06.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
Seyhan Akıncı - Alanya’da herkesin içini ısıtan güneşe, palmiyelerin gölgesinin düştüğü masmavi sulara iki yıllık pandemi arasından sonra festival coşkusu katıldı. Alanya Belediyesi tarafından düzenlenen Alanya Uluslararası Turizm ve Sanat Festivali büyük bir coşkuyla kutlandı. Temsili Yörük Göçü ile başlayan festivalin bu yılki teması gastronomiydi. Alanya Belediye Başkanı ve Alanyalıların ev sahipliğinde 20’ncisi gerçekleşen festival Alanya’nın Akdeniz’in öne çıkan sanat destinasyonlarından biri olma iddiasını da pekiştirdi. Alanya’nın sevilen lezzeti gülüklü çorba ve pişilerin tadı damağımdayken adeta koca bir şehre dönen Alanya’da güzelliği ve heybetiyle binlerce yıllık Kızılkule’de Can Emre Dağ’ın imza attığı “Saklı Bahçe” resim sergisini gezmek üzere adımlıyorum.
Bir ayda 85 eser
Eserlerinde Akdeniz’in turkuazını kullanan Dağ ile böylesi etkileyici bir atmosferde açılışı gerçekleşen sergisi üzerine konuşuyoruz. “Öncelikle Akdeniz’in kalbi olan Kızılkule’de sergi gerçekleştirmek ve sanatseverlerin beğenisine resimlerimi sunmak beni çok mutlu etti. Bunun yanı sıra Alanya’nın en eski kültürel yapılarından olan Kızılkule resimlerimin nefes bulmasına yardımcı olurken aynı zamanda resimlerimi başka bir boyuta taşıdı” sözleriyle anlatıyor Dağ yaşadığı heyecanı. Tam bir ayda 85 eseri tamamladığını anlatan Dağ, tablolarından öne çıkan mistik öğeler hakkında şunları söylüyor: “Mistik yönü ağır basan kahramanlar, umut, yeniden doğuş öykülerini ele aldım. Zümrüdüanka kuşunun küllerinden doğma sahnesini ya da hayat ağacı konularını örnek verebilirim. Turkuazın berraklığı ise kalbimizin yeniden kendi güvenini kazanıp huzura ulaşması temsil ediyor.”
Onlarca endemik bitki
Kızılkule’nin tepesinden Alanya’nın insana huzur veren manzarasına bakıp Alanya Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Nimet Hacıkura ile restorasyonu gerçekleştirilen Alanya Mutfak Kültürü Evi’nin bahçesinde keyifli bir sohbete başlıyoruz. Kültür evlerinin önemini, “Alanya’nın sivil mimarlık örneklerinden kent kimliğini ortaya koyan tarihi konutları ve sosyal mekânları restore ederek şehre geri kazandırıyoruz. Tarihe meydan okuyarak günümüze kadar gelen bu evleri, ibadethaneleri, köşkleri ve ticari mekânları ziyarete açarak daha uzun yaşamalarını sağlıyoruz. Tarihimize ışık tutan bu kültür hazinelerine sahip çıkmak belediye olarak bizim asli görevimiz” sözleriyle anlatıyor. Alanya Kalesi yaşayan bir mekân olarak da dikkat çekiyor. Kalede bulunan Alanya Belediyesi Sandık Emini Kayhanlar Evi ve Herbaryum’da kaledeki endemik bitki türleri ve kelebeklerin sergileniyor. Herbaryumda, 20’si endemik olmak üzere 322 bitki ve 38 kelebek türü ziyaretçilere sunuluyor.
Yeni Alanyalılar için alt yazılı tiyatro
Alanya aynı zamanda tiyatrosuyla da öne çıkıyor. 2009’da kurulan Alanya Belediye Tiyatrosu, her sezon yaklaşık üç yeni oyunla perde açarken yaklaşık 40 bin seyirciye ulaşıyor. Tiyatro çocuklara pozitif ayrımcılık yapmayı ilke edinmiş. Bu kapsamda her yıl prömiyeri yapılan oyunlar içerisinde mutlaka bir çocuk oyununa da yer veriyorlar. Ayrıca köy okullarındaki öğrencilerin tiyatro ile tanışması amacıyla hazırlanmış “Orada Bir Köy Var Uzakta” isimli proje kapsamında 211 okulda çocuk oyunları sahneleyerek binlerce çocuğu tiyatro ile buluşturmayı başarmışlar. Ulusal çapta toplam 26 ödülün sahibi olan Alanya Belediye Tiyatrosu, yeni Alanyalılar olarak adlandırılan yeni sakinleri unutmayarak alt yazı tekniğiyle oyunlarını yabancı dilde sahneliyor.