Kültür SanatMehmet Güleryüz hayatını kaybetti

Mehmet Güleryüz hayatını kaybetti

04.09.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Türk resminin ustalarından Mehmet Güleryüz, Paris’te yaşama veda etti. 86 yaşındaki sanatçı figüratif ve desen çalışmalarıyla resme imzasını atmıştı.

Mehmet Güleryüz hayatını kaybetti

Çağdaş resmin önemli isimlerinden Mehmet Güleryüz, hayatını kaybetti. Paris’te yaşayan 86 yaşındaki sanatçı bir süredir kanser tedavisi görüyordu. 1938’de İstanbul’da doğan Mehmet Güleryüz, Türk resminin usta ressamlarından biriydi. Eleştirel ve dışavurumcu üslubu ile Türkiye sanatında yer edinen Güleryüz’ün sanatının merkezini insan ve onu çevreleyen sosyopolitik koşullar oluşturdu. Aile sevgisi, kadın-erkek ilişkileri, doğa ve canlılar, görsel ve sözel kültürü etkileyen süreçler resimlerinde birer insanlık gerçeği olarak tanımlandı.

Haberin Devamı

Sanatı Paris’te büyüdü

Özellikle figüratif çalışmaları ve güçlü çizgileriyle tanınan sanatçı 1958’de girdiği İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’nü 1966’da birincilikle bitirdi. Desen ağırlıklı ilk kişisel sergisini 1963’te açtı. 1970-1975 arasında devlet bursuyla gittiği Paris’te Yüksek Resim ve Litografi ihtisası yaptı. 1971’de Paris’te yaptığı ilk heykellerini Pont des Arts’da iki perfomansta sergiledi. ‘70’li yıllarda Paris’te birçok sergisi sanatseverlerle buluştu. 1975-1980 arasında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’nde eğitmen olarak görev yaptı. 1985’te İstanbul’a döndü ve 2000’e kadar BİLSAK’ta kendi adını taşıyan atölyede sanat eğitimi verdi.

Çok yönlü bir sanatçı olan Güleryüz, 1995’te “Bosna için İnsanlık Girişimi” hareketiyle işgal altındaki Bosna’yı ziyaret etti. 1998-2001 arasında İstanbul Devlet Tiyatrosu’nda “Bir Küçük İş İçin Yaşlı Bir Palyaço Aranıyor” adlı üç kişilik oyunda Pepino karakterini oynadı. Aynı oyunla Devlet Tiyatroları’nın Duisburg ve Düsseldorf’daki turnelerine katıldı.

Haberin Devamı

Bolca retrospektif

2003’te Yapı Kredi Kazım Taşkent Galerisi’nde “40. Yıl Desen Retrospektifi”ni gerçekleştirdi. Farklı üniversitelerde de dersler veren sanatçının 2004’te İş-Kültür Yayınları Nehir Söyleşi dizisinde, Ayşegül Sönmezay’ın yayına hazırladığı “Güldüğüme Bakma” başlıklı biyografisi yayımlandı.

2007’de Yapı Kredi Kazım Taşkent Galerisi’nde “Oradan Oraya” başlıklı retrospektif heykel sergisini gerçekleştirdi. 2008’de Ankara Galeri Nev’de Nan Freeman’ın ikinci kitabı eşliğinde “Elli Yıl Sanat” sergisini yaptı 15 Ocak 2009’da İş Bankası tarafından hazırlanan “50. Yıl Retrospektif” sergisini Wendy Shaw’ın metnini yazdığı kitap eşliğinde Kibele Sanat Galerisi’nde düzenledi. Ocak 2015’te İstanbul Modern Müze’de kariyerinin tamamını kapsayan yedi ay süreli bir retrospektif sergisi açıldı. Mehmet Güleryüz’ün Paris’te gerçekleştirdiği son yapıtlarından oluşan “İçeriden” sergisi, Paris Galeri Cyril Guernieri’de yer aldı. 2020’de “Bir Uçtan Bir Uca” başlıklı sergisi Saint Benoit Lisesi La Galerie’de İstanbul’da, “Gizli Portreler ve Diğerleri” Gallery 11.17’de sanatseverlerle buluştu.