Kültür SanatÇizginin unutulmaz ustası

Çizginin unutulmaz ustası

25.04.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Usta çizer Latif Demirci vefatının ikinci yılında, yarım asırlık sanat hayatını anlatan bir sergiyle anılıyor. Sergi Demirci’nin çizimleri Türkiye’nin yakın tarihine hicivle bakma imkânı tanıyor.

Çizginin unutulmaz ustası

Kendine özgü mizah anlayışı, çizgileri ve yarattığı karakterlerle Türkiye’nin önde gelen karikatüristlerinden Latif Demirci, vefatının ikinci yılında İş Sanat Kibele Sanat Galerisi’nde açılan “Yazan-Çizen LATİF DEMİRCİ” adlı sergiyle anılıyor. Sergide Demirci’nin  1975 yılındaki ilk karikatüründen 2022’de yayımlanan son karikatürüne kadar çizgi karakterlerinin maceraları kronolojik ve tematik bir düzen içinde sanatseverlerle buluşuyor. Ayrıca Demirci’nin sulu boya çalışmaları ve çizim defterleri dahil olmak üzere geniş bir arşivden derlenen eserler restrospektifte yer alıyor. 

Haberin Devamı

Çizginin unutulmaz ustası

Çizginin unutulmaz ustası

“Yazan-Çizen LATİF DEMİRCİ” adlı serginin küratörlüğünü usta çizerin kızı Yasemir Demirci ile arkadaşı gazeteci İhsan Yılmaz üstleniyor. 

Serginin küratörlüğünü sanatçının kızı Yasemin Demirci ve yakın dostu gazeteci İhsan Yılmaz üstlenirken tasarımında Emre Senan’ın imzası var. Yasemin Demirci, babasının her hikâyedeki yalın mizahı ortaya çıkardığını ve ince detaylara önem verdiğini belirterek “Özel eşyalarını ve çizimlerini toparlamaya başlayıncaya dek arşivinin ne denli büyük olduğunu fark etmemiştim. Daha önce hiç ortaya çıkmayan çizimleriyle birlikte bu arşivin görülmesinin çok önemli olduğunu düşünüyoruz” diyor.  “Latif’in karikatürleri eşliğinde Türkiye’nin son 30-40 yılının çok renkli, mizahi tarihi yazılabilir” diyen İhsan Yılmaz da bu sergiyle hem Demirci’nin çalışmalarını hatırlatmayı hem de yeni kuşaklara onu tanıtmayı amaçladıklarını söylüyor. 

Haberin Devamı

Demirci’nin sanat hayatını, kronolojik olarak yansıtan; Çiçeği Burnunda, Mikrop Macerası ve Canavar Koyun Orhan, Muhlis ve Arap Kadri Doğuyor, Mithat Bağımsızlığını Elde Ediyor, Çeviren Latif Demirci ve Press Bey ve En Uzun Gazete Macerası başlıklı bölümlere ayıran sergide usta çizerin Latife Tekin’in “Berci Kristin Çöp Masalları” romanı için ürettiği özel eserler ile insan ve hayvanın gündelik hayattaki karmaşık ilişkisini hiciv, eğlence ve usta işi çizgilerle anlattığı “National Geoglathif” albümünden örnekler de bulunuyor. Demirci’nin Gırgır’dan itibaren çizdiği tüm karikatürleri, Nokta ve Yeni Gündem gibi haftalık dergilere çizdiği eserleri ve Hürriyet’te uzun yıllar yayınlanan birinci sayfa karikatürlerinin görebileceği sergi 30 Haziran’a kadar açık olacak. Sergiye Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından basılacak bir kitap da eşlik ediyor. İhsan Yılmaz’ın hazırladığı kitapta Latife Tekin, Yasemin Demirci, Turgut Çeviker, Hasan Bülent Kahraman, Selçuk Demirel, İrfan Sayar, Atilla Atalay, Tan Oral, Bahadır Baruter, Metin Üstündağ, Mehmet Çağçağ, Behiç Pek, Ergün Gündüz, Evrim Altuğ, Erdil Yaşaroğlu ve Zafer Temuçin gibi isimlerin kaleme aldığı anılar yer alıyor.

Yazarlar