25.06.2012 - 10:43 | Son Güncellenme:
Kenan İmirzalıoğlu, çekimlerin bitmesine dört gün kala, kendi sahnelerinin çekimi bitebilecekken “Bitmesin” istedi ve çekim zamanı olmasına rağmen, yarım sayfalık bir sahne Osman Sınav tarafından ertelendi. İlave bir çekim günüyle, son sahne olarak çekilen iki planlık bu sahnenin çekimleri tüm gün sürdü. Ne Kenan İmirzalıoğlu’nun, ne de Osman Sınav’ın bitmesini istemediği çekimler sona erdiğinde; yakın dost olan ikili, gözleri dolarak sıkıca sarılıp birbirlerini kutladılar.
Osman Sınav ile Kenan İmirzalıoğlu’nun yaklaşık 10 yılın ardından hayata geçirdiği “Uzun Hikaye” filminin, Mart ayında başlayan ve toplam 8 haftada tamamlanan çekimlerinde; birbirinden değerli 65 oyuncu ile 450’ye yakın figüran rol aldı. 80 kişilik bir ekibin görev yaptığı filmin çekimleri; 5 farklı ilde, 24 farklı mekânda gerçekleştirildi.
“Uzun Hikaye”nin mekan ve kostümleri için yaklaşık 6 ay süren bir ön hazırlık çalışması yapılırken; ön hazırlıkları, Türkiye’de yeni şirketleşen, Yelkan İşkorkutan yönetimindeki sanat grubu oluşumu atölyeSOKAK üstlendi. Uzayıp giden demiryollarında kasaba kasaba gezen Bulgaryalı Ali ile ailesinin hikayesini anlatan, trenlerin ve istasyonların ayrı bir anlam taşıdığı “Uzun Hikaye”nin ilk sahneleri Kütahya Demirli İstasyonu’nda çekildi.
Adapazarı Doğançay İstasyonu’nda yoğun kar yağışı altında yapılan tadilat ve onarımlarda çekim mekanları önce temizlenip boyandı, ardından senaryoya uygun şekilde eskitildi. Sanat ekibinin oldukça yoğun çalışma sergilediği Doğançay’da; tren istasyonu kasabasında olması gereken fakat olmayan su cenderesi sıfırdan yapıldı, itfaiyenin yardımları ile çalışır hale getirildi. Doğançay’daki en önemli mekanlardan biri olan Vagon Ev ise, döşenen rayların üzerine vinç yardımıyla yerleştirildikten sonra temizlenip boyanarak filmin en renkli öğelerinden biri haline getirildi. Çekimler için İzmir’den getirilen buharlı trenin dış rengi de, zaman değişimlerine göre değiştirildi.
Ayvalık-Küçükköy’de gerçekleşen çekimlerde 500.000 adet yapay gül yaprağı kullanılırken; Altınoluk’taki çekimler için bir kamyonun arkası seralaştırılarak Alanya’dan getirilen 600 adet fide okul bahçesine ekildi. Tarihi dokusu korunarak günümüze kadar gelmiş nadir Osmanlı köylerinden Bursa Cumalıkızık’ta yapılan çekimler içinse Cumalıkızık Kadın Derneği, kıraathaneye dönüştürüldü.
“Uzun Hikaye”; 1940’lı yıllardan 1970’lerin sonuna uzanan, kimi zaman hüzünlü, kimi zaman neşeli ve coşkulu, kimi zamansa heyecanlı ve romantizm yüklü öyküsüyle sezonun beklenen filmleri arasındaki yerini şimdiden aldı. “Uzun Hikaye”, edebiyat dünyasının çok özel ve usta isimlerinden Mustafa Kutlu’nun aynı adlı eserinden, son yılların öne çıkan önemli senaristlerinden Yiğit Güralp tarafından senaryolaştırıldı.
Oldukça geniş bir oyuncu kadrosuna sahip olan “Uzun Hikaye”; projeyi onurlandıran usta oyuncular Altan Erkekli, Güven Kıraç, Zafer Algöz, Cihat Tamer, Mahir Günşıray, Mustafa Alabora, Şener Kökkaya, Osman Alkaş, Cengiz Bozkurt, Mustafa Üstündağ, Sait Genay, Erkan Avcı, İsmail Hakkı Ürün, Bora Koçak, Ferdi Kurtuldu, Melih Çardak ve Ufuk Karaali ile de büyük yankı uyandıracak. Filmde bu usta isimlere, yine son dönem Türk sineması ve televizyonlarının genç ve başarılı oyuncuları Tuğçe Kazaz, Ushan Çakır, Damla Sönmez, Taner Ölmez, Batuhan Karacakaya, Elif Atakan, Buğra Bahadırlı, Başak Kasacı, Meriç Benlioğlu, Taha Yusuf Tan, Fatima Betül Cordal ve daha birçok sürpriz isim eşlik ediyor.
Yapımcılığını Osman Sınav’a ait Sinegraf’ın, dağıtımını UIP’nin üstlendiği “Uzun Hikaye”; 19 Ekim 2012 tarihinde gösterime girecek.