Kültür SanatFrankfurt'ta şair protestosu

Frankfurt'ta şair protestosu

19.10.2008 - 01:32 | Son Güncellenme:

Frankfurt Kitap Fuarı’ndaki şiir akşamında sanatçılar işkenceyi gündeme getirirken, Alman konuklar da çeviri olmaması nedeniyle salonu terk etti

Frankfurtta şair protestosu

Frankfurt Kitap Fuarı'nda düzenlenen "Türk Şiiri Akşamı"na katılan sanatçıların bir bölümü organizasyon bozukluğunu, bir bölümü Türkiye’de işkenceyi ve baskıyı protesto ederken, dinletiye gelen Alman konuklar da şiirlerin Almancaya çevrilmemesi üzerine salonu terk ettiler.
Die Kaes'de gerçekleştirilen etkinliğe, küçük İskender, Nevzat Çelik, Haydar Ergülen, Lale Müldür, Ahmet Erhan, Ali Aktaş, Ali Nar, Deniz Durukan, Didem Madak ile Metin Cengiz katıldılar.
İlhan Berk'e adanan "Şiir Akşamı"na damgasını vuran ilk protesto, etkinliğin sunuculuğunu yapan Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı Enver Ercan’dan geldi. Ercan, Engin Ceber'in gözaltında öldürülmesinin, yayıncı Muzaffer Erdost'un da yayımladığı bir kitap nedeniyle ağır para cezasına mahkum edilmesinin kabul edilemez olduğunu belirterek, baskı ve şiddeti protesto ettiğini söyledi.
Ercan, "Frankfurt'ta Türkiye'nin kültürel mozaiği tanıtılırken bizler kıvanç ve onur duyuyoruz. Ama, devletin çağdışı yasalarına, resmi ve yasa dışı uygulamalarına karşı savaşım vermeyi de yazarlık onurumuzun ve yükümlülüğümüzün bir parçası olarak görüyoruz" dedi.

'Asker nöbet tutmaz'
Bir diğer protesto küçük İskender’den geldi. İskender şunları söyledi:
"Türk şiiri, Çin şiiri diye bir kavram tanımıyorum. Şair olmak ve duruşu vardır. İlhan Berk, Türk edebiyatının ciddi bir insanıydı. Halkın içinden gelen bir insandı. Hiç bir şairin evinin önünde asker nöbet tutmaz. Ama Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın evinin önünde nöbet tutuluyordu. Bunu protesto ediyorum. Burada Türk şairi olarak değil, dünya şairi olarak eserlerimi okumak istiyorum."
küçük İskender'in konuşmasının ve şiirlerinin Almanca'ya çevrilmesini istememesi, bu kez Alman dinleyicilerin eyleme geçmesine yol açtı. İskender’in ısrarından vazgeçmemesini önce yüksek sesle protesto eden Alman dinleyiciler, eylemlerinin netice vermemesi üzerine salonu terk ettiler. Protestolar şair Nevzat Çelik’le devam etti. Çelik şöyle konuştu:
"İdamla yargılandığım bir dava nedeniyle uzun yıllar yattığım Metris cezaevinde insanların öldürülmesini protesto ediyorum. Eğer bu etkinlik, fuar alanında yapılmış olsaydı, basın da orada olurdu ve çok şey söylerdim."
Geçen günlerde kaybettiğimiz İlhan Berk ile Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın anısına şiirler okuyan Ercan ise, sitemlerinin iyi organizasyon yapamayan Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerine yönelik olduğunu vurguladı.