Kültür Sanatİstanbul'un orta yerinde sahaf festivali!

İstanbul'un orta yerinde sahaf festivali!

14.10.2008 - 11:40 | Son Güncellenme:

Kültür hayatımıza büyük katkılar sunacak olan Beyoğlu Sahaf Festivali, İstanbul’un orta yerinde Taksim Meydanı’ndaki Gezi Parkı’nda düzenleniyor.

İstanbulun orta yerinde sahaf festivali

Mayıs ayında birincisi Galata Sahaf Festivali adında düzenlenen muhteşem buluşma bu kez daha büyük bir heyecanla ve geniş katılımla Beyoğlu Sahaf Festivali olarak düzenleniyor. Festival, Galata Kulesi Meydanı’ndan daha geniş bir alana Gezi Parkı’na taşınıyor. Geçtiğimiz yıl 24 sahafın katılımıyla atılan adıma bu yıl İstanbul’un en ünlü 60 sahafı katılıyor.

Haberin Devamı

10 – 19 Ekim tarihlerini kapsayan festivalde sahaflar, dükkanlarından çıkarak büyük kitlelerle buluşacaklar.
Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Beyoğlu Sahaf Festivali’nin açılış törenine katılarak, sahaflarla birlikte sergi alanını ve stantları gezdi. Başkan Demircan “Beyoğlu kültür ve sanatın merkezi. Dünyanın kültür ve sanat merkezlerin takip ettiğimizde Beyoğlu’nun farklılığını ve güzelliğini daha iyi fark ediyoruz. Belediye olarak sadece yerel hizmetlere değil kültürel faaliyetlere de önem veriyoruz. Beyoğlu Sinema, Beyoğlu Tasarım, Beyoğlu Moda, Beyoğlu Şiir gibi kültürel etkinlikler Beyoğlu’na yakışıyor. Kültürel faaliyetlerin açık alanlarda yapmaya Beyoğlu’nun ihtiyacı olduğunu gördük. Halkımızı kültür ve sanatla buluşturmak istedik. Sahaflar mazimizi koruyor ve yeni kuşaklara aktarıyor. Yaptıkları çok kutsal bir iş. Sahaflardaki eserler milletin hafızasıdır. Çok önemli kültür miraslarını sahaflarımızda buluyoruz. Bu nedenle sahaflarımızla ikincisini düzenlediğimiz bu festivali gelenselleştireceğiz” dedi.
Başkan Ahmet Misbah Demircan, Turabi Baba Kütüphanesi’nde oluşturulan Beyoğlu Belleği için de vatandaşlara çağrıda bulunarak şöyle dedi: “Elinizde ya da bir kenarda duran Beyoğlu ile ilgili bilgi, belge, evrak ne varsa buraya getirin ki bu belleği birlikte oluşturalım”

Haberin Devamı

“Bunları nasıl eskitiyorsunuz”

İlk festivale ilgi öylesine büyüktü ki, eski eserlere ilgisi olmayan bile merak ve heyecanla stantları gezerek sahaflardan bilgi aldılar. Bazı meraklı ancak bilgi sahibi olmayan vatandaşların “Bunları nasıl eskitiyorsunuz” sorusu ikinci festivalin daha büyük bir alanda ve daha geniş katılımla yapılması için önemliydi.
Beyoğlu Sahaf Festivali’nde birbirinden değerli koleksiyonlar, eserler yer alıyor. Kartpostallardan sigaralıklara, siyah beyaz hatıra fotoğraflardan sinema afişlerine meraklısı için hayli ilginç ve değerli eserler festival stantlarında satışa sunuluyor.

İstanbulun orta yerinde sahaf festivali

Sahaf Can standında Hanifi Can, özellikle hisse senetleri koleksiyonuyla dikkat çekiyor. Cumhuriyet öncesi ve ilk yıllarına ait koleksiyonerlerin ilgisini çeken hisse senetleri bu standa sergileniyor. Örneğin İş Bankası’nın 1925 yılına ait hisse senedi baş köşede duruyor. İstanbul Menba Suları İdaresi’ne ait hisse senedi de grafik tasarımıyla dikkat çekiyor. Osmanlı tapuları, noter evrakları da koleksiyonerlerin ilgisini çekiyor. Aynı standa üzerinde Atatürk’ün portresinin yer aldığı sigaralıklar meraklılarını bekliyor. Bir başka dikkat çeken koleksiyon değeri bulunan ise Atatürk’ün yaşadığı tarihlere ait yabancı gazeteler… Örneğin bir gazetenin baş sayfasında Latife Hanım’ın Atatürk’ün elini öpmek üzere eğildiği siyah beyaz fotoğraf dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Beyoğlu Sahaf Festivali’nde sinema afişleri ve eski çizgi romanlar da koleksiyonerleri bekliyor. Sahaf Binbir’de Mustafa Mumcu eski Türk filmlerinin afişlerini koleksiyonerlerin beğenisine sunuyor. 1950’li yılların orijinal sinema afişleri standı süslüyor. Özellikle 1970’li yıllardan itibaren popüler olan çizgi romanlar da meraklılarına sunuluyor. Zagor, Teksas, Tommiks, Mandrake, Kızılmaske çizgi roman serileri raflarda yer alıyor.

Haberin Devamı

Ayça Kitapçılık, tarihi belge niteliğini taşıyan Osmanlı çini, kilim, kumaş motiflerinin yer aldığı kitaplarla dikkat çekiyor. Örneğin 1946 yılında basılan Türk Mimari Anıtları Osmanlı Devri Bursa’da İlk Eserler adlı kitapta çini desenleri ve nerelerde nasıl kullanıldığı detaylarıyla anlatılıyor. Bir başka eserde ise Osmanlı döneminde kullanılan kumaş desenleri ve örnekleri yer alıyor.

Turkuaz Sahaf, ciltleriyle öne çıkan kitapları standında sergiliyor. Birbirinden güzel el işi ciltli yerli yabancı kitaplar meraklılarına sunuluyor. Bir Hint efsanesinin anlatıldığı Sakoontala adlı eserin ciltindeki güzellik işçilik dikkat çekiyor. Sakoontala 2500 dolardan satılıyor. Mehmet Akif Ersoy’un imzasının yer aldığı üç ciltlik Safahat adlı eseri, Türk tıp dünyasının 1820 yılında yazılan ilk anatomi kitabı Hamsei Şanizade adlı eser de Turkuaz Sahaf’ın standında yer alıyor.

27 Mayıs 1960 askeri yönetiminde Milli Birlik Komitesi Başkanı olan ve ardından da yeni hükümeti kuran Orgeneral Cemal Gürsel’in İstanbul İmam Hatip Okulu’nu habersizce yaptığı bir denetlemeyle ilgili ilgili siyah beyaz fotoğraf da dikkat çekiyor. Fotoğrafla ilgili tarihi bilgi ise şöyle: 1960’da Demokrat Parti’yi tasfiye eden Cemal Gürsel’e İmam Hatip Okulları’nın da kapatılması gerektiğine dair rapor ve bilgiler verilmişti. Gürsel son kararını vermeden önce “Bana örnek bir okul gösterin” diyerek, adı verilen İstanbul İmam Hatip Okulu’na bir gün ani bir ziyarette bulunmuştu.
Beyoğlu Sahaf Festivali’nde birbirinden değerli ve nadide eserler, evraklar bulunuyor. Tarihi kişiliklerin, liderlerin imzalı evrakları, mektupları… Osmanlı sarayındaki hanedan düğünlerinin tüm detayıyla anlatıldığı el yazması “surnameler”… matbaa malzemeleri… birbirinden değerli Osmanlı Sarayı’ndan bugüne gelen ciltli kitaplar… çeşitli mesleklere ait ilk kitaplar, evraklar… edebiyatçıların mektupları, birbirlerine imzaladıkları kitapları… çeşitli damgalar ve damgalı evraklar standlarda yer alıyor.