Kültür SanatMiniatürk’te zamanda yolculuk

Miniatürk’te zamanda yolculuk

17.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

‘Tarihi Yarımada Model Sergisi’ ziyaretçileri 400 yıl öncesine götürecek. Zamanda bir yolculuğa davet eden sergi, medeniyetlerin başkenti olarak bilinen Tarihi Yarımada’mızın 1600’lü yıllardan 19. yüzyıla uzanan hikâyesine ışık tutuyor.

Miniatürk’te zamanda yolculuk

1600’lü yıllardan 1800’lere kadar uzanan koca bir tarih Miniatürk’te yeni açılan “Tarihi Yarımada Model Sergisi”nde ziyaretçileri bekliyor. Tarihi Yarımada’nın Ayasofya Camii, Topkapı Sarayı, Sultanahmet gibi önemli yapılarının göze çarptığı sergide 87 kat küçültülmüş 10 bin figür yer alıyor. Tarihi olayları yeniden bizlere hatırlatan sergi Yeniçeri’lerin 7 Şubat 1632 yılındaki “kazan kaldırma” isyanından Topkapı Sarayı’nın bahçesindeki fillere, Hasbahçe’de geçen bir günden Atmeydanı’nda bir yarış gününe kadar pek çok sahneyi tarihin tozlu sayfalarından çıkarıp en büyüleyici hâliyle karşımıza koyuyor.

Haberin Devamı

Miniatürk’te zamanda yolculuk

Yapımı beş yıl sürdü

Sergide yer alan tüm bu yapı ve figürler beş yıllık bir emeğin ürünü. Bu süre boyunca mimarlar tarafından çizimleri tamamlanan figürler üç boyutlu yazıcılar tarafından yazılıp modelcilerin ellerinde renk buldu. 30’ü aşkın kişinin çalıştığı ince ince işlenen ve yalnızca Türkiye’nin değil dünyanın da en büyük hareketli model sergilerinden bir tanesi olduğu ifade edilen sergide tüten bacalardan yanan ateşlere kadar her şey düşünülmüş. Gerçeğinden 87 kat küçük figürlerin ölçü boyutlandırması zamanı da şekillendirerek gece ve gündüzü ziyaretçilerin de gözlemleyebileceği bir atmosfer yaratılmış. 30 santimetre karede bir hikâyenin canlandırıldığı sergi on dakikada bir gece ve gündüz olarak 50 bine yakın küçük minyatür ledlerin yardımıyla gerçekçi bir pencere sunuyor.

Haberin Devamı

Miniatürk’te zamanda yolculuk

Onlarca tarihi kaynak ve gravürden yararlanılarak geliştirilen serginin etrafında yer alan butonlar sayesinde o döneme dair görseller de incelenebiliyor.

 Ziyaretçilerin bakış hizasında yer alan modellere dair Türkçe ve İngilizce olmak üzere kısa bir yazılı anlatım da sunan sergi 400 bin m2lik bir alanı yeniden canlandırıyor. Ayrıca serginin yapım detaylarını merak edenler de düşünülerek ufak bir alan süreç hakkında bilgi vermek üzerine tasarlanmış. Bu bölmeye girdiğimizde projenin fikir aşamasından çizimine boyamasına pek çok adım bizleri karşılıyor. Osmanlı saray hayatı ve günlük yaşamına bir bakış atabileceğiniz sergi alanı yaz boyunca saat 22.00’a kadar açık olacak.

Miniatürk’te zamanda yolculuk

‘Ruhuna uygun’

İBB Kültür AŞ. Müzeler Müdürü Ayşe Çağlayan Miniatürk’ün maketlerden oluşan bir müze olduğuna değirek yeni serginin müzenin ruhuna uygun bir şekilde İstanbul’a 400 yıl önceki hâlini yine hareketli maketlerle sergilediğini vurguladı. Üç yıl boyunca Miniatürk’te yer alacak serginin yapımcısı Murat Soysal “İstanbul’un 16’ncı yüzyılla, 19’ncu yüzyılı arasındaki 400 yılının; sokaklardaki, saraydaki yaşamı, kıyafetleri, tipleri, olayları, önemli olayları hareketli olarak canlandıran bir sergi.” sözleriyle serginin kapsamına değinirken tarihin ve kültürün birebir canlandırılmasına özen gösterdiklerini ekledi. Soysal sergide ilginç tarihi olayların da yansıtıldığını söylerken “Bir bölümde Yeniçeri isyanı canlandırılıyor, 1632’de yaşanmış bir isyanı canlandırıyoruz burada. Bir sonraki bölümde bir cülus töreni, bir başka bölümde yabancı elçilerin sultanı ziyareti, bir başka bölümde Hasbahçe’de yaşam, ileriye bakarsak Ayasofya, Sultanahmet… Parklarda neler olmuş, sokaktaki pazarcılar insanlar nasılmış hepsini görebiliyoruz” şeklinde konuştu.

Miniatürk’te zamanda yolculuk