Kültür SanatKültürümüz geleceğe taşınacak

Kültürümüz geleceğe taşınacak

04.10.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin zengin tiyatro geçmişine rağmen bugüne kadar bir tiyatro müzesine sahip olamaması, sanat camiasında uzun süredir hissedilen bir eksiklikti.

Kültürümüz geleceğe taşınacak

Bu eksikliği gidermek ve Türkiye’de çağdaş bir tiyatro müzesi kurmak amacıyla yola çıkan Türkiye Tiyatro Vakfı, uluslararası bir iş birliği platformu oluşturuyor. “Uluslararası Tiyatro Müzeleri Buluşması” başlığıyla düzenlenen etkinlik, 17 Ekim’de Pera Müzesi’nde gerçekleşecek. Etkinliğin temel amacı, Türkiye’de kurulacak ilk tiyatro müzesinin yol haritasını belirlemek ve dünya çapında bir “Tiyatro Müzeleri Kültür Ağı” oluşturmak. “Çağdaş Bir Tiyatro Müzesi Yaratmak” temasıyla düzenlenen buluşmada çağdaş müzecilik anlayışı ve değişen sergileme yaklaşımları, teknolojinin müzecilikte kullanımı ve interaktif deneyimler, çocuklara ve gençlere yönelik eğitim programları ve atölye çalışmaları, tiyatro arşivlerinin korunması, dijitalleştirilmesi ve erişilebilir hâle getirilmesi, uluslararası iş birliği oluşturulması gibi konular ele alınacak. Buluşmaya eş zamanlı olarak Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Türkiye Tiyatro Vakfı ve ENKA Sanat iş birliğiyle düzenlenen “Türkiye Tiyatro Müzesi Mimari Projesi Fikir Yarışması”nın sonuçları da açıklanacak. 

Haberin Devamı

Dünya müzeleri Türkiye’de

Etkinliğe katılan müzeler arasında Stockholm Sahne Sanatları Müzesi, Viyana Tiyatro Müzesi, Moskova Bakhrushin Tiyatro Müzesi, Kopenhag Saray Tiyatrosu Müzesi ve Alman Tiyatro Müzesi yer alıyor. Bu önemli müzelerin yanı sıra yeni sergileme anlayışıyla dünya çapında üne sahip Atelier Bruckner da etkinliğe katılarak deneyimlerini paylaşacak.