Kültür SanatHollywood’u Türkiye’ye getirmek istiyor

Hollywood’u Türkiye’ye getirmek istiyor

25.07.2008 - 00:34 | Son Güncellenme:

“Kill Bill”, “Yetenekli Bay Ripley” gibi filmlerin ve popüler dizilerin afişlerini hazırlayan Emrah Yücel, Hollywood yapımcılarını, filmlerini Türkiye’de çekmeleri için teşvik etmeye çalışıyor

Hollywood’u Türkiye’ye getirmek istiyor

Bahçeşehir Üniversitesi’nin Beşiktaş Kampusu önceki gün, dünyaca ünlü grafik tasarımcısı Emrah Yücel’i ağırladı. Los Angeles’ta yaşayan Yücel, “Kill Bill”, “Yetenekli Bay Ripley”, “Kadınlar Ne İster” ve daha pek çok Hollywood  filminin ve “The Sopranos”, “Entourage” gibi dünya çapında  ilgi gören dizilerin afişlerini hazırlamış bir isim.
İki saat kadar, ilgili bir öğrenci topluluğuyla söyleşen Yücel, bu kez afiş sanatını değil, Hollywood yapımcılarını Türkiye’ye çekmenin yollarını ele aldı.
Yücel, Amerika’da kurduğu ve başkanı olduğu Türk Film Konseyi  (Turkish Film Council) adlı sivil toplum kuruluşu aracılığıyla, Hollywood yapımcılarını, filmlerini Türkiye’de çekmeye teşvik ettiğini vurguladı. Bu konuda hazırlanan yasa tasarısının da Konsey tarafından Kültür Bakanlığı’na iletildiğini belirten sanatçı, kariyerine dair soruları da yanıtladı.
Ardından özel bir söyleşide gazetecilerle toplu halde görüşen Emrah Yücel,  Türk Film Konseyi’nin kuruluşu hakkında şu bilgileri verdi:

‘Günay söz verdi’
“Fikir, asıl olarak ‘Soğuk Dağ’ filmi üzerinde çalışırken doğdu: Filmin çekimlerinden bize gönderilen gündelik raporlar sayesinde, konusu Amerikan İç Savaşı olan bu filmin neredeyse tamamının Romanya’da çekildiğini  anladık. Romanya hükümetinin, yurtdışından gelen yapımcıların harcamalarının yaklaşık yüzde 30’unu karşıladığını öğrendik.  Bu uygulama birçok ülkede mevcut.”
ABD’nin New Mexico eyaletinden örnek veren Yücel, önceden yıllık sinema geliri 8 milyon dolar olan eyaletin, 2006 yılında bir teşvik yasasının yürürlüğe girmesiyle gelirini 241 milyon dolara çıkarttığını belirtti.
“Türkiye gibi, tarihi ve doğasıyla pek çok olanak sunan bir ülke daha fazla gelir elde edebilir” diyen Yücel, Vergi Konseyi’yle işbirliği içinde hazırladıkları yasa tasarısını Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a sunduklarını belirtti. Yücel, “Tasarı halen bakanlık bünyesindeki Tanıtma Genel Müdürlüğü ve Telif Hakları Genel Müdürlüğü’nün kontrolü altında inceleniyor ve TBMM’ye doğru gidiyor” diyerek ekledi:
“En son bir ay kadar önce Metro Goldwyn Mayer şirketinin başkanıyla birlikte İstanbul’a gelip Ertuğrul Günay’ya görüştük. Günay bize yasanın 2009’da çıkacağı sözünü verdi.”
Yücel, MGM’in çekeceği “Topkapı” filminin kendileri için çok önemli olduğunu, bu filmin Almanya’da değil, Türkiye’de çekilmesini istediklerini belirterek, “Çanakkale yerine Meksika’da çekilen ‘Troya’ filmi gibi, bu filmi de kaçırırsak yazık olur. Film için Alman Film Komisyonu’nun verdiği teşvik var, Türkiye’nin yok” dedi. 

Haberin Devamı

‘Narnia’ Türkiye’de çekilebilirdi!
“Hollywood çok önemli bir güç. Orada yer aldığınız sürece dünyada daha fazla tanınıyorsuz” diyen Yücel’e göre, Türkiye’nin kaçırdığı çok fırsat var. Yücel, Yeni Zelanda Film Konseyi’nin bir davetinde, Fox Şirketi’ne bağlı Walden Media’nın CEO’sundan, şirketin pek çok Türkiye konulu tema içeren “Narnia Günlükleri” için Türkiye’yi çok düşündüğünü, ama böyle bir yasa olmadığı için Yeni Zelanda’yı tercih ettiğini öğrenmiş. Yücel, “Herkes Türkiye’yi çok beğeniyor; ama sonuçta ticaret yapıyorlar ve bizim bu ortamda daha stratejik, daha akıllı davranmamız şart” görüşünde. Öte yandan, Türk Film Konseyi, Tom Twyker’ın yönettiği, Clive Owen ve Naomi Watts gibi yıldızların oynadığı “The International” filminin Türkiye’de çekilmesi için çaba göstermiş, başarılı olmuş. Film 2009 yılında gösterime girecek.
Türk Film Konseyi’nin bir diğer planı da, Hollywood’da film çekilecek mekanlarla ilgili karar yetkisine sahip 300 kadar kilit ismi Türkiye’ye davet etmek ve onlara ülkemizi tanıtmak. Konseyin internet sitesi yabancı yapımcılara Türkiye’ye ve Türk film şirketlerine dair bilgiler sunuyor. Ayrıca sitenin “Yetenekler” başlıklı bölümünde oluşturulacak veri tabanında, senaristlerden film müzisyenlerine uzanan bir yelpazede, isteyen bütün film çalışanları profillerini yayımlayabilecek.