13.07.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
Seyhan Akıncı - Erken rezervasyon imkânlı tatilciler, her sene aynı yerin müdavimleri ve okullar açılsın da sakin sakin kafa dinleyelimciler... O en sevdiğimiz beş harf dönemi geldi çattı: Tatil! Üstelik ona eşlik eden favori diğer üç harfimizle birlikte: Yaz! Köyüne gidenler, sitenin havuzunda hem çalışıp hem serinleyenler derken birçoğumuzun tatil planı var. Tatillerin olmazsa olmazlarından biri de şüphesiz tatil okumaları. Pek çok ünlü de okuma listelerini paylaşır bu dönemlerde. Son zamanlarda yükselişini sürdüren podcast’ler tatilcilerin de yeni gözdesi. Gözlerini yumup güneşlenirken; mitolojiden fotoğrafa, müzikten masallara sayısız içerik şehrin gürültüsünden ve işler güçlerin yoğunluğundan kulak verme fırsatı bulanamayan özel konuları kulağımıza fısıldıyor. Acaba ne dinlesem, diye düşünenlerdenseniz işte başlıyoruz.
İSTANBUL’U DİNLİYORUM
“İstanbul’u Dinliyorum…” podcast serisi Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi tarafından hazırlanıyor. İstanbul’a yeni bir içerik kazandırmayı amaçlayan seri, şehrin tarihi mirasının tanıtılmasına da katkı sunuyor.
SEN-BEN-O
Gazeteci ve yazar Pınar Öğünç, “Gücünü sıradanlıktan alan etkileyiciliği önemsiyorum” dediği hikâyeleri dinleyicilerle buluşturduğu belgesel türündeki podcast serisi “Sen-Ben-O”da mikrofonu yine “ötekilere” tutuyor.
MİMARIN MUTFAĞI
Abdullah Doğmuş’un üniversite öğrencisiyken hayalini kurduğu “Mimarın Mutfağı” podcast serisinde, işin mutfağından gelen konuklarla yapılan sohbetler özellikle mimarlık öğrencileri için hazine değerinde.
GERÇEĞİ YALNIZCA MASALLAR BİLİR
1001 masalın tamamını okuduğumuzda kehanet gerçekleşir mi bilinmez ama “Gerçeği Yalnızca Masallar Bilir.” Özcan Yüksek ve Coşar Kulaksız, “1001 Gece Masalları” üzerine çözümlemeler yapıyor, günümüz düşünürleri ve yazarlarının masallarla kurduğu ilişkiye odaklanıyor.
FASİKÜL
Açık Radyo’dan Ekrem Buğra Büte ve Fırat Yücel’in hazırladığı “Fasikül” podcast serisinde sinemada ifade özgürlüğünün önündeki engeller ve buna karşı geliştirilen çözümler sektörün aktörleriyle konuşuluyor. Sinema sektöründeki taban ücreti tartışmalarından festival ve belgesel üretimine geniş bir çerçevede sohbetler gerçekleşiyor.
FOTOĞRAF KONUŞMALARI
Ahmet Sel’in hazırladığı podcast serisi “Fotoğraf Konuşmaları”nda editörler, eleştirmenler, fotoğrafçılar, yayıncılar ve araştırmacılar Ahmet Sel’in konuğu oluyor. Podcast’in konukları hem kendilerinin fotoğrafçı olma yolculuklarını anlatıyor hem de fotoğrafla ilgili meseleleri tartışıyor.
MUM IŞIĞINDA MİTOLOJİ
Elif Beyza Sakarya ve Betül Yasemin Keskin’in hazırladığı “Mum Işığında Mitoloji” podcast serisinin ilk konusu 12 burcun mitolojik hikâyesiydi. İkili şimdilerde mitolojide yer alan ağaçlardan söz ediyor.
5 DAKİKA KARİKATÜR
Aslı Alpar’ın hazırladığı “5 Dakika Karikatür” podcast serisi yaşadığımız dünyaya renkli çizgilerle eleştirel bir yaklaşım getiren oldukça ilgi çekici bir seri. Tanzimat karikatürlerinden karikatürde mültecilere, Z kuşağı karikatürlerden karikatür okur yazarlığına konunun meraklıları için geniş bir çerçevede içerik sunuyor.
DÖRDÜNCÜ DUVAR
Tiyatronun hikâyesini anlatmak için yola çıkan Tiyatro.co’nun hazırladığı “Dördüncü Duvar” podcast serisinde tiyatro eleştirmenlerinden oyunculara, küçük ölçekli sahnelerden metin yazarlarına alandan farklı isimlerle konuşuluyor ve sahne ile seyirci arasındaki duvar yıkılıyor.
1 TASARIMCI KAFASI
Cansu Özcömert tarafından hazırlanan podcast serisinde tasarım hakkında bilinen ama unutulmuş çalışmaların ve tarzların fontundan rengine, çizgisinden noktasına, orantısından dengesine kadar tasarımla ilgili her şey konuşuluyor.
RÖNESANS SANATÇILARI
Rönesans Dönemi aradan geçen yüzyıllara rağmen insanları etkilemeye devam ediyor. Konu Leonardo Da Vinci, Michelangelo ya da Sandro Botticelli olunca bu durum hiç de şaşırtıcı değil elbet. Söylenti Dergi’nin hazırladığı podcast serisinde Seda Görüroğlu, Rönesans’ın etkileyici sanatçılarının yapıtlarını ve hayatlarını anlatıyor.
YENİ BAŞLAYANLARA
KLASİK MÜZİK
Müzikolog Esra Karaol’un hazırladığı 24 bölümlük podcast serisi “Yeni Başlayanlara Klasik Müzik”, Klasik Batı Müziği nedir, hangi dönemlere ayrılır, kadın besteciler kimler, çoksesli müziğe nasıl geçilmiştir gibi temel sorular etrafında şekilleniyor.