Kültür SanatFransa’da Türk mevsimi

Fransa’da Türk mevsimi

17.06.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

“Fransa’da Türkiye Mevsimi” etkinlikleri kapsamında Paris, Marsilya, Lille, Lyon, Strasbourg ve Bordeaux başta olmak üzere Fransa’nın pek çok kentinde Türkiye, sanatı, kültürü, ekonomisi, sporu, modası ve sinemasıyla tanıtılacak

Fransa’da Türk mevsimi

Türkiye, 2009 yılında Fransa’ya çıkarma yapacak. Fransa ile Türkiye’nin dışişleri ve kültür bakanları düzeyinde imzalanan niyet mektubuyla 2009 yılı, Fransa’da “Türkiye Mevsimi” olarak ilan edildi.
1 Temmuz 2009 - 31 Mart 2010 tarihleri arasında gerçekleştirilecek “Fransa’da Türk Mevsimi”nin ilk duyurusu dün The Marmara Otel’de gerçekleştirilen basın toplantısıyla yapıldı. Toplantıya, “Fransa’da Türkiye Mevsimi”nin başkanları Emekli Büyükelçi Necati Utkan, AXA Şirketler Grubu Başkanı Henri de Castries; “Fransa’da Türkiye Mevsimi” çalışmalarının komiserleri Fransız Büyükelçiliği Kültür Müsteşarı Stanislas Pierret, İstanbul Kültür Sanat Vakfı Genel Müdürü Görgün Taner; komiser yardımcıları İstanbul Fransız Kültür Merkezi Direktörü Arnaud Littardi, aynı zamanda sezonun Sergiler Direktörlüğü’nü de üstlenen Sabancı Müzesi Müdürü Dr. Nazan Ölçer; Türkiye’nin Fransa Büyükelçisi Osman Korutürk ve Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Bernard Emie katıldılar.
İlki 27 Şubat’ta Paris’te yapılan “Fransa’da Türkiye Mevsimi” karma komitesinin ikinci toplantısı da dün gerçekleştirildi. Üçüncü toplantı ise 9 Ekim’de Paris’te yapılacak.
T.C. Dışişleri Bakanlığı ile Fransa Dışişleri Bakanlığı’nın inisiyatifinde, İstanbul Kültür Sanat Vakfı ile Culturfrance önderliğinde düzenlenen “Fransa’da Türkiye Mevsimi”, Türkiye’deki kültürel çeşitliliği Fransız kamuoyuna daha iyi tanıtmayı, sanatsal-kültürel diyaloğu canlandırarak sürekli kılmayı amaçlıyor. Konuyla ilgili olarak dün gerçekleşen basın toplantısında konuşan Henri de Castries, Türkiye ile Fransa’nın ilişkilerinin her zaman kolay yürümediğine değinerek şunları söyledi: 

‘İstanbul’u anlatacağız’

“Oysa geçmişten bugüne ortak değerleri olan iki ülke Fransa ve Türkiye. ‘Fransa’da Türkiye Mevsimi’ ile kültürel açıdan cazip bir ülke olan Türkiye ve Fransa arasındaki ilişkiler derinleşecek; Türkiye’nin geçmişi, geleceği ve modern yüzü Fransız halkına tanıtılacak.”
Nazan Ölçer ise etkinlik kapsamında açılacak sergilere değindi konuşmasında:
“Grand Palais’de ‘Çağlar Boyu İstanbul’ sergisiyle, çok önemli bir kültür ve sanat birikimine sahip olan İstanbul’u anlatacağız. Louvre Müzesi’nde Topkapı Sarayı Müzesi’nin de desteğiyle tekstil ve kaftanları konu alan bir sergi olacak. Louvre uzmanlarının bu sergi dışında iki projesi daha var. Biri İzmir ile ilgili bir sergi. Diğerinde ise Anadolu’nun arkeolojik geçmişi anlatılacak. Ayrıca bir gezginin 18. yy’a ait Türkiye çizimleri, Engin Özendes’in yönetiminde fotoğraf sergisi ve çağdaş sanata yönelik bir sergi de olacak.”

Maliyet 13-14 milyon euro

Görgün Taner ise  bu etkinliklerin öncelikle kültür,  ekonomi, eğitim ve gençlik alanları üzerinde durduğunu vurguladı. Politik bir tartışma açmak niyetinde olmadıklarını da dile getiren Taner, 200’ün üzerinde etkinlik gerçekleştirileceğini belirtti. Maliyetin tahmini olarak 13 - 14 milyon euro olacağını söyledi.
Necati Utkan da “Fransa’da Türkiye Mevsimi”nin alt başlığının “Turquie et Mervei” olduğunu söyleyerek şöyle devam etti:
“Pek çok anlama geliyor bu kelime: Türkiye harika; Türkiye’nin harikaları; Türkiye hayran bırakıyor...”

Oyunlar da sergilenecek

“Fransa’da Türkiye Mevsimi”nin tam programı Kasım 2008’de açıklanacak.  Kesinleşen programdaki müzik etkinlikleri arasında soprano ve müzikolog Çimen Seymen’in Fransız ve Türk müzisyenlerle hazırladığı “Müsenna” ile Kanuni’nin hayatının bir bölümünü yansıtan “Solimano Operası”nın dünyadaki ilk gösterimi yer alıyor.
Türkiye’ye gelip oyunları izleyen Avignon Festivali yöneticilerinin beğendikleri oyunlardan birkaçı da önümüzdeki yıl Avignon Festivali’nde sahnelenecek. Türk sineması ise Paris Cinema, Montpellier Festivali ve La Rochelle’in programlarında yer alacak. Başvurular halen devam ediyor. Dileyen sanatçılar çalışmalarından örnekleri Türkiye komiserliğine ulaştırabilir.  (0212) 334 07 00