Kültür SanatSalgado İstanbul'da! Dünyayı kurtaran kareler

Salgado İstanbul'da! Dünyayı kurtaran kareler

30.09.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Dünyaca ünlü fotoğraf sanatçısı ve aktivist Sebastiao Salgado, İstanbul Kültür Yolu Festivali kapsamında “Genesis” projesiyle Tophane-i Amire Kültür Sanat Merkezi’nde sanatseverlerle buluştu. Dünyadaki dokuz büyük şehri fotoğrafladığı “Exodus” adlı projesinde İstanbul’u da kadrajına aldığını belirten Salgado, fotoğrafçılık anlayışı ve fotoğrafın geleceği hakkında konuştu.

Salgado İstanbulda Dünyayı kurtaran kareler

Salgado, “Benim için İstanbul’a geri dönmek büyük bir zevk. İstanbul’da olmaktan çok mutluyum. İstanbul’da çok yürüdüm. Çok iyi arkadaşım Ara Güler’in desteğiyle birkaç yıl önce yaklaşık iki ay burada yaşadım ve bu şehri fotoğrafladım” diye konuştu.

Haberin Devamı

Sergide Salgado’nun iklim krizi ve yok olan coğrafyalara odaklandığı 245 siyah beyaz fotoğrafı yer alıyor. Dünyada sanayileşme, kentleşme ve insan nüfusunun artması nedeniyle gezegenin çok hızlı bir şekilde yok edildiğini aktaran Salgado, “Gezegende karbon emisyonu çok yüksek ve gezegenin sıcaklığının değişmesi büyük felaketlere yol açıyor. Gelişmiş ülkelerde çok konuşuyoruz ama çok az şey yapıyoruz. Tüketim toplumumuz gezegeni yok ediyor. Birkaç yıl önce buraya, İstanbul’a geldim ama şimdi başka bir İstanbul var. Şehirleşme çok daha yüksek. Binalar daha büyük. Modern binaların ve arabaların sayısı artmış. Bu da Türkiye’de kişi başına düşen karbon emisyon miktarının birkaç yıl öncesine göre çok daha fazla olduğu anlamına geliyor. Bu sergi, çevreyi korumak için yapmamız gerekenleri insanlara anlatma fikrinin bir parçasıdır” dedi.