10.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
ASENA YATAĞAN Ankara - Konferansa katılan Cumhurbaşkanlığı Genel Sanat Yönetmeni Necmettin Akben, Cumhurbaşkanı’nın konuğu olarak Türkiye’ye gelen devlet ve hükümet başkanları için düzenlenen kültürel amaçlı programlar hakkında bilgi verirken, sıkça programlarda kullanılan eserler canlı olarak çalındı. Diplomaside müziğin önemine dikkat çeken Akben, “Müzik heyetleri kaynaştırıyor. Onlara konuşma konusu da yaratıyor. Heyetlere kendi musikimizi dinletirken, onların müziğine de saygı duyduğumuzu göstermeliyiz. Saygı duy, saygı gör prensibiyle hareket ediyoruz” dedi.
‘Üsküdar’ın hikâyesi
Kültürel amaçlı programlarda her bir heyet için ayrı kültürel program repertuvarı üzerinde çalışıldığını belirten Akben, “Repertuvarları hazırlarken gelen heyet, ülkenin devlet başkanı hangi dile mensup, nelerden hoşlanır bunlara dikkat ederiz. Heyette sanatçı varsa ona göre değerlendiririz. Her gelen heyete aynı programı sunamayız, bazı durumlarda diplomatik soruna bile neden olabilir. Örneğin Suudi Arabistan heyetlerine ilahi, mehteri, Rusya heyetlerine ‘Çeçen Kızı’ eserini sunamayız” ifadelerini kullandı. Necmettin Akben, programlar için eserler seçilirken ülkelerin ilgi alanlarının da göz önünde bulundurulduğunu belirterek, “Yunanistan heyetine İstanbul türküleri ve zeybek, Suudi Arabistan heyetine ‘Ada Sahillerinde Bekliyorum’ eserini mutlaka sunarız. Türkmenistan, Kazakistan ve Arnavutluk gibi üllkelerde ise müziğin yanında Devlet Halk Dansları Topluluğu’nun da bir gösterisi olur çünkü orada da halk oyunlarına ilgi büyük” dedi.
Akben, “‘Üsküdar’ eseri, heyetlerin eşlik ettiği, bilinen bir eser. Sadece Balkanlar’da değil bütün dünyada biliniyor. Anonimdir, halk arasında ortaya çıkmıştır, ünlenmesi diplomasiyle olmuştur. Diplomasinin ilk başlarında her şey İstanbul’daydı. Gelen büyükelçiler İstanbul’da Üsküdar’a gidiyorlardı, gittikleri ülkelerde Üsküdar’ı anlatıyorlardı. Böylelikle ‘Üsküdar’, uluslararası bir eser oldu” diye konuştu.