Kültür SanatHüsn-i hat UNESCO listesinde

Hüsn-i hat UNESCO listesinde

16.12.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kültür ve Turizm Bakanlığı, "hüsn-i hat" sanatının Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından insanlığın ortak mirası ilan edildiğini duyurdu.

Hüsn-i hat UNESCO listesinde

 

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Türk süsleme sanatlarından "hüsn-i hat" bu yıl küresel koronavirüs salgını nedeniyle çevrim içi olarak gerçekleştirilen UNESCO Hükümetlerarası 16'ncı Komite Toplantısı'nda gündeme alındı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın hazırladığı dosya ile Türkiye adına aday gösterilen "hüsn-i hat" sanatı, 13 Aralık'ta başlayan toplantının dünkü oturumunda UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi'ne kaydedildi. Böylece, Türkiye'nin Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerine kaydettirdiği ve insanlığın ortak mirası ilan edilen unsur sayısının 21'e yükseldiği belirtildi.

Haberin Devamı

Listede neler var?

Türkiye bugüne kadar, meddahlık, Mevlevi sema töreni, aşıklık geleneği, nevruz (çok uluslu), Karagöz, geleneksel sohbet toplantıları, Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali, Alevi-Bektaşi ritüeli: semah, tören keşkeği geleneği, mesir macunu festivali, ince ekmek yapma ve paylaşma kültürü (çok uluslu), bahar kutlaması: Hıdrellez (çok uluslu), ıslık dili, Dede Korkut mirası: destan kültürü, halk masalları ve müzik, geleneksel Türk okçuluğu, geleneksel zeka ve strateji oyunu mangala, minyatür sanatı unsurlarını Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerine kaydettirdi.

Yazarlar