Kültür Sanat‘Ömür boyu bu okul bitmez’

‘Ömür boyu bu okul bitmez’

01.10.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Geçen hafta sonu, Kadıköy Çizgi Festivali çizgi dünyasının tüm renklerini İstanbul’a taşıdı. Festivalin dikkat çeken noktalarından biri Kadıköy Karikatür Evi’nin düzenlediği “Karikatür Evi Yıllık: 2024” sergisi oldu.

‘Ömür boyu bu okul bitmez’

Melisa Vardal - Bu sergi, 7’den 70’e tüm amatör sanatçıların çizgilerini sergileme fırsatı bulduğu, yaratıcılığın ve özgünlüğün buluştuğu bir alan hâline geldi. Özellikle gençlerin gelecek kaygısı, dersler gibi temaları mizahi bir dille ele aldığı eserler, izleyicilerin hem gülümsemesine hem de düşündürmesine neden oldu. 12 yaşındaki Elif Beren Türker’in matematik ve tarihin zorluklarını karşılaştırdığı karikatürü, tarihin karmaşıklığına dair nüktedan bir bakış açısı sunarken sekiz yaşındaki İnce Seren Kaygusuz’un “Bu okul bitmeyecek” sitemi  görenleri güldürdü. 17 yaşındaki Nusret Batur Turgut’un esnafın varoluşsal sancısını anlattığı mizahi karikatürü alkış topladı.  Festivalde geçen nisan ayında kaybettiğimiz sokak sanatçısı Burak Metin Yurdakul’un (Rakun) eserlerinin yer aldığı bir sergi de sanatseverlerle buluştu.

Haberin Devamı

‘Yapay zekâ dilimizi etkileyebilir!’

Festival kapsamında düzenlenen “Çocuk Kitaplarında Editörlük: Hikâye Anlatırken Çizgi ve Yazı” adlı söyleşide Doğan Çocuk Yayın Yönetmeni Keriman Güldiken ve Dinozor Çocuk ve Dinozor Genç Editörü Nihal Ünver gelen bir soru üzerine yapay zekânın sanat ve edebiyat dünyasındaki yerini sorguladı. Ünver yapay zekânın kökenlerinin SSCB ile ABD arasında Soğuk Savaş dönemine dayandığını ve günümüzde giderek ticarileştiğini vurguladı. Ünverdi ayrıca yapay zekânın politik olarak yanlış cevaplar verebileceği ve dil kullanımını etkileyerek yanlı bir bakış açısını günlük dilimize sokabileceği tehditine karşı uyardı.