22.04.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:
Melisa Vardal
Melisa Vardal- Ege Denizi’nin kuzeydoğusunda, Yunanistan ve Türkiye sınırında uzanan Drama şehri, yüzyıllar boyunca farklı kültürlerin ve halkların bir arada yaşadığı bir köprü şehri oldu…
Osmanlı İmparatorluğu’ndan 1922 yılına kadar Türk toprağı olan Drama şimdi CYCLOPS Derneği tarafından kurulan köprüyle yeniden ülkemize uzanıyor. “Drama - Bir Dostluk Köprüsü” sergisi, göçle birlikte adeta ikiye ayrılan şehrin kültüründe ve dokusunda derin yaraları takip ediyor. Türkiye ve Yunanistan arasındaki dostane ilişkileri korurken Drama’nın mirasını yaşatmayı hedefleyen sergi 31 Mayıs’a kadar Galata Rum Okulu’nda ziyaretçileri ağırlayacak.
“Drama - Bir Dostluk Köprüsü” sergisinin açılışı, İkinci Dünya Savaşı sırasında Yunan filosunun en kahraman gemilerinden biri olan “ADRIAS” destroyeri ve mürettebatının hikâyesini anlatan kitabın tanıtımının ardından gerçekleşti. 20 Nisan Cumartesi akşamı yapılan açılış gecesinde gazeteci Margarita Pournara, son kitabı “Balıkçı ve Oğlu”nda “ADRİAS “ın hikâyesine atıfta bulunan, Yunan-Türk dostluğunun ‘elçisi’ kabul edilen müzisyen-yazar Zülfü Livaneli ve tarihçi Dr. Georgia Bakali yer aldı. Barış ve Türk-Yunan arasındaki dostane ilişkileri temel alan konuşmaların hâkim olduğu gecede Dr. Georgia Bakali, serginin yalnızca Drama’nın kültürel mirasını değil, doğal zenginliğini de gözler önüne serdiğini söyledi. Bakali bu miras aktarımının tek yönlü düşünülemeyeceğini ileride de Drama’da benzer bir projenin ortaya çıkabileceğini vurguladı. Coşkulu bir kalabalığın olduğu gecede Erdem Şimşek, ‘Aman Bre Deryalar’, ‘Drama Köprüsü’ gibi Balkan türküleriyle katılımcıları nostaljik bir yolculuğa çıkardı.
10 yıllık çalışma
CYCLOPS Derneği tarafından 2014 yılından beri yürütülen çalışmalar sonucunda ortaya konan dört bin arşiv görüntüsü arasından seçilen 135 fotoğrafın yer aldığı sergi 1896 yılından günümüze uzanan geniş bir tarihi gözler önüne seriyor. Her iki halkın paylaştığı ortak bir geçmişi ve geleceği yansıtan sergi, Osmanlı döneminden günümüze Drama’nın farklı dönemlerini tasvir eden fotoğraflar içeriyor. Bu fotoğraflar sayesinde şehrin mimari tarzındaki değişimleri, giyim kuşam ve yaşam tarzındaki dönüşümleri ve teknolojinin gelişmesini takip etmek mümkün. Drama’nın eski mahallelerinde günlük yaşamın ritmini, savaş ve işgal döneminde iki halkın zor zamanlarda da dayanışma içinde olduğunu, Drama’nın geleneklerini belgeleyen 76 siyah beyaz fotoğrafın yanı sıra renkli fotoğraflar da günümüzün Drama’sının kapılarını aralıyor.