Kültür SanatFotoğrafçının yolculuğu tarihi yakalıyor

Fotoğrafçının yolculuğu tarihi yakalıyor

01.10.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Ünlü isimlerin fotoğrafçısı Pari Dukovic’in 65 karesi ilk kez doğduğu şehir İstanbul’da. Yunanistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda gerçekleşen sergi, sanatçının tarihi yakalama biçimi

Fotoğrafçının yolculuğu tarihi yakalıyor

Seray Şahinler - Dünyanın ünlü isimlerini fotoğraflayan, TIME dergisinin en genç kadrolu fotoğrafçısı unvanına sahip ödüllü fotoğraf sanatçısı Pari Dukovic’in kareleri ilk kez İstanbul’da… Yunanistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu tarafından gerçekleşen “İstanbul’dan New York’a: Bir Fotoğrafçının Yolculuğu” sergisi geçtiğimiz hafta sanatseverlerle buluştu. Yunanistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda sanatseverleri ağırlayan sergide Dukovic’in 65 karesi yer alıyor.

Haberin Devamı

Pari Dukovic, sekiz yaşındayken babasının hediye ettiği bir makineyle fotoğraf çekmeye başladı. Doğduğu yer olan İstanbul’un ruhunu yakalamak için makinesiyle yola çıktı, ilk başarılarından biri, 1992 yılında Ekümenik Patrikhane’yi ziyareti sırasında Edinburgh Dükü Prens Phillip’i fotoğraflamak oldu. Bu an ona, makinenin kendisi için taşıdığı anlamı ve gücü hissettirdi. 40 yaşındaki sanatçının 30 yılı aşan fotoğraf yolculuğu dünyaca ünlü isimlerin portreleriyle büyüdü ve bir ‘marka’ hâline geldi. Dukovic’in fotoğraf yolculuğu 25 Eylül itibariyle ilk durağına geri döndü.

Geçtiğimiz hafta Yunanistan İstanbul Başkonsolosu Konstantinos Koutras’ın nazik ev sahipliğinde gerçekleşen basın buluşmasına konuk olan Dukovic, fotoğraf yolculuğunu anlattı. Dukovic, “İstanbul benim için bambaşka bir şehir: Doğduğum, büyüdüğüm şehir, çok büyük bir önemi var benim için. Aynı zamanda ışığı o kadar ilginç ki gerçeğin dışına taşıyor, bir metafor hâline geliyor. Fotoğraflarımda her zaman onu yansıtmaya ve yakalamaya çalışıyorum. New York’a taşındığımda orada yaşarken de sokak fotoğrafları çekmeye devam ettim” dedi.

Haberin Devamı

Fotoğrafçının yolculuğu tarihi yakalıyor

2.5 dakikada Obama

Sergi sanatçının fotoğraf serüveninden bir seçki sunuyor. Ünlü isimler, sanatçılar, siyasetçiler, sporcular ve şehirden manzaralar konsolosluğun farklı köşelerinde birbirine bakarak Dukovic’in fotoğraf yolculuğunu takip ediyor. Sergide Barack Obama, Donald Trump, Kim Kardashian, Taylor Swift, Jon Bon Jovi, Lionel Messi, Mark Zuckerberg, Karl Lagerfeld, Jeff Bezos, Pharrell Williams, Stevie Wonder, Cate Blanchett, Lebron James, Kobe Bryant, Lady Gaga, Daniel Craig gibi dünyaca ünlü isimlerin portrelerini görüyoruz. Dukovic, izleyiciye büyüleyici görünen karelerin arkasındaki süreci ise şöyle anlatıyor: “Beyaz Saray’da 2017’de Obama’yı çekerken sadece 2.5 dakikam vardı ve bu 2.5 dakika içinde 47 kare çekebildim. Portre çalışmalarında özellikle dergilerin beni işe almalarının sebebi çok kısa zamanda bu portreleri gerçekleştirebilmem.”

Dukovic’e göre fotoğraf güçlü bir hikâye anlatma ve tarihi yakalama biçimi. Bu yolculuğa ortak olmak isteyenler için sergi 23 Ekim’e kadar ziyarete açık olacak.