13.06.2013 - 15:46 | Son Güncellenme:
Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından DenizBank’ın katkılarıyla düzenlenen festival, bu yıl 25 Haziran - 8 Temmuz 2013 tarihleri arasında hayata geçirilecek.
Festival kapsamında, Aya İrini’de gerçekleşecek “Viva Verdi” Gala Konseri’nin yanı sıra, aralarında W.A. Mozart, Antonio Vivaldi gibi ünlü bestecilerin eserlerinin de bulunduğu birbirinden seçkin beş farklı yapıtı, beş farklı mekânda izlemek mümkün olacak.
Ülkemizde opera ve bale sanatlarını toplumun tüm kesimlerinin yararına sunmak misyonuyla faaliyetlerini sürdüren Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nün, Türkiye’nin kültür sanat yaşamına destek vermek amacıyla hareket eden DenizBank’ın ana sponsorluğunda organize ettiği 4. Uluslararası İstanbul Opera Festivali, 25 Haziran - 8 Temmuz 2013 tarihleri arasında operaseverlerle buluşacak.
İki hafta sürecek festival, Başrejisör Yekta Kara’nın sanat yönetmenliğinde Temmuz ayı boyunca, beş opera prodüksiyonu ve bir gala konserinin toplam dokuz temsili ile sanatseverlerin karşısında olacak.Festival kapsamında seyirciler; Ankara, İstanbul, Antalya ve Samsun Devlet Opera ve Balesi yapımlarının yanı sıra, Aya İrini’nin büyülü atmosferinde “Viva Verdi” Gala Konseri’ni izleyecekler. Orkestra Şefi Roberto Abbado yönetiminde gerçekleşecek konserde, bariton Marco Vratogna, tenor Stefano Secco, tenor Marco Berti ve soprano Aleksandra Kurzak gibi opera sanatının dünyaca ünlü solistleri sahne alacak. 19. yüzyıl İtalyan Operası ekolünden gelen, tüm dünyada eserleri en çok sahnelenen opera bestecileri arasında yer alan Giuseppe Verdi’nin 200. doğum yıldönümü anısına gerçekleşecek gece, festivale ayrı bir renk katacak.
Rengim Gökmen: “Opera Festivali, dördüncü yılında dünya operasında göğsümüzü kabartan bir noktaya erişmiştir”
Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeni Prof. Rengim Gökmen festival hakkında şunları söyledi: “Ülkemizin kültür ve sanat yaşantısına bambaşka bir boyut getiren İstanbul Opera Festivali, dördüncü yaşında artık kurumsallaşmış ve kısa zamanda yakaladığı uluslararası başarı ile ülkemizin sınırlarını aşarak, dünya opera arenasında göğsümüzü kabartan bir noktaya erişmiştir. Ses getiren opera yapımlarının, güzel İstanbul'un tarihi mekânlarında, yerli ve yabancı sanatseverler ile buluşacağı festivalde, dünyaca ünlü yabancı konuk sanatçıları ağırlayacak olmaktan ötürü mutluluk duyuyoruz. Her yaştan sanatseveri festivalimize davet ederken, ilk günümüzden itibaren bizden değerli katkılarını esirgemeyen DenizBank ailesine Sayın Hakan Ateş'in nezdinde teşekkür ediyorum".
Hakan Ateş: “2010 yılındaki ilk yapılışından bu yana ana sponsoru olarak desteklediğimiz festivale katkımız önümüzdeki dönemde de sürecek”
DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş ise; Uluslararası İstanbul Opera Festivali’nin bugün geldiği noktada gelenekselleşerek, Türkiye’nin kültür sanat sahnesinin en önemli etkinliklerinden biri haline geldiğine dikkat çekti. Ateş, “Uluslararası İstanbul Opera Festivali gibi ülkemizde marka haline gelmiş bir etkinliğin en büyük destekçisi olmaktan büyük onur duyuyoruz. Uluslararası İstanbul Opera Festivali’nin, kültür ve sanatı toplumumuzun tüm kesimleri için erişilebilir kılmak, gündelik yaşamın ayrılmaz bir parçası haline getirmek yolunda ülkemizde önemli bir kapı açtığını düşünüyoruz. Gerek Türkiye’de gerekse dünyada ses getiren, kurucusu olduğumuz bu değerli organizasyona katkımızın uzun vadeli olacağına inancım tam. Tüm bunların yanı sıra sekiz yıldır sürdürdüğümüz İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası sponsorluğumuz ve iştirakimiz DenizKültür aracılığıyla yürüttüğümüz onlarca farklı proje ile kültür ve sanat alanına katkıda bulunuyoruz; bulunmaya devam edeceğiz” dedi.
Yekta Kara: “Dünyaca ünlü sanatçıları seyircilerimizin beğenilerine sunuyoruz”
Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü Başrejisörü ve Festival’in Sanat Yönetmeni Yekta Kara da; festivalin amacının İstanbul’un tarihsel zenginliklerini opera sanatıyla buluşturmak ve kültür turizmine büyük katkı sağlamak olduğunu, opera sanatını halkla bütünleştirerek her yaştan ve her kesimden seyircinin bu tarihi mekânlarda opera izlemelerini arzu ettiğini belirtti. Bu yıl hem gala konserimizde hem de diğer temsillerimizde opera alanında dünyaca ünlü sanatçıları seyircilerimizin beğenilerine sunuyoruz ve İstanbul kentine bu hizmeti vermenin gururunu yaşıyoruz” dedi.
Bu yılki sürpriz: “Viva Verdi” Gala Konseri
Bu yılki festival programının en ilgi çekici bölümlerinden biri, 1 Temmuz 2013 tarihinde Aya İrini’de gerçekleşecek “Viva Verdi” Gala Konseri olacak. İtalya başta olmak üzere farklı ülkelerde sayısız operanın başında bulunan şef Roberto Abbado’nun yöneteceği konsere İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası eşlik ederken; dünyanın en büyük operalarında sahne alan bariton Marco Vratogna, tenor Stefano Secco, tenor Marco Berti ve soprano Aleksandra Kurzak gibi seçkin isimleri solist olarak izlemek mümkün olacak.
Giuseppe Verdi’nin 200. doğum yıldönümüne ithaf edilen gecede; Franco Ferrara ekolünün temsilcisi şef Roberto Abbado ve opera sahnesinin dünyaca ünlü dört önemli sesinden oluşan konuk sanatçılar, Aya İrini’nin muhteşem tarihi ortamı ve akustiğinde sanatseverlere unutulmaz anlar yaşatacaklar. Seyirciler, festival repertuvarında yer alan Rigoletto, Yıldırım Bayezid, Lale Çılgınlığı, Saraydan Kız Kaçırma ve IV. Murat operalarını orijinal tarihi dekorlarda izleme fırsatı bulacaklar.
4. Uluslararası İstanbul Opera Festivali; programı ve içeriği ile her yaştan, her kesimden İstanbullu ve İstanbul ziyaretçileriyle buluşuyor. Kentin tarihsel mekânlarıyla bütünleşen festival, İstanbul'u dünya ölçeğinde benzersiz bir konuma yerleştirmeyi amaçlıyor. Festival; Topkapı Sarayı, Aya İrini, Haliç Kongre Merkezi, Kadıköy Süreyya Operası ve Bahçeşehir Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilecek.
Festivalin biletleri MyBilet tarafından satılıyor. Bilet fiyatları ise 15 TL – 150 TL arasında değişiyor.
FESTİVAL PROGRAMI
TARİH PROGRAM MEKAN
25 Haziran 2013 Rigoletto Haliç Kongre Merkezi
27 Haziran 2013 Yıldırım Bayezid Kadıköy Süreyya Operası
28 Haziran 2013 Lale Çılgınlığı Bahçeşehir Kültür Sanat Merkezi
29 Haziran 2013 Yıldırım Bayezid Kadıköy Süreyya Operası
1 Temmuz 2013 “Viva Verdi”Gala Konser
Şef: Roberto ABBADO Aya İrini
3-4 Temmuz 2013 Saraydan Kız Kaçırma Topkapı Sarayı
7-8 Temmuz 2013 IV. Murat Topkapı Sarayı
TEMSİLLER HAKKINDA KISA BİLGİLER
• 4. Uluslararası İstanbul Opera ve Bale Festivali’nin ilk temsili olan “Rigoletto” Operası, 25 Haziran 2013’de Ankara DOB tarafından, Haliç Kültür ve Kongre Merkezi’nde sahnelenecek. Giuseppe Verdi’nin altın çağ yapıtı olarak kabul edilen eseri Yekta Kara sahneye koyuyor. Konu ve librettosu Victor Hugo’nun “Kral Eğleniyor” adlı eserine sadık kalınarak oluşturulmuş, sağlam bir teatral altyapı üzerine kurulu “Rigoletto” Operası, Yekta Kara’nın çağdaş bir yorumla 1920’lerin İtalyasına ve Mayfa ortamına taşıdığı, iki yüzlü bir dünyayı aktardığı ve Rigoletto’nun kızıyla olan sorunlu ilişkisini anlatıyor. Metropolitan Opera , Covent Garden gibi dünyanın birçok ünlü opera salonunda Rigoletto Operası’nın Gilda rolünde sahne almış olan ünlü soprano Ekaterina Siurina, bu yıl festivalde konuk sanatçı olarak aynı rolle Türk sanatseverlerin karşısında olacak.
• 27 ve 29 Haziran 2013‘de İstanbul Devlet Opera ve Balesi, ünlü barok besteci Antonio Vivaldi’nin duru ve zarif anlatısını seyirciyle buluşturacağı “ Yıldırım Bayezid” Operası’nı, iki temsil ile Kadıköy Süreyya Opera Sahnesi’nde sahneleyecek. Geçen yılki festivalde Türkiye Prömiyeri gerçekleştirilen ve yoğun ilgi gören eser, Osmanlı Padişahı Yıldırım Bayezid’in Timur Han’la olan güç savaşını konu ediyor. Vivaldi’nin pek çoğu kaybolmuş opera eserlerinden biri olan ve dünyaca ünlü opera sanatçımız Leyla Gencer tarafından gün ışığına çıkarılan bu barok klasik eser, Mehmet Ergüven’in rejisiyle sahneye taşınıyor.
• Antalya Devlet Opera ve Balesi, repertuvarımıza yeni kazandırılan ve besteci Ali Hoca tarafından, Türkiye - Hollanda ilişkilerinin 400. yılı kutlamaları çerçevesinde bestelenen iki perdelik “Lale Çılgınlığı” Operası’nı 28 Haziran 2013’de Bahçeşehir Kültür ve Sanat Merkezi’nde sahneleyecek. Müzikleri ve konusu ile seyircinin beğeni ve dikkatini çekecek “Lale Çılgınlığı” (Tulipmania) Operası’nın librettosu, Şefik Kahramankaptan'a ait. 17. yy Hollanda’sında başlayıp, İstanbul’da sona eren eserin konusu kısaca şöyle: Gözüne kestirdiği değerli eşyaları ele geçirmeyi zevk edinen macera tutkunu, soylu Fink van Broot, günün modası gereği ilgisini lalelere çevirmiştir. O günlerde bir avuç cins lale soğanının bir köşk karşılığı el değiştirdiği görülmemiş olay değildir. Fink van Broot, bu çılgın piyasadaki fısıltılara kulak kabartarak, güzeller güzeli Lotte'nin babası, Lale Borsası Başkanı Jan den Boyl'un çok nadide, değerli bir lale soğanına sahip olduğunu öğrenir. “Büyük Amiral” soğanlarını elde etmek için planlar yapmaya başlar ve bu maceraperestliği O’nu İstanbul'da Sadrazam Damat Paşa’nın konağına dek götürecek olaylar dizisini başlatır. O dönem İstanbul’da saray ve halk tam bir lale çılgınlığı yaşamaktadır. Eserin finali, kahramanımız Fink van Broot’u ve seyirciyi şaşırtacak niteliktedir.
• 1 Temmuz 2013 tarihinde Aya İrini’de gerçekleşecek “Viva Verdi” Gala Konseri’ne, Roberto Abbado şefliğinde Bariton Marco Vratogna, tenor Stefano Secco, tenor Marco Berti ve soprano Aleksandra Kurzak solist olarak katılacaklar. Dünyanın büyük operalarında sahneye çıkan bu sanatçılara İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası eşlik edecek. Giuseppe Verdi’nin 200. doğum yıldönümüne ithaf edilen gecede; Franco Ferrara ekolünün temsilcisi olan şef Roberto Abbado konseri yönetecek. Müzisyen bir ailenin oğlu olan Roberto Abbado, amcası Claudio Abbado gibi orkestra şefliğini seçmiş ve 20’li yaşlarından beri dünyanın her yerinde opera ve senfoni orkestraları yönetmiş bir sanatçı. Verdi operalarındaki bariton rollerinde gösterdiği başarıyla ve şaşırtıcı genişlikteki ses rejistırıyla tüm dünyada tanınan Marco Vratogna, her ikisi de İtalyan operalarındaki başarılı performanslarıyla tanınan tenorlar Marco Berti & Stefano Secco ve büyüleyici sesiyle seyircilerin başını döndüren, annesi de bir opera sanatçısı olan, Metropolitan operası solistlerinden Polonyalı Soprano Aleksandra Kurzak bu konserle Türk seyircisine ulaşacak olan dünya starları.
• Samsun Devlet Opera ve Balesi tarafından 3 – 4 Temmuz 2013 tarihlerinde gerçekleştirilecek iki temsil ile, Viyanalı ünlü besteci W.A. Mozart’ın ünlü “Saraydan Kız Kaçırma” Operası, Yekta Kara’nın rejisiyle, Osmanlı padişahlarının evi Topkapı Sarayı’ndan sanatseverlere seslenecek. 17. yüzyıldan itibaren Avrupa’yı derinden sarsan Osmanlı kültür ve yaşamını konu alan ve Mozart’ın Mehter Marşı’ndan etkilenerek bestelediği “Saraydan Kız Kaçırma” Operası, Osmanlı hoşgörüsü ve yüce gönüllüğü üzerine kurulu bir aşk öykünü anlatıyor. Festivalin bu seneki Saraydan Kız Kaçırma temsiline Konstanze rolüyle renk katacak, ünlü konuk soprano Chrstiane Boesiger, çoğunlukla sesleriyle ön plana çıkan opera sanatçılarından farklı olarak, dünya sanat arenasında teatral gücünün yüksek olması ile de tanınıyor.
• 7 - 8 Temmuz 2013 tarihlerinde yine Samsun Devlet Opera ve Balesi tarafından Topkapı Sarayı’nda gerçekleştirilecek iki temsille “IV Murat” Operası, bu güçlü padişahı kendi evinde anlatacak. Bestesi Okan Demiriş’e, librettosu ise Turan Oflazoğlu’na ait “IV. Murat” Operası’nı Gürçil Çeliktaş sahneye koyuyor. Bu temsiller ile 4. Uluslararası İstanbul Opera Festivali gelecek yıla değin seyirciye Topkapı Sarayı’ndan veda edecek.