Kültür SanatÜnlülerin de derdi var

Ünlülerin de derdi var

04.10.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Yönetmen koltuğunda oturup başrolleri Damla Sönmez ve Rıza Kocaoğlu ile paylaştığı “Tezgah”ta Erkan Kolçak Köstendil, ünlüler arasındaki ilişkiyi tiye alırken sektörel gerçeklere de değiniyor.

Ünlülerin de derdi var

Müjde Işıl - “Tamirhane”den kısa süre sonra yeniden yönetmen koltuğunda Erkan Kolçak Köstendil. Bu sefer yönetmenliği Kadir Çermik ile paylaşırken senaryo ise kendisine ait. “Tezgah” aslında Köstendil’in yıllar önce yazdığı bir tiyatro metniymiş. Şimdi ise Köstendil, Damla Sönmez ve Rıza Kocaoğlu’nun rol aldığı bir komedi filmi olarak perdede. 

Haberin Devamı

“Tamirhane”deki alengirli durumun aksine “Tezgah”ın başlangıç noktası basit aslında. Ümit adlı popüler şarkıcı, eve geldiğinde kız arkadaşını, en yakın arkadaşıyla yakalıyor. Herkes birbirini suçlamaya çalışırken cinsiyet rolleri ve ünlü olmanın imajıyla hesaplaşmak zorunda kalıyorlar. 

Erkan Kolçak Köstendil diyalog ağırlıklı ve kapalı mekânda geçen bir hikâye için iki yol belirlemiş. Teknik açıdan filmin başında ve sonundaki çekimlerle durağanlığı kırmayı hedeflemiş. Filmin giriş planı gerçekten hem çok şık hem de çok komik. Teatrallik etkisini kırmak için de hem kurguda hızlı kesme hem de seyircinin dikkatini diri tutacak sıklıkta esprileri kullanmış. Köstendil’in çabası dikkate değer ama iki konuda farklı bir yol izlenebilirdi. Örneğin bu kadar iyi oyuncu performansları varken belaltı mizahına gerek olmayabilirdi. Filmin finali her ne kadar çıkış noktasına bağlansa da hikâyenin diyalog temelli ve nahif sayılabilecek genel tarzıyla pek örtüşmüyor. 

Haberin Devamı

Köstendil’in hikâyesinde ünlülerin yaşamlarıyla ilgili parmak bastığı konular, genel olarak sektörü simgeliyor. Zaten karakterlerden biri yazar, diğeri şarkıcı, üçüncüsü de oyuncu. Konservatuar bitirip de para kazanmak için dizilerde rol almak, televizyon eleştirmenliği yapmak ya da popüler şarkılar söylemek kendine ve eğitimine ihanet olarak görülüyor. Reklam ilişkileri ya da ilişkilerin reklam için ürün yerleştirmeye dönüşmesi de Köstendil’in filminde kendine yer buluyor. Damla Sönmez ve Rıza Kocaoğlu filmde Köstendil ile birlikte uyumlu ve enerjik bir ekip olmuş. 

Vizyonda öne çıkanlar

“Yaren Leylek”: Adem Yılmaz ile Yaren Leylek’in 13 seneye dayanan dostluğunu anlatan filmin senaryosu Arzu Yurtseven’a ait, yönetmenliğini Onur Uzun üstleniyor. Bursa’da çekilen filmin başrollerinde Buğra Gülsoy, Seçkin Özdemir ve Hande Doğandemir yer alıyor. Müzisyen Aydilge film için özel bir şarkı yaptı.

“Leydi Di”: Yılların mali müşaviri Nevzat ile birbirinden farklı karakterlerin yollarının LEYDİ Dİ adlı pavyonda kesişmesiyle ortaya çıkan kaosu anlatan komedide Mahir İpek, Özge Özder, Safa Sarı, Bestemsu Özdemir, Celil Nalçakan rol alıyor. Kamil Aydın’ın yönettiği, senaryosu Suat Özkan ve Ali Can Yaraş’a ait olan filmin yapımcılarından biri ise Ercan Saatçi.