19.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
Seray Şahinler - Bir zamanlar İstanbul Suriçi’nin aydınlatma kaynağı olan Yedikule Gazhanesi, yeni yüzüyle şehrin sanat hayatına ışık tutuyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından bir yaşam ve sanat alanına dönüştürülmek üzere restore edilen 150 yıllık Gazhane, ilk sergisinde Türkiye’nin ‘60’lar hafızasına not düşüyor. İBB Kültür ve İBB Miras iş birliğiyle gerçekleşen, küratörlüğünü Feyyaz Yaman’ın üstlendiği “Uzun Yürüyüş 68” sergisi 68’e uzanan yolun kırılmalarını takip ediyor. Sergi aynı zamanda Türkiye’deki çağdaş sanatın filizlerinin atıldığı dönemin ilk örneklerine de ışık tutarak sanatın seyri üzerine düşündürüyor.
Gülsün Karamustafa’dan Saim Bugay’a, Neş’e Erdok’tan Cihat Aral’a çağının tanığı olmayı seçmiş 24 sanatçının işlerinin yer aldığı sergi; ‘60’ların atmosferini şekillendiren dinamiklere tarihsel ve toplumsal perspektiften, sanatın gözünden bakıyor. Şehirlerdeki değişim hareketleri, yurt içi ve yurt dışında yükselen “göç”, öğrenci ve işçi hareketleri gibi konular ekseninde biçimlenen 68 öyküsü, sergide bir film şeridi gibi sunuluyor. ‘60’lardan ‘80’lere uzanan ve günümüze yaklaşan eserler, dünyada verilen mücadelenin haklılığını hatırlatıyor. Cihat Aral’ın 1977 tarihli “Ulaşılmazlık” tablosu; Zehra Aral’ın 1985 tarihli “Filistin’li Çocuk”u, Neş’e Erdok’a ait 2017 tarihli “Göç” tablosunda bir mülteci botunda hayata veda etmek üzere olan bir çocuğun yüzündeki ifade bu haklılığı en çarpıcı biçimde yansıtıyor.
Sanattan al haberi
Sergi 68’in iklimini öncesi ve sonrasıyla da sorguluyor denebilir. Kronolojik bir “uzun yürüyüş” yansıtılmış Yedikule Gazhanesi’nin duvarlarına. 1955-1973 yılları arasında Türkiye’den ve dünyadan ‘gidişata yön veren’ politik olaylar, sosyal gelişmeler, sanattan haberler tarihleriyle not düşülmüş. Gülsün Karamustafa’nın ilk sergisi, Metin Erksan’ın “Susuz Yaz” ile Altın Ayı alması, Sevgi Soysal’ın “Tante Rosa”yı yayımlayışı, 12 Mart muhtırası, Pablo Neruda’nın Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanması, Watergate skandalı gibi sembolik olaylar ziyaretçilerin hafızasını tazeliyor.
Alaettin Aksoy, Asım İşler, Burhan Uygur, Cihat Aral, Zehra Aral, Sadık Karamustafa, Gülsün Karamustafa, Mustafa Ata, Nevhiz Tanyeli, Ömer Uluç, Özer Kabaş, Teoman Südor, Gülseren Südor, Komet, Koray Ariş, Ali Teoman Germener, Nur Koçak, Seyhun Topuz, Saim Bugay, Yüksel Arslan, Neş’e Erdok, Balkan Naci İslimyeli, Kemal İskender, Orhan Peker’in yer aldığı sergi ekim ayına kadar ziyaret edilebilir.