Kültür SanatVe Uluburun hazineleri New Yorkluyla buluştu

Ve Uluburun hazineleri New Yorkluyla buluştu

20.11.2008 - 02:45 | Son Güncellenme:

Uluburun Batığı’ndan çıkarılan buluntular “Babil’in Ötesi: MÖ 2. Binyılda Sanat, Ticaret, Diplomasi” adlı sergi kapsamında, New York Metropolitan Müzesi’nde sergileniyor

Ve Uluburun hazineleri New Yorkluyla buluştu

20. yüzyılın en önemli arkeolojik buluşlarından biri olan ve M.Ö. 2. binyıllarında Yakın Doğu ve Doğu Akdeniz bölgesinin ticaret, sanat, kültür hayatı hakkında önemli bilgiler içeren Uluburun Batığı’ndan çıkarılan buluntular “Babil’in Ötesi: M.Ö. 2. Binyılda Sanat, Ticaret, Diplomasi” adlı sergi kapsamında New York Metropolitan Müzesi’nde (MET) açıldı.
Kurumsal sponsorluklarını Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi’ne (DEİK) bağlı Türk Amerikan İş Konseyi’nin (TAİK) yanı sıra Doğan, Doğuş, Koç ve Sabancı gruplarının üstlendiği serginin açılışında, MET Başkanı Emily Rafferty, dünyada benzeri bulunmayan Uluburun Batığı eserlerinin müzelerinde sergilenmesinden onur duyduğunu söyledi.
Serginin açılışına Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Semahat Arsel, Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer ve TAİK Başkanı Haluk Dinçer’in de aralarında bulunduğu 1000 kişilik Amerikalı ve Türk davetli grubu katıldı.
Türkiye’nin tanıtımına büyük katkıda bulunacak olan sergi, Doğu Akdeniz coğrafyasında yer alan birçok ülkede ve Türkiye’deki arkeolojik kazılar sonrasında ortaya çıkmış eserlerden oluşuyor. Zaten serginin amacı da, Anadolu ve Akdeniz çanağındaki binlerce yıl önceki ticari hayat hakkında yeni bilgileri ortak bir platformda bir araya getirmek. Ayrıca sergide yer alan objeler, M.Ö. 14. yüzyıl ile 13. yüzyıllar arasında ticaretten doğan medeniyetler arası etkileşimin sanata olan etkilerini anlatması açısından da büyük önem taşıyor.

Şans eseri dalgıçlar buldu
Antalya’nın Kaş ilçesine bağlı Uluburun açıklarında, sünger toplamak için dalan dalgıcın şans eseri karşılaştığı batık, yapılan araştırmalar sonrasında 1984 yılında kazılmaya başlanmıştı. 11 yıl süren kazılar boyunca Uluburun Batığı’ndan başta Kraliçe Nefertiti’nin bilinen tek kraliyet mührü, tarihin en eski kitabı, dev amforalar, kamalar, mücevherler başta olmak üzere 20 binden fazla değerli parça çıkarıldı.
Serginin temelini, ABD’nin iki saygın arkeoloji dergisine göre, son 50 yıl içinde dünyada ortaya çıkarılan en önemli 10 eserden biri olarak kabul edilen Uluburun Batığı oluşturuyor. Uluburun’a ait 98 parça eserin yanı sıra Türkiye’nin çeşitli müzelerinden derlenen 140 tarihi eser bir araya getirildi.