Kültür SanatHarika çocuk artık Viyana’da

Harika çocuk artık Viyana’da

30.10.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

Üstün yetenekli Emrecan Yavuz, Viyana’da ünlü piyanist Rolad Batik ile birlikte çalışabilmekamacıyla girdiği sınavı kazandı. 16 yaşındaki sanatçı 2 yıl boyunca Viyana’da eğitim görecek

Harika çocuk artık Viyana’da
FİLİZ ALİ

Emrecan Yavuz 1990 İzmir doğumlu. Şimdi 16 yaşında. Üç yaşında okuma-yazmayı öğrenip okuduklarını ezberlemeye başlayınca ailesi tedirgin olup onu bir psikoloğa götürmüş. Psikolog da “Okumak istiyorsa kitapları önünden kaldırmayın ama ilgisini dağıtacak bir yan uğraş bulun” diye tavsiyede bulunmuş. Emrecan Yavuz’un müzik dünyasındaki serüveni bu tavsiyeyle başlamış işte.

Emrecan, Mardin kökenli öğretmen baba ile Akşehir kökenli öğretmen annenin oğlu. Ablası Elif Damla ile aralarında 11 yaş fark var. Zaten Emrecan, ablasının sürekli kardeş istemesi sonucu dünyaya gelmiş. Ayrıca, ablasının konservatuvar öğrencisi olması da onun müziğe yönlendirilmesine yol açmış. Rastlantı sonucu, Emrecan’ın yeteneğini fark eden Fazıl Say, Kamuran Gündemir’le çalışmasını tavsiye edince, bir süre İzmir - Ankara arasında mekik dokumuşlar ana oğul.

Haberin Devamı
'Harika çocuk’ oldu ama...
Sonunda, sekiz yaşındayken kapsamlı bir sınavdan geçerek 6660 sayılı Harika Çocuklar Yasası’ndan yararlanmaya hak kazanmış. Bu durumda ana oğul, baba ile ablayı İzmir’de bırakıp Ankara’ya taşınmışlar. Önceleri yasanın işleyişinde bazı aksaklıklar olmakla birlikte zamanın Kültür Bakanı İstemihan Talay’ın olumlu yaklaşımıyla pürüzler giderilmekteymiş. Kaldıkları ev, hocası Kamuran Gündemir’in evine çok yakın olduğundan hem okulda hem de evde hocasıyla sürekli beraber olabiliyor, ondan piyanonun yanı sıra hayat dersleri de alıyormuş. Çalışmalara başladıktan on ay sonra Kamuran Gündemir onu Sevda - Cenap And Vakfı’nın Ferhunde Erkin için düzenlediği onur madalyası töreninde ilk kez dinleyici huzuruna çıkarmış.

Ankara’daki 4.5 yıllık özel eğitimi boyunca her yıl bir konser vermiş Emrecan. Ne yazık ki, pembe yıllar Erkan Mumcu’nun kültür bakanı olması ile sona ermiş. Bakanın ilk icraatı Emrecan ile annesini bakanlığın tahsis ettiği evden çıkarmak, ikinci icraatı ise yasa gereği ödenen maaşı kesmek olmuş.  Uzun lafın kısası, devlet yükümlülüğünü yerine getirmemiş.

İşadamı Arkas destekliyor
Emrecan’ın özel eğitimine devam edebilmesi için bu sefer aile seferber olup kaynak ve destek aramaya koyulmuş. Çeşitli maceralardan sonra imdada İzmirli işadamı Lucien Arkas yetişmiş. Lucien Arkas, maddi ve manevi ikinci babası olmuş Emrecan’ın. Onun desteği ile Bilkent’te 2 yıl Fazıl Say ve Sanem Berkalp ile piyano, Mahir Çetiz ve İbrahim Yazıcı ile bestecilik ve orkestra şefliği çalışmaya başlamış.

Son durum şöyle: Emrecan, Haziran 2006’da  Viyana’da ünlü piyanist Rolad Batik ile çalışabilmek amacıyla girdiği sınavı kazandı ve eğer bir aksilik çıkmazsa önümüzdeki iki yıl Viyana’da yaşayacak, çalışmalarına devam edecek.

1999’dan beri yanından ayrılmayan annesini de artık özgür bırakacak ve Viyana’da tek başına yaşamayı başaracak. Ona bu yeni hayatında yine Lucien Arkas destek olacak. Böylece bir “harika çocuğun” hiç de kolay olmayan eğitim macerası yeni bir döneme girecek. Ona yol boyunca destek olanlar tarihe geçecek, köstek olanlarsa tarihin küflü sayfaları arasında unutulacak.

'TOYOTA ile keşfedin' bloglarından