24.04.2018 - 15:25 | Son Güncellenme:
FliyaFest, Kosova Prizrenliler Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından her yıl sevgi, dostluk ve beraberlik tohumlarının serpildiği baharın ilk günlerinde düzenleniyor. Fulyanın pişirilmesinde kullanılacak odunlar eşek sırtında törenle temsili Kosova Köprüsü üzerinden festival alanına getiriliyor. Kosovalı kadınların sıra ile tek tek katlarını döktükleri fulya hamuru Kosovalı erkekler tarafından hazırlanan ateşin üzerinde yaklaşık 4 saatte pişiriliyor.
Kosova Prizrenliler Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Gülen Aksu Türker, ‘’Bir toplum kültürü, örfleri, adetleri ile gelişir, yükselir. Kosova Prizrenliler Kültür ve Yardımlaşma Derneği olarak Kosova kültürünü hem Türkiye’de tanıtma hem de gelecek nesillerimize aktarma misyonu ile hareket ediyoruz. FliyaFest’te özellikle İstanbul’daki Rumeli’ler olarak bir araya geliyor, adetlerimizi devam ettiriyor, aynı zamanda da gerek yemeklerimizi gerekse de kültürümüzü Türk halkına tanıtmaya çalışıyoruz’’ dedi.
Fulya nedir, nasıl yapılır?
Malzeme miktarı oldukça az olmasına rağmen pişirilmesi oldukça zahmetli olan fulya, alışılmış pişirme tekniklerinin aksine, alttan yanan bir ateşle değil, pişirildiği tepsinin üstüne kapatılan bir sacın verdiği ateşle pişiriliyor. Sac ise, ortalama çanak anten boyutlarında olan, demirden bir pişirme malzemesi olarak ayarlanıyor. Bir nevi gözleme yapılan saca benzemekle birlikte, gözleme gibi malzemeler üstünde değil, altında pişiyor. Odun ateşinin üstünde ısıtılan sac tepsinin üzerine konuluyor ve saç sıcaklığıyla birlikte alttaki hamuru pişiriyor. Öte yandan un, su ve tuz ile hazırlanan hamurun krep hamuru kıvamında, yani boza gibi olması gerekiyor. Yaklaşık dört saatte pişirilen ve ilk kalınlığının 2-3 katına erişen fulya, balla servis ediliyor.