12.06.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:
Yasemin Bay
Eserlerini nasıl ürettiğini tek bir cümleyle; “Taşın fazlasını atıyorum, geriye heykel kalıyor” sözüyle anlatan modern heykel sanatının ustası François - Auguste - Rene Rodin, Sakıp Sabancı Müzesi’nin (SSM) konuğu olarak İstanbul’da.
“Picasso İstanbul’da” sergisinin ardından “Heykelin Büyük Ustası Rodin İstanbul’da” sergisine de ev sahipliği yapan SSM’de dün bir basın toplantısı düzenlendi. Paris’teki Rodin Müzesi Müdürü Jacques Vilain, SSM Müdürü Dr. Nazan Ölçer ve serginin sponsoru Akbank’ın Genel Müdür Yardımcısı Hayri Çulhacı’nın katıldığı basın toplantısında sergiye dair bilgiler verildi.
Jacques Vilain, Rodin’in eserlerinin tam bir panoramasının sunulduğunu belirtti:
203 parçalık koleksiyon
Serginin sponsoru Akbank’ın Genel Müdür Yardımcısı Hayri Çulhacı, şunları söyledi: “Bizim naçizane katkımız olmasa Rodin, Türk izleyicisiyle buluşamazdı. Alınan her biletin fiyatının bir bölümünü Akbank ödemiş olacak. Picasso sergisiyle ulaşmış olduğumuz 150 bin kişilik izleyiciyi bu sergide de göreceğiz.”'Rekabeti severiz’
Serginin büyük ilgi göreceğini düşündüklerini vurgulayan Ölçer, eşzamanlı olarak Royal Academy’de de Rodin sergisinin açılıyor olmasını şöyle yorumladı:
“Rekabeti severiz, çıtamız yukarıda. Royal Academy’deki sergilerin pek çoğunun daha iyisini yapabileceğimizi oranın yöneticileri de söyledi. Ziyaretçiler karar versin, hangi serginin daha iyi olduğuna.”
22 alçı, 2 mermer, 79 bronz olmak üzere 102 heykel, Rodin’in özel koleksiyonundan 20 antik heykel, 23 fotoğraf ve 58 desenin yer aldığı sergide sanatçının “Düşünen Adam”, “Öpüşme”, “Calais Burjuvaları”, “Yürüyen Adam”, “Victor Hugo Anıtı” gibi başyapıtları ile ünlü “Cehennem Kapısı” kompozisyonunu oluşturan heykelleri izlemek mümkün.
Birden fazla bölümden oluşan serginin girişinde sanatçının yaşamı kronolojik bir biçimde fotoğraflar eşliğinde anlatılırken dönemin önemli olayları da sunuluyor.
Görme engelliler heykellere dokunabilecek
Görme engellilerin dokunarak sergiyi izleyebilmeleri adına 14 heykel için dokunma izni çıkarıldı. Bu 14 eserin etiketleri Braille alfabesiyle hazırlandı.