26.09.2014 - 16:05 | Son Güncellenme:
24 ülkeden 80 galeri ve 400’den fazla sanatçıyı İstanbul’da buluşturan fuarı ilk gününde 8 bin 73 kişi ziyaret etti.
Türkiye’nin en prestijli uluslararası çağdaş sanat fuarı ArtInternational’ın basın toplantısı dün (25 Eylül) Haliç Kongre Merkezi’nde yapıldı. VIP konukların ve basın temsilcilerinin katıldığı önizlemeye ise 8 bin 73 kişi katıldı.
ArtInternational’ın basın toplantısına fuarın kurucuları Sandy Angus ve Hüseyin Avunduk’un yanı sıra fuarın direktörü Dyala Nuseibeh, sanat yönetmeni Stephane Ackerman, “Konuşma Programı”nın küratörlerinden Tansa Mermerci Ekşioğlu, “Sahnedeki Videolar” bölümü küratörü Başak Şenova, “Alternatifler” bölümünün küratörleri Özge Ersoy ve Merve Ünsal’ın konuşmacı olarak katıldı.
Angus: Sadece Türkiye değil bu coğrafyanın en iyisi
Dünyanın önemli sanat fuarlarındaki ortaklıklarıyla tanınan Angus Montgomery’nin direktörü Sandy Angus, sadece Türkiye’de değil, bu coğrafyada güncel sanatın en iyi işlerini temsil eden sanat fuarı olma yolunda ilerlediklerini söyledi ve “Uluslararası sanat piyasasının hareketlendiği, yeni sezonun başladığı bu günlerde, dünyanın bir çok yerinden gelen koleksiyonerler için İstanbul eşsiz bir buluşma noktası. Sanat dünyasının önde gelen galerileri, kapsamlı ve ilgi çekici VIP programı ve farklı konu başlıklarıyla dikkat çeken konuşma programıyla ArtInternational, bu sene ziyaretçilere oldukça kapsamlı ve etkileyici bir tecrübe sunuyor” dedi.
Avunduk: İstanbul gerçek bir global kültür adresi olacak
Fuarın Türkiye ortaklarından Fiera Milano Interteks’in direktörü Hüseyin Avunduk ise, Türkiye’nin önde gelen sanatsal yeteneklerine global bir sahnede bir araya gelme fırsatı sunduğu için ArtInternational’ı düzenlemekten büyük gurur duyduklarını belirterek, “Büyük çoğunluğunu deniz aşırı ülkelerden katılan galerilerin oluşturduğu, Türkiye’nin ilk modern ve çağdaş sanat fuarı olan ArtInternational, İstanbul’un gerçek bir global kültür adresi olmasında önemli bir katkı sağlamaktadır” dedi.
Nuseibeh: Türk sanatçılatı yabancı galerilerle Türkiye’de
Katılımcı kalitesini koruyarak ve dünyaca ünlü galerilerin dikkatini çekerek fuarı geliştirmeyi başardıklarının altını çizen fuar direktörü Dyala Nuseibeh, bu sene dünyaca ünlü Lehman Maupin’nin yanı sıra, ilk kez Uzak Doğu bölgesinden Eduard Malingue ve Pearl Lam gibi isimleri İstanbul’a getirdiklerini söyledi. Geçtiğimiz senelerde Türkiye’deki güncel sanata olan uluslararası ilginin arttığını ve İstanbul’daki sanat dünyasının büyük ölçüde büyüdüğünü gördüklerini belirten Nuseibeh, sözlerine şu sözlerle devam etti: “Fuarın en önemli yanlarından biri ve benim de en etkileyici bulduğum, yurtdışından gelen galerilerin Türk sanatçıları fuarda temsil etmek üzere İstanbul’a getiriyor olmaları. Mesela Galeri Lelong’tan Ramazan Bayrakoğlu, Edouard Malingue’den Nuri Kuzucan ve tabii ki New York’taki Paul Kasmin Galeri’den Taner Ceylan. Taner Ceylan dört senedir ilk defa Türkiye’de yeni işlerini sergilemiş olacak.”
Ackerman: Amacımız alternatif sesler için bir sahne yaratabilmek
ArtInternational’ın sanat yönetmeni Stephane Ackerman, Artistik Programı’n temel kriterinin, ziyaretçilere çok zengin ve kapsamlı bir etkinlik sunmanın yanı sıra İstanbul’un çok farklı sanat ortamlarından çıkma alternatif sesler için bir sahne yaratabilmek olduğunu söyledi: “İşte bu amaçla, Video ve Konuşma programları, kar amacı gütmeyen sanat gruplarını buluşturan İnisiyatifler Bölümü gibi etkinliklerle hareket ediyoruz. Hedefimiz, ArtInternational’ın hem İstanbul’un sanat ortamı için çok etkili bir olay olması, hem de uluslararası sanat dünyası için kaçırılmayacak bir etkinliğe dönüşmesidir.”
Ekşioğlu: Ortak noktamız yerelle kurduğumuz bağ
ArtInternational’ın Konuşma Programı bu yıl, SPOT Üretim Fonu’nun ‘Domates Biber Patlıcan’ adlı yıllık etkinlik programının bir parçası olarak hazırlandı. SPOT adına konuşan Tansa Mermerci Ekşioğlu katılımcıların, pratiklerini özellikle içinde bulundukları şehirle bağlantılı olarak geliştiren kültürel aktörler olduğunu söyledi ve “Mimarlık, şehir planlama ya da sanat üretimi gibi farklı geleneklerden gelseler de, konuşmacıların ortak noktası yerel ile kurdukları birebir bağdır” dedi.
Şenova: Giderek kötüleşen dünyaya tanıklığın videoları
Geçen yıl olduğu gibi fuarın video bölümü “Sahnedeki Videolar”ın küratörlüğünü üstlenen Başak Şenova, bu yılki temanın “Amnezi Salgını” olduğunu, bunu da bir yandan hızla tüketilen günlerin ve anların temposunda bir yandan da bir çok felaketle çalkalanan bir dünyada kolektif amnezi dalgaları eşliğinde yaşayıp, bu dengesiz ve giderek kötüleşen duruma tanık edişimizden yola çıktıklarını belirtti. Tematik ve form üzerinden kurgulanan bağlantılarla tasarlanan dört bölümden oluşan “Sahnedeki Videolar”, Ahmed Mater, Annika Eriksson, Cengiz Tekin, George Barber, Gülsün Karamustafa, Persijn Broersen, Margit Lukác, ve Pravdoliub Ivanov gibi isimleri bir araya getiriyor.
Ünsal: Odağımız Türkiye
49A, 5533, Bağımsız Sanat Derneği, Bandrolsüz, collectorspace, PASAJ, Protocinema, Reccollective, Sütüdyo, SPOT ve Torun gibi sanat inisiyatiflerini bir araya getiren “Alternatifler” bölümünün küratörlerinden Merve Ünsal, seçimlerinin çoğunlukla İstanbul, kısmen de İzmir ve Ankara’dan da olsa, odaklarının Türkiye olduğunu belirtti ve “‘Alternatifler’, galerilerin dışında kalan veya SALT, ARTER ve İstanbul Modern gibi büyük kurumlar tarafından desteklenmeyen veya onlarla doğrudan ilişkide olmayan üretimlere bakıyor” dedi.
Ersoy: İnisiyatifler arasında ilişkilere destek olacak
Öncelikli hedeflerinin "Alternatifler" isminin çağrıştıracağı gibi, fuarda sergilenenlere karşı veya onların yerine geçebilecek bir üretimi sergilemek olmadığını belirten Özge Ersoy ise, “Fuardaki bu bölüm inisiyatifler arasında ilişkiler kurmaya destek olacak. Bu ‘alternatifler’i tanıyan ve bazı projelerine katılan izleyiciler olarak, herkesin yaptıkları arasında bağlantılar kuracak, ‘beraber bir şey yapsanız çok hoş olmaz mıydı’ diyebilecek ayrıcalıklı bir konumda olduğumuzu düşünüyorum” açıklamasında bulundu.
Dünyagöz Sanat Ödülü
ArtInternational’da bu yıl ilk kez, “Dünyagöz Sanat Ödülü” verildi. Dünyagöz Hastaneler Grubu’nun sponsorluğunda düzenlenen ve fuara katılan Türkiyeli galerilerin sanatçılarının değerlendirmeye alındığı bu ödülün ilk sahibi ise Rodeo Galeri’den Banu Cennetoğlu oldu.
24 ülkeden 80 galeri ve 400’den fazla sanatçı
26-28 Eylül 2014 tarihlerinde gerçekleşecek olan fuar konuklarını bir kez daha Haliç Kongre Merkezi’nde karşılayacak ve 24 ülkeden 80 seçkin galeri ve 400’den fazla sanatçının işlerini İstanbul’da ağırlayacak. Türkiyeli sanatseverler, Jan Fabre, Joan Miró, Tony Cragg, Andy Warhol, David Hockney, Banksy, Damien Hirst, Liu Bolin, Anish Kapoor, Marina Abramovic, Ai Weiwei gibi pek çok sanatçının işlerinin yanı sıra, Diane Arbus, Herbert List ve Patti Smith gibi usta fotoğraf sanatçılarının eserlerini görme fırsatı yakalayacak.
Bilet fiyatları değişmiyor
ArtInternational, 26-27 Eylül tarihleri arasında 12:00 – 20:00, 28 Eylül Pazar günü ise 12:00 – 18:00 saatleri arasında sanatseverlerin ziyaretlerine açık olacak. Fuarın biletlerinde ücret artışı olmayacak ve geçen yıl olduğu gibi günlük Tam 30 TL, 3 günlük Tam 60 TL, 3 günlük Öğrenci 15 TL olarak satışa sunulacak. Biletler biletix’ten ya da Haliç Kongre Merkezi’nde bulunan gişelerden alınabilecek.
ArtInternational
Tarih: 26 – 28 Eylül 2014
Yer: Haliç Kongre Merkezi - Sütlüce Mah. Karaağaç Cad. Beyoğlu - İstanbul
www.artinternational14.com