06.04.2021 - 13:02 | Son Güncellenme:
Pandemi ile hızlanan dijital yaşamla birlikte sinema, tiyatro, konser ve sergi gibi kültür sanat aktiviteleri de online olarak gerçekleştirilmeye başladı. Türkiye’de ve dünyada hep tek alana ait dijital platformların olmasından yola çıkarak kurulan Sahneport, Türkiye’nin ilk dijital sanat merkezi olmasıyla dikkat çekiyor.
Kültür aktiviteleri konusunda sektörün tecrübeli isimleri Eda Kendirli ve Halim Ercan tarafından kurulan Sahneport, farklı sanat disiplinlerini kapsayacak şekilde sahne sanatlarını ve sanat eserlerini sanatseverler ile buluşturmayı amaçlıyor.
Bir sanat merkezinin dijital hali olarak hizmet veren Sahneport’ta sanatseverler; tiyatro oyunları, konserler, çocuk ve aile etkinlikleri, ödüllü ve nitelikli film gösterimleri ve belgeseller, sergiler, webinarlar, ilham veren konuşmalar ve eğitimler, kurumsal etkinlikler gibi farklı alanlarda gerçekleştirilen tüm etkinliklere ulaşabilecek.
Sahneport’un mevcut durumu hakkında bilgi veren ve kendisi de bir sanatçı olan Sahneport kurucu ortağı Halim Ercan, “Sanat ve sanatçı dostu olarak özellikle pandemi döneminde sanatsevere ulaşamayan sanat eserlerini dijital dünyaya taşıyıp yepyeni bir mecra yaratmak için bu yola çıktık. Sistemimiz dijital biletleme modeli ile çalışıyor. Hem tüm sanat dallarından eserleri bir platformda buluşturarak hem de kullanıcı dostu bir ara yüz ile sitenin dışına çıkmadan tek tıkla istenilen etkinliğe ulaştırarak fark yaratıyoruz.
Sahneport’un hedefleri hakkında bilgi veren Sahneport kurucu ortağı Eda Kendirli, “Öncelikli hedefimiz global ölçekli sahne sanatlarını yayınlamak. Benimsediğimiz evrensellik anlayışı ile sadece Türkiye’den değil globalden eserleri de yayınlamayı misyon edindik. Bu misyon doğrultusunda da ilk olarak Hollandalı iki tiyatro kurumu ile anlaştık ve sanatseverlere ulaştırmaya başladık. Bunların da sayılarını artıracağız. Hatta Türkiye’den sanat eserlerini de globale açmak gibi bir hedefimiz var.
Hedeflerimizden biri de fiziki etkinlikleri destekleyerek ekstra bir bilet kategorisi yaratmak. Çünkü melez (hibrit) bir yapıya doğru evriliyoruz. Pandemiyle birlikte hızla yükselen bu hibrit model sanat anlayışının pandemi sonrasında da devam edeceğini öngörüyoruz. Böylece İstanbul’da bir etkinliğe gidemeyecek olan kişi aslında evinin rahatlığında kategorisinden bilet alıp o etkinliği izlemiş olacak.