01.05.2008 - 00:00 | Son Güncellenme:
Alin Taşçıyan
Dünyanın bütün işçileri birleşemedi, ama bütün işçi filmleri Türkiye’de birleşti! Uluslararası İşçi Filmleri Festivali üçüncü yılına ulaştı ve 1 - 10 Mayıs tarihleri arasında, aynı anda İstanbul, Ankara ve İzmir’de düzenleniyor. Halkevleri, sendika.Org, Sine-Sen (DİSK), Dev Sağlık-İş (DİSK), Birleşik Metal-İş (DİSK), Hava-İş (TÜRK-İŞ), Petrol-İş (TÜRK-İŞ) ve SES (KESK) organizasyonu olan Festival, 10 Mayıs’ta yollara düşüp Anadolu’yu il il dolaşacak.
Gösterimler İstanbul’da Fransız Kültür Merkezi, İtalyan Kültür Merkezi, Beyoğlu Yeşilçam Sineması, Halkevi İstanbul Merkez Şubesi ve Kazım Koyuncu Kültür Merkezi’nde yapılacak. Ankara’daki gösterimlerin mekanı TMOBB İMO Kongre ve Kültür Merkezi. İzmirli izleyiciler ise Festival’i Dr. Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi, Alsancak Kültür Merkezi ve Güzelyalı Kültür Merkezi’nde takip edebilecek. Bu yıl “Emeği Gören Kamera, Sokağa Çıkan Sinema” temasının benimsendiği Festival’in mahalle, işyeri ve sendikalardaki özel gösterimlerinin sayısı arttırıldı. Festival’e seçilen 25 ülkeden 50 filmin bütün gösterimleri ücretsiz olacak.
Açılış İstanbul’da
3. İşçi Filmleri Festivali’nin yarın akşam İstanbul Fransız Kültür Merkezi’ndeki açılışında “Tariş - Çimentepe - Gültepe Direnişi” belgeselinin prömiyeri yapılacak. Özgür Açılım tarafından hazırlanan “Unutturulanlar” başlıklı belgesel serisinin bu dördüncü filminin gösterimi sonrasında, belgeselde yer alan iki işçinin de katılacağı “Dünden Bugüne Tariş” başlıklı bir söyleşi düzenlenecek.
Festival Gecesi, 7 Mayıs akşamı saat 20.00’de Beyoğlu Emek Sineması’nda düzenlenecek. Yetkin Dikinciler’in sunuculuğunu yapacağı, Cahit Berkay ve Emrah Karaca’nın konser vereceği gecede, sinema emekçilerine ve işçi filmlerine emeği geçenlere teşekkür plaketi sunulacak. Geceye İspanya’dan “Çalışma Üzerine Anlatılar” filminin yönetmeni Montse Romani de katılacak.
Arjantin’den Tuzla’ya
Festival’in sinema adına en önemli olayı, Arjantinli usta Fernando Solanas’ın 2007 yapımı “Argentina Latente / Uykudaki Arjantin” belgeselinin Türkiye prömiyerini gerçekleştirmesi. Havana Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü kazanan “Uykudaki Arjantin”de Solanas, ülkesinin yeniden yapılanması için farklı kesimlerden Arjantinlilerle yaptığı röportajları bir araya getirdi.
Türkiye’den de önemli bir güncel sorunu konu alan bir belgeselin prömiyeri yapılacak; Petra Holzer ve Ethem Özgüven’in “Tuzla Tersaneleri’nde Hayat” belgeselinin 41 dakikalık ilk versiyonu festival kapsamında gösterilecek.
Programı oluşturan filmler arasında ustaların imzalarını taşıyanlar öncelikli: Erden Kıral’ın “Bereketli Topraklar Üzerinde”si, Şerif Gören’in “Yol”u ve “Endişe”si, Ömer Kavur’un “Yusuf ile Kenan”ı, Atıf Yılmaz’ın “Bir Yudum Sevgi”si, Ken Loach’un “Kerkenez”i, Aki Kaursimaki’nin “Kibritçi Kız”ı, Martin Ritt’in “Norma Rae”i, Kazimerz Kutz’un “Tacın İncisi”, Sembene Ousmane’ın “Borrom Sarret”i kaçırılmaması gerekenler listesinin başında geliyor.
Direnişler sergisi
Film Atölyesi 08 Temel Eğitim Kursu ise 1-27 Nisan tarihleri arasında, Ahmet Soner yönetiminde gerçekleştirildi. Kamera kullanımı, ışık, kurgu gibi sinemanın temel konularına değinilen atölye sonunda öğrenciler, “Emeği Gören Kamera/Sokağa Çıkan Sinema” teması çerçevesinde bir işçi filmi ortaya çıkardı.
Yan etkinlikler arasında Sevil Üzrek’in 1990-91 yıllarında Zonguldak, İzmit, İstanbul Paşabahçe ve Çorum’daki işçi eylemlerini anlatan “Direnişin Gündelik Halleri” adlı sergisi de yer alıyor.
Sergi 2-7 Mayıs arasında İstanbul Fransız Kültür Merkezi’nde, 6 Mayıs akşamı ise Beyoğlu Emek Sineması’nda görülebilir.