Kültür SanatCazın genç yıldızları

Cazın genç yıldızları

19.03.2008 - 00:00 | Son Güncellenme:

Genç cazcıları yurtdışında tanıtmayı amaçlayan 4. Nardis Genç Caz Vokal Yarışması’nın finali önceki akşam yapıldı. Başak Yavuz, en yüksek oyu alarak Finlandiya’da yapılacak Lady Summertime’a katılmaya hak kazandı

Cazın genç yıldızları

Asu Maro

İstanbul’da cazın nefes aldığı en eski 'vaha’lardan Nardis’te gerçek bir 'zirve’ vardı önceki gece. Bayrağı devralacak yeni kuşağı izlemeye gelmiş ustalar... Arkadaşlarını desteklemek için toplanmış gençler... Müzisyeninden yazarına, şehirde caza gönül vermiş kim varsa oradaydı neredeyse.
Bu yıl dördüncüsü düzenlenen Nardis Genç Caz Vokal Yarışması’nın final gecesiydi çünkü. Yıllardır Nardis Jazz Club’ın sahnesinde genç sanatçılara performans fırsatı veren Zuhal ve Önder Focan’ın 2005 yılında hayata geçirdiği bir proje bu. İstemişler ki Türkiye’nin genç sesleri yurtdışında da yankılansın ve dereceye girenlerin uluslararası festivallere, workshop’lara katılacağı bir yarışma düzenlemişler.

Başarılı oldular
Nitekim, yarışmanın 2005 birincisi Evrim Özşuca Nomme Jazz Festivali jüri birincisi, 2006 galibi Ferhat Öz aynı festivalde halk birincisi olmuşlar. Her iki genç sanatçının da Paris’te kaydettikleri albümleri var. 2007 saksofon birincisi Meriç Demirkol yine Nomme Jazz’da jüri ikincisi olurken, 2007 vokal birincisi Meltem Ege ise International Lady Summertime jüri ve halk birincisi olup Berklee’den burs kazanmış durumda. Bu güzel haberler de Focan çiftinin ve bu yarışmaya destek veren herkesin en büyük ödülü zaten.
Önceki gece finalini izlediğimiz 4. Nardis Genç Caz Vokal Yarışması’na ise 20 kişi katılmış, ön eleme sonucunda sayı 12’ye inmişti. Saatler 21.30’u gösterirken NTV Radyo’dan canlı olarak yayınlanan yarışma başladı. Heyecanlı, uzun yol koşusuna hevesli 12 genç müzisyen, tek tek çıkıp ikişer şarkı söylediler, piyanoda Selim Benba, kontrbasta Erdal Akyol ve davulda Ediz Hafızoğlu’ndan oluşan grup eşliğinde.
Yarışmanın jürisi, NTV Radyo Yayın Müdürü Ahmet Yeşiltepe, memleketin en önemli caz vokallerinden Ayşe Gencer, caz piyanisti Baki Duyarlar, NTV Radyo Programcısı Hakan R. Tüfekçi, Nardis’in sahibi ve müzisyen Önder Focan, Milliyet Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, Açık Radyo programcısı ve Jazz dergisi yazarı Seda Binbaşgil, usta müzisyen Selçuk Sun, NTV programcısı ve yazar Sevin Okyay ile yine ünlü caz vokallerimiz arasında yer alan Sibel Köse’den oluşuyordu. Ve hani hep denir ya, işleri zordu diye, öyleydi gerçekten...

En genç finalist 18 yaşında
Sonunda, dereceye giren isimler açıklandı... Seyirciden en büyük alkışı, jüriden de en yüksek oyu alan Başak Yavuz, gecenin yıldızı olarak 11-12 Temmuz’da Finlandiya’da yapılacak Lady Summertime’da Türkiye’yi temsil etmeye hak kazandı.
Henüz 18 yaşında ve belli ki yolu çok açık olan en genç finalist Sırma Munyar, Polonya’daki Pullowy Workshop’a; Yaşam Hancılar ise 23 - 24 Mayıs’ta Estonya’da düzenlenecek Nomme Jazz Festivali’ne katılacaklar.
Funda Sezer Randy Esen’den özel kurs kazanırken, NTV’nin i-pod paketi Serkan Çakıt’ın oldu.
Ödül alanlar beş genç sanatçıydı ama Nardis’te herkesin yüzü gülüyordu gecenin sonunda. Galata’dan yükselen notalar yine dünyanın dört bir yanına yayılacak, sonuçta kazanan caz olacaktı çünkü.

Â

Yazarlar