06.02.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
Firdevs Ev’in ilk kitabı “Tavana Bak” ötekiyle kurduğumuz ilişkilenme biçimleri üzerine düşünen metinlerden oluşuyor. Uğur İzzet Karakoç ise “Hiç Babam Kalmadı” da ailenin gölgeli, tekinsiz, kendine özgü bir biçimde çarpık yanlarını anlatıyor.
İç sesin ne diyor?
Kuş kusan kadınlar, yumurtadan çıkan çocuklar, kelimeleri tükenen bir dil denemesi... Firdevs Ev’in, İthaki Yayınları etiketiyle okurla buluşan ilk öykü kitabı “Tavana Bak” okuru karanlıkta kendine gülmeyi ihmal etmeyen bir iç sesin eşliğinde ilerlemeye davet ediyor. Kitap dört bölümden oluşuyor: Topluluk olmanın facialarına odaklanan “Çoğalma”; yoksunluğa ve ıssızlığa merakla bakan “Eksilme”; köprüler kurma telaşında “Denklik” ve absürtlüğü kucaklamayı deneyen “Döngü”. Büyülü gerçekçi öğelerin ağırlığını hissettirdiği kitap, tavana bakarken fısıltıyla anlatılacak tekinsiz ve oyuncu öyküler bulmayı hedefliyor.
Her pencerede hayata dair öyküler
Uğur İzzet Karakoç, 14 öyküden oluşan “Hiç Babam Kalmadı” ile sizi ebeveynlerin, babasızların, âşıkların, ötekilerin, serserilerin, ahmakların dünyasında bir yolculuğa çağırıyor. Nebula’dan çıkan kitapta, her bir öykü sesleri ve imgeleriyle kompartıman pencerelerinden akarken, kendinizi cama yapışık bir vaziyette manzaraları izlerken bulabilirsiniz; çok tesirli ve size ait olmayı isteyen gerçekler bunlar. Kahkahalar, hüzün, öfke, tebessüm, hayret edişler, oh olsunlar ve vah vahlarla renkten renge girerken kitap bittiğinde harikulâde bir gökkuşağını izlemiş olduğunuzu fark edeceksiniz.