Kültür Sanat‘İş Sanat özel projeleriyle fark yaratıyor’

‘İş Sanat özel projeleriyle fark yaratıyor’

10.10.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

İş Sanat’ın klasik müzikten caza, Türk sanat müziğinden türkülere uzanan zengin bir yelpazede hazırlanan 25. sezonundan öne çıkanları Sanat Yönetmeni Defne Turaç’tan dinledik

‘İş Sanat özel projeleriyle fark yaratıyor’

- İş Sanat 25. sezona görkemli bir başlangıç yapıyor. Bu sezonda bizi neler bekliyor?

Haberin Devamı

Cumhuriyetimizin ve Türkiye İş Bankası’nın 100. yıl kutlamalarıyla iç içe geçen bir önceki sezonumuzun ardından yeni sezon açılışımızı 7 Kasım’da dünyaca ünlü piyanistlerimiz Güher ve Süher Pekinel ve Şef Carlo Tenan yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın İş Kuleleri Salonu’nda vereceği konserle yapıyoruz. Sezon boyunca Türkiye’den ve dünyadan birbirinden değerli sanatçılar, müzik toplulukları, İş Sanat’a özel gelenekselleşmiş ve yepyeni projeler birbiri ardına sanatseverlerle buluşacak.

- Çok yetenekli solistler, önemli orkestralarla birlikte sahne alacak… Kimleri izleyeceğiz?

İş Sanat’ın 25. sezon konser programı özel projelerle ve ilklerle dolu. Türkiye’ye ilk kez gelen isimler var: Biri opera dünyasının yükselen yıldızlarından Macar kontr-tenor Zoltan Darago. Genç kontr-tenor Philip Glass’ın Akhnaten operasındaki performansından sonra kariyerindeki yükselişi dikkat çekici. Bol ödüllü klavsenist Christophe Rouset’nin 90’lı yıllarda kurduğu, kurulduğu zamandan bugüne ürettiği projelerle Avrupa’nın saygın barok topluluklarından biri hâline gelen Les Talens Lyriques’le birlikte Darago’yu izleyecek olmak ise heyecan verici. Johann Sebastian Bach’ın alto ses için yazdığı eserleri seslendirecek olan Darago ve Les Talens Lyriques’in konseri bu yıl bitmeden İş Sanat sahnesinde izlenebilecek. Bu, benim sabırsızlıkla beklediğim bir konser.

Haberin Devamı

Diğer genç yıldızımız ise 2021 Paganini Ödülü sahibi genç keman virtüözü Giuseppe Gibboni. 24 yıl aradan sonra bu ödülü alan ilk İtalyan olmasıyla dikkat çeken Gibboni, dünya standartlarında bir İtalyan oda orkestrası olan I Solisti di Pavia ile birlikte sahne alacak ve Ottorino Respighi, Niccolo Paganini ve Giuseppe Verdi gibi tamamı İtalyan bestecilerinin eserlerinden oluşan bir repertuvarı seslendirilecekler.

‘İş Sanat özel projeleriyle fark yaratıyor’

Grammy Ödülü de dahil olmak üzere birçok ödülü kucaklayan kemancı Patricia Kopatchinskaja, Ensemble Resonanz ile İş Sanat için bir araya geliyor. Biri teatral yeteneğini sahneye taşıyan Grammy Ödüllü bir kemancı, diğeri klasik ve çağdaş müzik arasında bir köprü kuran bir topluluk. Janáek, Bartók, Oliveros, Dai Fujikura, Bach ve Mendelssohn gibi farklı bestecilerin eserlerinin seslendirileceği güzel bir konser verecekler.

Haberin Devamı

Turne programına girdiğimiz bir diğer topluluk da Chaarts Chamber Artists. “The American Beauty” projeleri kapsamında Türkiye’ye geliyorlar. CHAARTS klasik oda orkestrası tanımını ters yüz eden bir topluluk. Konserde Gershwin’in, Piazzolla’nın eserlerini, 20. YY’ın ilk yarısından popüler Broadway ve caz parçalarını seslendirilecekler.

- Yerli projelerde de farklı isimler ve tarzlar göze çarpıyor…

Yerli projelerimizin hepsi de İş Sanat için geliştirildi. Zuhal Olcay, kendi hayatında iz bırakan şarkıları bir araya getirdiği özel bir repertuvar hazırladı. Mor ve Ötesi, daha önce ilk kez İş Sanat sahnesi için hazırladıkları akustik performansla bu sezon yeniden konuğumuz olacak. Bu yıl Sevgililer Günü’nü Sevcan Orhan ve Hüseyin Turan’ın söyleyeceği “Sevda Türküleri” ile kutluyoruz. Gaye Su Akyol ile bir Türk sanat müziği projesi için çalışıyoruz. Geçtiğimiz sezon çok ilgi gören müzikli çocuk oyunumuz, Yekta Kopan’ın yazdığı ve Lerzan Pamir’in yönettiği “Pat Pat Patara” bu sezon da devam ediyor. Bir diğer güzel haberse, Atilla Birkiye ve Mehmet Birkiye’nin hazırladığı şiir ve hikâye dinletileri bu sezon beş yeni prodüksiyonla seyircisinin karşısında olacak. Rekor sayıda başvuru aldığımız Parlayan Yıldızlar programımızda 20 genç müzisyenimizi daha alkışlayacağız. Bu sezon da müziğin bütün renklerini, bütün seslerini programımıza dâhil ettik. Yeni sezon heyecanımıza ortak olmaları için tüm sanatseverleri İş Kuleleri Salonu’na bekliyoruz.

Haberin Devamı

‘İş Sanat özel projeleriyle fark yaratıyor’

“Quincey Jones’u bile etkilemiş”

- Sahne programınız sadece klasik müzik değil, caz ve dünya müziğinden de birçok isme yer veriyor. Öne çıkanlar kimler?

Sezonun ilk yarısında cazda öne çıkan programımız, Alfredo Rodríguez Trio konseri. Rodríguez, yeteneğiyle efsanevi müzisyen Quincy Jones’u bile etkilemiş bir piyanist ve besteci. İş Sanat’taki konserde Yarel Hernandez ve Michael Olivera ile Latin cazı, Afro-Küban folk müziğini ve ana akım Latin müziğini harmanlayacaklar. Beni heyecanlandıran konserlerden bir diğeri The Tiger Lillies. Yedi yıl önce İş Sanat’a başladığımda üzerinde çalıştığım ilk konser onlarınkiydi. Bu sene yeni bir projeyle tekrar bizimle birlikte olacaklar. Programımızın sürpriz isimlerinden biri de 21. YY’ın en önemli caz piyanistlerinden Hiromi.