Kültür Sanatİşlevsiz aile trajedisi

İşlevsiz aile trajedisi

23.05.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

57 milyon dolarlık servetleriyle, Beverly Hills’deki malikânelerinde yaşayan ABD’nin meşhur ailesi Osbournelar MTV’de "Biri Bizi Gözetliyor"a taş çıkarıyorlar.

İşlevsiz aile trajedisi

İşlevsiz aile trajedisi

57 milyon dolarlık servetleriyle, Beverly Hills’deki malikânelerinde yaşayan ABD’nin meşhur ailesi Osbournelar MTV’de "Biri Bizi Gözetliyor"a taş çıkarıyorlar.

ORAY EĞİN

İşlevsiz aile trajedisi
Tam 11 sene önce Amerika, alternatif müzik dalgasının tam ortasında "No More Tears" albümünü yeni yayınlayan Ozzy Osbourne’a saygı göstermeyi öğrenmişti. Artık ölüm temaları, şeytana tapma hikâyeleri, anne - babayı öldürmeye veya intihara yönelik mesajlar yoktu. Adeta makyajını silen Osbourne’un şarkıları klip kanallarında, radyolarda durmaksızın dönüyordu. Bir başka kitleydi karşısındaki: Eski müşterileri yoktu, büyümüş, kravat takmış, iş dünyasına adanmıştı. Ortaokul - lise çağının çocuklarıydı şimdiki hedefi. Duyarlı Amerika’daki disleksik İngiliz bu sefer "Anne, eve dönüyorum," diyordu: "Devir değişti ve devir çok garip / Geliyorum işte, ama aynı değilim..." Albümün kartonetinde, teşekkür bölümünün en tepesinde "Aimee, Kelly, Jack, Louis, Jessica ve Elliot’a çok sevgiyle" yazmıştı.
Bugün sırf Amerika’da altı milyon kişinin izlediği Osbourne ailesinin erkek çocuğu Jack 91’de henüz beş, Kelly altı, Aimee de sekiz yaşındaydı. Bir zamanların yarasa yiyen, civciv ezen, burnuna kokain borusuyla karınca çeken, kara metalin mucidi Ozzy Osbourne ‘büyüme acılarıyla’ boğuşuyor, baba olmayı öğreniyordu.
Kasalarındaki 57 milyon dolarlık servetleri, Beverly Hills’deki malikânelerinde yaşam süren Amerika’nın son meşhur işlevsiz ailesi Osbourne’lar artık hayatlarını kamunun huzuruna sürüyor. Ekim ayından beri MTV haftada bir olmak üzere Osbourne’ların hayatlarından kesitler sunuyor. Yarım saatlik şov için altı gün / 24 saat evde olan biten saniye saniye izleniyor, aile mensuplarının dışarıdaki hayatlarına tanıklık etmesi için de peşlerine bir kamera takılıyor. Aralarında başkan George W. Bush’un da olduğu izleyenler bambaşka bir imajla, baba kimliğiyle ortaya çıkan, çöp toplayan, çocuklarına öğüt veren Ozzy Osbourne’u şaşkınlıkla izliyor. Halbuki, o "Aynı değilim," demişti. Ve bu Osbourne artık Amerika’nın yeni kahramanı; Beyaz Saray davetlerinin en gözde konuğu.
Aslında Ozzy Osbourne 2000 yılında durgun yüzünü göstermişti ilk kez. Hiçbir şey yapmadan evinde çocuklarının ergenlik problemlerini atlatmalarına yardımcı olurken, bir yandan da alkol ve uyuşturucu bağımlılıklarından kurtulmanın stresiyle boğuşuyordu. Çocuklarının yaptığı gürültülerden huzuru kaçıyor, ama "Ne yani, onları ben mi tenkit edeceğim, beni ciddiye mi alacaklar?" diye kendi kendine dövünüyordu. Üstelik, 50’yi geçmenin hasarlarından nasibini fazlasıyla almıştı: Duyması azalmış, elleri olmadık yere titremeye başlamıştı.
Babalarının tarihi yükünü üzerlerinde taşıyamayan çocukları da evin dışında sorunlu hayatlar sürdürüyordu. Aimee okulu bırakmıştı; arkadaşlarından her gün gelen "Siz evde yarasa mı yiyorsunuz?" sorularıyla baş edemediği için... Kelly ile Jack ise birbirleriyle geçinemeyen, sürekli kavga eden çocuklardı. Bu sayede Jack kendisine hayli geniş bir küfür haznesi de katmıştı.
Osbourne’ların evinden küfür hiçbir zaman eksik olmadı, olmuyor da... Çocuklardan babaya herkes söze "fuck" ile başlıyor ve bu televizyon ekranına da aynen yansıyor.
Ailenin bir Amerikan melodramı olan işlevsizliğiyle ilgili Ozzy Osbourne "Tabii ki işlevsiziz, hatta ötesindeyiz. Ama hangi yol göstericiler etrafında dolaşmalıyız?" diyor. Nitekim, bir basın toplantısında ev hayatının yayınlanmasını belli sınırları ve kalıpları zorlamak için yaptığını söylüyor.
Amerikalı izleyicinin uysal bir Ozzy Osbourne görüp şaşırmaları aslında bir televizyon hilesi değil. The Osbournes programında yayınlanan görüntüler neredeyse gerçeğin birebir yansıması. Kameraların giremediği ve ileride de giremeyecekleri belli yerler var elbette: Tuvalet ve Ozzy ile Sharon’ın yatak odası...
Şovun ortaya çıkışı ise oğul Jack’in fikri. Bir gün yemek masasında, Aimee kendi ailesinin gevşek bir uyarlaması olan sit - com projesinden bahsedince, lafa atılan Jack tıpkı MTV’nin "Real World"ü gibi evlerine kamera yerleşmesini, izleyicilere gerçeği göstermelerini söylüyor. Projeyi Sharon pazarlıyor. Baştaki sit - com projesine de, bu programa da karşı çıkan Aimee çekimlerin yapılacağı süre boyunca evi terk ediyor. O yüzden onu "The Osbournesöda göremiyoruz.
Amerika’nın en çok izlenen altıncı programı (üstelik MTV kablolu yayında) ve 21 yıllık kanalın en büyük başarısı olmasına rağmen Ozzy Osbourne zaman zaman pişmanlık duyuyor: "Bazen programı izliyorum ve üzülüyorum". Neden olduğunu açıklayamıyor; belki de gerçekliğin kurguya, kurgunun gerçekliğe karışmasına tüm bunların merkezinin de kendisinin olmasına takılıyordur.





KÜLTÜR & SANAT