Amerikan bağımsızlarından Gregg Araki’nin Hollywood yapımı “İkisini de Sevdim" adlı filmi, LA’de “çok erkekli" yaşamın tadını çıkarmaya çalışan taşralı kızın öyküsünü anlatıyor
      Genç, güzel, sarışın ve sonradan aptal olduğunu öğreneceğimiz bir kadın, genç, yakışıklı, biri esmer biri sarışın ve sonradan hem aptal hem sorumsuz olduklarını öğreneceğimiz iki erkekle sevişiyor. Bu tümceyi bir kerede okuyup anladıysanız “Splendoröu beğenmeyeceksiniz.
      Filmimizin anlatıcısı ve kahramanı olan Veronica, bir “düş sekansı" izlemediğimizi vurguluyor. Üçlü sevişme, kurduğu bir fantazi değil, gerçek. Veronica, her kızın güzellik uzmanı olma ya da kolu dövmeli bir adamla evlenmekten başka düş kuramadığı bir alışveriş merkezi cennetinde büyüdüğünü, ama düşleri daha büyük olduğu için suburbia’yı terk ettiğini anlatıyor. Amacı da taşralı bir kızın doğduğu küçük kasabada yapamayacaklarını yapabilmek! Bağımsız ruhlu,
tatlı küçük kız pozuna yatıp, canının çektiği kadar erkekle birlikte olabilmek. Dışarı çıktıkları zaman hesabı ona ödetmeyecek olanları tercih ediyor, ama şansı yaver gitmiyor. Los Angeles’ta oyuncu olma düşü de kuruyor, bu arada.
     Â
Araki de elden gitti      Amerikan bağımsızlarının genç ve cüretkârlarından biri olarak tanınan Gregg Araki, kırk yaş bunalımını sektirmemiş ve Hollywood’un güvenli kollarına teslim etmiş kendini. Oysa, Veronica’ya klozetin kapağını bile indiren, bir pembe dizi erkeğiyle, güvenli bir gelecek vaat eden evliliği çok görüyor! Yönetmen, gayet konvansiyonel bir filmde ahlakçıların tepkisini çekme riskine karşı komedi zırhı kuşanarak bir genç - güzel - sarışına iki erkekle çifte heyecan ve çifte belayı reva görüyor.
     Â
Demode bir komedi      “Splendor" karikatürize tiplemeleri, aşka, kıskançlığa ve filmi oluşturan diğer temalara yüzeysel değinmesiyle çoktan demode olmuş hafif komedileri andırıyor. Cinselliği Hollywood ölçülerinden taşarak sunabilse, insani duyguları betimlemedeki başarısızlığıyla yetişkinlerin geceyarısından sonra televizyonda izledikleri erotik yapımlardan biri olabilirdi.
      Filmin bir temel kusuru da gençlik, güzellik olgularını takıntı haline getirmiş olması. Kathleen Robertson, her planda ayrı bir saç modeli, makyaj ve giysiyle sunuluyor. Sevgilileri Jonathan Schaech ve Matt Keeslar de erkek güzelleri olarak geçit yapıyor.
      Araki imzası, çok sayıda benzeri bulunan filme hiçbir şey katmıyor. İşte bu yüzden “Splendor" mutlaka izlenmeli, ibret - i âlem olsun diye...
      Kıyas ölçü değildir, ama Thaddeus O’Sullivan’ın “December Bride / Aralık Gelini" adlı filmini düşünmeden edemiyorum. On dokuzuncu yüzyıl sonunda, İrlanda’da iki erkekle birlikte yaşayan ve babalarını bilmeden onlardan çocuk doğuran bir kadının portresini başarıyla çiziyordu. O filmdeki ‘devrimci’ ruhla “Splendorödaki mizahi kamuflaj arasında sinema kadar fark var!
“İkisini de Sevdim Splendor"
     Â
Yönetmen / Senarist: Gregg Araki
     Â
Görüntü: Jim Fealy
      Müzik: Daniel Licht     Â
Oyuncular: Kathleen Robertson (Veronica), Jonathan Schaech (Abel), Matt Keeslar (Zed), Eric Mabius (Ernest), Kelly Macdonald (Mike)