12.12.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:
MELİSA VARDAL - 30 kadından oluşan NHKM Bi Dünya Müzik Kadınlar Korosu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde yayınladıkları “Kadın Olmak” ile Türkiye’de ve dünyada artan kadın cinayetlerine karşı güçlü bir duruş sergiliyor. Akapella olarak seslendirilen şarkı, “Kadın olmak ne demek?” sorusunu sitemle sorarken toplumsal bellekte derin yaralar açan kadın cinayetlerine dikkat çekiyor. 2023’te uluslararası festivallerde dokuz ödül kazanan koro, sadece farklı kültürlerin ezgilerini çok sesli bir senfonide buluşturmakla kalmıyor, aynı zamanda kadınların toplumsal mücadelesine güçlü bir ses veriyor. Koronun şefi Nevin Apaydın ile konuştuk.
■ Neden Bi Dünya Müzik?
Vokal grubu olarak yola çıktığımızda dünya halklarının kendi kültürlerine özgü müziklerini çoksesli seslendirmekti amacımız. Bi dünya farklı halkların müzikleri…
■ Koronuzun repertuvarını oluşturan eserleri seçerken nelere dikkat ediyorsunuz?
Ermeniceden Kürtçeye, Bulgarcadan Rusçaya dünya halklarının kendi kültürlerine özgü halk müziklerinin çok sesli düzenlemelerini söylüyoruz. Bu eserleri günümüz toplumsal kültürüne yeniden kazandırmayı, halkların unutulmakta olan müzikal mirasını canlı tutmayı ve çok sesli müziği geniş kitlelere sevdirmeyi hedefliyoruz. Ayrıca kadınların, emekçilerin toplumsal alanındaki eşitlik mücadelelerine destek olan, ülkemizin ilerici ve aydınlanmacı birikimine sahip çıkan çalışmalarda bulunmayı ve dayanışma içinde olmayı da önemsiyoruz.
■ “Kadın Olmak” şarkısının yaratım sürecinden bahseder misiniz?
Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında bir şarkı çalıştık. Aysun Tonya’nın söz ve müziğini yazdığı şarkı oldukça etkileyiciydi ve akapella olarak seslendirebilmek için yeniden düzenledim. Sadece bu yıl ekim ayında 48 kadının öldürüldüğü bir ülkede yaşıyoruz. Bu gerçeği müziğin diliyle anlatırken, daha çarpıcı hâle getirerek kamuoyunun dikkatini çekebilmek için koromuza el veren, çevremizdeki duyarlı arkadaşlarımızın desteği ile hikâyesi olan bir klip de çektik.
Birlikte hareket edebilmek
■ Kadın dayanışmasını güçlendirmek için neler yapılabilir, koronun bu konuda oynadığı rol nedir?
Koro müziği yapabilmenin gereği, dayanışmanın ve örgütlü çalışmanın müzikal bir birlikteliğidir zaten. Her yıl Bi Dünya Müzik Kadınlar Korosu olarak üretkenlik ve birlikte hareket edebilme kabiliye-timizi sürekli geliş-tirdik. Kadınlar olarak toplum-sal duyarlılık bilincimizle hareket ediyoruz. Bu anlamda; sadece konserler, yarışmalar ve festivallerde değil, sokaklarda ve meydanlarda da şarkı söylüyoruz. Emeği sömürülen, yalnızlaşan tüm kadınlarla dayanışmayı hedefliyoruz.