalarına verildi

Venedik’te edebiyat kazandı

KÜLTÜR SANAT SERVİSİ - Dünyanın en köklü film festivali Venedik, önceki akşam düzenlenen ödül töreniyle sona erdi. 78. Venedik Film Festivali’nin En İyi Film Ödülü Altın Aslan’ı Fransız yönetmen Audrey Diwan’ın kürtaja odaklanan dram filmi “Happening / L’Eventement” kazandı. Geçen yıl Chloe Zhao’nun “Nomadland” ile Altın Aslan almasının ardından Diwan’ın ödülü Venedik’te iki yıl üst üste kadın yönetmenlerin başarılarıyla öne çıkması olarak yorumlandı.

Haberin Devamı

Filmi öfkeyle çektim

Fransız yazar Annie Ernaux’nun Türkçeye “Kürtaj” olarak çevrilen romanından uyarlanan film, 1960’larda Fransa’da geçiyor. Filmde çok parlak bir öğrenci olan Anne hamile kalıyor ve yasağa rağmen okumaya devam etmek için kürtaj kararı alıyor. Fransız Lübnanlı sinemacı Audrey Diwan Altın Aslan’ı alırken, “Bu filmi öfkeyle, tutkuyla çektim, hem kalbimi hem beynimi verdim. Bu filmin bir deneyim olmasını istiyorum, izleyicinin kendisini bu genç kadının yerindeymiş gibi hissetmesini stiyorum” dedi.

“Parazit”in yönetmeni Bong Joon-ho’nun başkanlığını üstlendiği, geçen yıl Altın Aslan kazanan Chloe Zhao’nun da yer aldığı jüri, En İyi Yönetmen Ödülü’nü uzun bir aradan sonra yeni sinema filmi “The Power Of The Dog”u sunan usta yönetmen Jane Campion’a verdi. Campion, Thomas Savage’ın romanından uyarlanan filminde iki erkek kardeşe odaklanan bir westerne imza atmıştı.

Haberin Devamı

ABD’li oyuncu Maggie Gyllenhaal ilk kez yönetmen koltuğuna oturduğu Elena Ferrante uyarlaması “The Lost Daughter” ile En İyi Senaryo Ödülü’nü kazandı. Gyllenhaal konuşmasında “Ferrante’yi ilk okuduğumda içimde uzun süredir bildiğim bazı şeylerin dile getirilmesinden ne kadar şoke olduğumu hatırlıyorum. Dünyada kadın olmakla ilgili bazı sırların… Tabii bunlar sır değil sadece haklarında konuşulmuyor. Sanki kadınlar olarak dünyaya sessiz kalma anlaşmasıyla geldik ve Ferrante bu anlaşmayı bozdu” dedi.

En İyi Kadın Oyuncu Penelope Cruz

İtalyan yönetmen Paolo Sorrentino’nun kendi çocukluğundan yola çıkarak çektiği büyüme hikâyesi “The Hand Of God”, yönetmene Jüri Büyük Ödülü’nü kazandırdı. Film aynı zamanda başroldeki Filippo Scotti’ye Marcello Mastroianni Genç Oyuncu Ödülü’nü getirdi.

Pedro Almodovar’ın yeni filmi “Parallel Mothers”, Penelope Cruz’a En İyi Kadın Oyuncu Ödülü getirdi. Cruz, konuşmasında ödülün Almodovar’ın hakkı olduğunu belirterek“Bana bir kez daha güvendiğin, setin içinde ve dışında her gün hakikati arayarak bana ilham verdiğin için teşekkür ederim. Bir kez daha sihir yarattın.” John Arcilla ise “On The Job: The Missing 8” adlı filmdeki performansıyla En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nün sahibi oldu.