Kültür SanatHAFTANIN KONUĞU

HAFTANIN KONUĞU

22.12.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Ozzy Osbourne

HAFTANIN KONUĞU

HAFTANIN KONUĞU
Ozzy Osbourne
Hard Rock müziğin babası olarak anılan, toplum tarafından sürekli eleştirilen, tartışılan fakat heavy metal müzik alanında yaptığı eserlerle tüm gruplara ilham kaynağı olan Ozzy Osbourne bu haftanın konuğu...
Led Zeppelin, Deep Purple ve Jimi Hendrix yaptıkları müzik tarzlarıyla rock müziğin önemli yapı taşlarından biri olmuşlardır. Fakat çiçek çocuklar zamanında ortaya çıkan ve gerçek anlamda heavy metal müziğin yaratıcısı Ozzy Osbourne ve Black Sabbath grubudur... 3 Aralık 1948 yılında İngiltere'nin Birmingham kentinde 6 çoçuklu bir ailenin ferdi olarak dünyaya gelen John Michael Osbourne, fakir bir coçukluk hayatı geçirmiştir. Babası çelik işçisi olan Ozzy, çocukluk yıllarında mezhabada çalışmış, okul arkadaşı basçı Geezer Butler ile ilk grupları Rare Breed'i kurmuşlardır.
Davulcularının ayrılmasıyla gitarist ve davulcu arayan Ozzy ve Geezer Butler o sıralarda Mythology grubunda çalan gitarist Tony Iommi ve davulcu Bill Ward ile tanışmışlardır. Birmingham'lı dört genç yanlarına slide gitar ve saksofon çalan iki kişiyi de alarak Polka Tolk Blues grubunu kurmuşlardır. Yeni bir müzik arayışı içine giren grup blues müziğin kendilerinin tarzına uymadığını karar vererek saksofon ve slide gitardaki arkadaşlarıyla yollarını ayırarak Earth grubunu oluşturmuşlardır. Gerçekleştirdikleri konserlerde seyircinin ilgisini çekmek için vücudunu mor renge boyayıp sahne alan Ozzy sesi ve sahnedeki hareketleriyle dikkat çekmeye başlamıştır. O sıralarda pop müzik yapan ve müzik listelerinde 1 numaraya kadar yükselen Earth adlı bir grupta olunca Ozzy ve arkadaşları grup isimlerini değiştirme kararı alarak Boris Karlof'un filmi Black Sabbath'dan ilham alarak grubun adını Black Sabbath olarak değiştirdiler.
O yıllarda herkes aşk, sevgi ve güzel şeylerden bahseden parçalarla eğlenirken insanların hiçbir zaman üzerinde konuşmadığı şeylerden,acıdan, üzünteden hayatın diğer gerçeklerinden bahseden grup ilk parçaları olan Wicked World ve Black Sabbath'ı yayınladılar.
1969 yılında Vertigo Records ile İngiltere'de Warner Bros Records ile Amerika'da plak anlaşması imzalayan grup Black Sabbath adını verdikleri ilk albümlerini 1970 yılında yayınladılar. Bu albümleri Amerika müzik listelerinde 1 yıl kadar kaldı. Farklı müzik tarzları, şarkı sözleri ve sahne şovuyla dikkat çeken grup 1970 yılının sonuna doğru ikinci albümleri Paranoid'i yayınladılar. Vietnam savaşına karşı yazdıkları War Pigs parçasıyla bu albümleri dikkat çeken ve albümle aynı adı taşıyan singları Paranoid ile İngiltere listelerine 4 numaradan girdiler. Amerika'da ise Billboard listelerine Paranoid parçasıyla 2 numaradan giren grup yollarına Masters of Reality ve Volume 4 albümlerini çıkararak yollarına devam etti. 1970-1972 yıllarında Amerika'da turnede olan grup Ozzy Osbourne'nun boğaz enfeksiyonu nedeniyle hastalanması nedeniyle turnelerine ara vererek dinlenmeye çekildiler.
1973 yılının sonbaharında Sabbath Bloody Sabbath albümünü yayınlayan grup eski albümlerine göre daha az agresif olan tarzlarıyla tekrar turneye çıktılar. 1975 yılında Sabotage albümünün turnesine 30 şehri kapsayan programlarıyla çıkan grup başarıyı yakaladıklarını kanıtladılar. Fakat bu sıralarda evliligi kötü giden Ozzy babasını da kaybedince depresyona girdi. Depresyonunda etkisiyle yoluna yalnız devam etmek isteyen Ozzy söz verdiği üzere Technical Ecstasy ve Never Say Die albümlerini bitirdikten sonra gruptan ayrıldı ve yoluna kendi grubunu kurarak devam etti.
Manager'inin kızı Sharon'ın daveti ile Los Angeles'a gelen Ozzy Osbourne eski Rainbow basçısı Bob Daisley ve ex Uriah Heep davulcusu Lee Kerslake'i yanına alarak yüzlerce gitarist arasından beğendiği Randy Rhoads ile müzik çalışmalarına başladı. Randy Rhoads'un gitar çalış stili ve riflerinden dolayı hayalindeki gitaristi bulduğunu söyleyen Ozzy ilk albümleri Blizzard of Ozz'u 1980 yılında yayınladılar. Bu albüm Ozzy fanları tarafından çok sevildi. Randy Rhoads'un müthiş gitar stili ve Ozzy Osbourne'un sesiyle birleşince ortaya mükemmel bir albüm çıktı. Billboard listelerinde ilk 30'a girdi ve yükselişini altın plak alarak kanıtladı. Turne sırasında Lee Kerslake'i ve Bob Daisley ile yollarını ayıran ikili yanlarına Randy Rhoads'un yakın arkadaşı Rudy Sarzo ve davulcu Tommy Aldrige'i alarak yeni albüm çalışmalarına devam ettiler.
1981 yılında klavye için Don Airey'i grubu katan Ozzy bu yıl içinde Diary of a Madman albümünü yayınladı. Bu albüm kısa süre içinde Billboard'da 15. sıraya kadar yükseldi. 1982 yılında Foreigner grubu ile Orlando'dan Florida'ya kadar turlayan Ozzy ve grubu otobüs şoförlerinin Florida ile ilgili macerası yüzünden Randy Rhoads'dan oldular. Florida ve çevresini havadan görmek isteyen şoför Andrew Aycock, Randy Rhoads, Rachael Youngblood' ı alarak uçak gezintisine çıktılar. Fakat uçak düştü ve uçaktaki herkes öldü. 20 Mart 1982 yılı Ozzy için hayatı boyunca unutamayacağı bir gün olarak yerini aldı. Evet ne de olsa şimdiye kadar tanıdığı müzisyenler içindeki en iyi dostunu kaybetmişti. Uzun süre depresyonda kalan Ozzy tura gitarist Bernie Torme ile devam etti. Fakat Randy'nin yerini dolduramayacağı anlaşılınca Bernie gruptan ayrıldı yerine gitarist Brad Gillis geldi.
Manageri olarak çalıştığı Sharon ile evlenen Ozzy ' Şimdiye kadar sevginin ve aşkın hiçbirzaman varolmadığın düşündüğünü fakat Sharon ile tanıştıktan sonra herşeyin değiştiğini' evlendikten sonraki ilk basın açıklamasında belirtti. Sharon Ozzy'nin en iyi arkadaşı, sevgilisi, müzik danışmanı olarak hayatında yerini aldı. Eski Black Sabbath parçalarının yer aldığı Speak Of the Devil albümünü yayınlayan Ozzy tekrar yeni bir gitarist arayışına girdi. Ratt, Rougn Cutt ve Dio grubunda çalan San Diego'lu gitarist Jake E. Lee Ozzy'nun yeni müzik partneri olarak konserlerde boy gösterdi. 6 yaşında piyano eğitimi almaya başlayan Jake E.Lee 15 yaşına kadar gitarı eline bile almamıştı. Fakat gitar stilindeki melodi, hız ve sahnedeki performansı herkesi büyülemişti. Ozzy, Jake E. Lee, Don Airey, Bob Daisley ve Tommy Aldrige'i yanına alarak stüdyoya girdi. Bark at the Moon albümünü yayınlayan 5'li, Motley Crue grubu ile turneye çıktı. Albüm satışları iyi gidiyordu, turne ise çok başarılı geçiyordu. Bu turne sırasında Tommy Aldrige yerine Carmine Appice, Bob Daisley yerine Don Costa gruba dahil oldu.
1986 yılının Ocak ayında Ultimate Sin albümünü yayınlayan grup tekrar turneye çıktı. Turne esnasında çok efor harcayan ve yorulan Jake E Lee, Ozzy'nin Randy Rhoads için bir anma albümü yapmak için karar verdiğini duyunca çok etkilendi. Ne de olsa Randy'nin ölümünden sonraki 3 yıl içinde grupta gitar çalarak emek vermiş ve her konserde dinleyiciler 'Randy Rules' tişörtleri giyerek bir nevi Randy ile Jake'i kıyaslıyorlardı. Bu albüm yayınlanınca ters giden evliliği yüzünden de bunalıma giren Jake 1987 yılında gruptan ayrıldı. Tekrar gitarsit arayışına giren Ozzy bu kez fazla bir süre geçmeden bir Ozzy fanı olan genç gitarist Zakk Adams'ı gruba dahil etti. Gitar stilinde Black Sabbath gitaristi Tommy Iommi'yi örnek alan Zakk Adams Ozzy'nin tavsiyesi üzerine soyadını Wylde olarak değiştirdi ve gruptaki yerini aldı.
Bu yıllarda karısı Sharon'ın ısrarları üzerine alkol tedavisi gören Ozzy Ford Klinik'ten çıktıktan sonra Black Sabbath grubunu kurduğu arkadaşı bas gitarist Geezer Butler'ı da yanına alarak 1988 yılında No Rest for The Wicked albümünü yayınladı. 20 yıldır müzik yapan sayısız platin ve altın plakla ödüllendirilen Ozzy, Slayer ve Metallica gibi o yıllarda müzik yapmak için bir araya gelen gruplar tarafından Hard Rock müziğin babası olarak anıldı. No Rest For the Wicked albümünün turnesinde Motley Crue ve Metallica'yı alt grup alarak yoluna devam eden Ozzy 13 ay süren bu turneden sonra tekrar stüdyoya girerek 1991 yılında No More Tears'ı çıkardı. Epic Records bu albüm çıkmadan önce yayınladığı konser albümü Just Say Ozzy ile fanlarına bir nevi canlı performans sürprizi yapmış oldu. No More Tears turnesinde 70 kadar konser veren Ozzy bu konser kayıtlarını Live and Loud (part1&part2) olarak albüm ve video kayıtları olarak 1993 yılında yayınladı. 1995 yılında çıkardığı Ozzmosis albümü ile yoluna devam eden Rock müziğin babası geçtiğimiz günlerde çıkardığı yeni albümü Down to Earth ile halen bu müzikte var olduğunu ve hayatta oldukça heavy metal müzikle ilgili çalışmalar yapacağını tekrar kanıtladı. Ne diyelim ''Long Live Ozzy....''