Kültür SanatKadınlar kadınları konuştu

Kadınlar kadınları konuştu

14.10.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

İki hafta önce sona eren 31. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması seçkisi, son dönemdeki en zengin ve birbirine denk yapımlardan oluşmuştu.

Kadınlar kadınları konuştu

MÜJDE IŞIL- 61. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde ise benzer heyecan yoktu maalesef. Yarışmadaki 12 film arasında seyirciyi ve eleştirmenleri birleştiren, coşku yaratan yegâne yapım “Mukadderat” oldu. Jüri üyeleri de dahil olmak üzere seyircinin dakikalarca ayakta alkışladığı; kadın özgürlüğünü ve emeğini yücelten yapım, alışılmış festival filmi algısından tamamen uzak bir anaakım örneğiydi. Jüri başkanı Ferzan Özpetek’in, jürinin oybirliğiyle karar aldığını söylemesi (Adana’da Nuri Bilge Ceylan kendi jürisinde oybirliği olmadığını vurgulamıştı), yarışma seçkisinin çoğunluğunu oluşturan karanlık, karamsar, içe dönük yapımlar yerine En İyi Film olarak “Mukadderat”ın seçilmesi, festival filmi-gişe filmi ayrışmasını kırmak açısından önemliydi.

Haberin Devamı

Seçkinin en tecrübeli yönetmeni Ümit Ünal imzalı “Evcilik”, sınıf çatışması üzerinden estetik bir hikâye anlatan Ünal’a En İyi Senaryo Ödülü kazandırdı. Ünal’ın iddialı olduğu En İyi Yönetmen kategorisinde ise ödül, ilk film olan “Ayşe”nin yönetmeni Necmi Sancak’ın oldu. Down sendromlu kardeşine bakan bir kadının yaşam mücadelesini anlatan “Ayşe”, ödül listelerinde adı geçmese de jürinin beğenisini kazandı ve En İyi İlk Film Ödülü’nün de sahibi oldu. Tacize uğrayan genç bir kızın travmasını anlatan “Gülizar” ise ana kategorilerde değil, teknik dallarda öne çıktı.

“Neredeyse Kesinlikle Yanlış” ile En İyi Kısa Film Ödülü’nü kazanan Cansu Baydar’ın konuşmasında sansüre değinmesi dışında törende herkesin tepki gösterdiği asıl sorun, kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet oldu. Kadın hikâyelerinin (üç film, kadın kahramanın ismini taşıyordu mesela) ağırlığının olduğu seçkide En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü paylaşan Nur Sürer ve Binnur Kaya’dan En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu seçilen Osman Sonant’a kadar sahneye çıkan pek çok sanatçı, kadın haklarına vurgu yaptı. Kaya’nın kadınların can güvenliği konusunda yetkilileri harekete geçmeye çağıran konuşması hayli alkış aldı. Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü’nün sahibi olan “Gülizar” filminin yönetmeni Belkıs Bayrak da ödülünü Türkiye’nin kadınları ve topraklarına sahip çıkmaya çalışan Filistin’in kadınları adına aldığını söyledi.

Haberin Devamı

2025’te festival 7-16 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek. Ve bu seneden itibaren de festivalde gösterilen tüm filmlerin telif hakları ödenecek.