09.03.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:
Bir gün gelir sen de unuturmuşsun
Ada Müzik, Timur Selçuk’un koca geçmişinin en önemli şarkılarını "Seçkiler" adıyla yayımladı. Ada, bir süredir "Eski 45’likler" adı altında, Türk Popu’nun en önemli dönem, isim ve şarkılarını, unutulup kaldıkları yerden (LP, 45’lik ve makara bantlardan) bulup çıkarıyor, temizliyor ve yayımlıyordu. Benim de içinde olduğum bu (başta telif olmak üzere türlü sorunlar nedeni ile) çok zor gerçekleştirilebilir proje kapsamında şimdiye kadar tam beş albüm yayımlanmıştı ve göründüğü kadarı ile, Timur Selçuk’un albümü de altıncı albüm olacaktı. Ama "her şeyi ben hallederim" diyen Timur Selçuk, dev bir projenin olmazsa olmaz albümlerinden biri olmak yerine ‘bağımsız’ olmayı tercih etti ve sahiden de her şeyi kendisi halletti. Şarkılarını seçti, yazısını yazdı ve albümümün adı "Seçkiler" olsun dedi. 45’liklerin önünde artık tamamen asılı kalmış bulunan "eski" sıfatı onu rahatsız etmiş olabilir ya da; Asu Maralman, Ali Rıza Binboğa, Hümeyra, Üç Hürel, Ayten Alpman ile aynı sıralarda kolkola girmek istememiş olabilir. Timur Selçuk bu, ‘kolay’ biri olmadığı hep söylenir, ‘aksi’ demeyeyim ama ‘zor’ biri olduğu bilinir ve bu ünvanı hak etmek (ve Fikret Kızılok’a kaptırmamak) için elinden geleni ardına koymaz. Bu sefer de öyle yaptı; ben yaparım, ben yazarım, ben seçerim dedi, niyeyse yalnızca bu proje için özel olarak Dursun Şahin tarafından tasarlanmış kapağa ve biçime itiraz etmeyerek ‘bağımsız’ olarak içine girdi ve ‘Seçkiler’ çıktı karşımıza.
Hiç yaşamamışcasına, hiç yazmamışcasına
60’ların ikinci yarısında başlamış ve her zaman yükselerek sürmüş çok önemli bir müzikal geçmişin özeti bu albüm. Sanatçının yürüdüğü her yolu, döndüğü her virajı, açıldığı her meydanı anlatıyor, gösteriyor bize... Türk Popu’nun henüz yükselme günlerinde ortaya çıkıp hepimizin aklını başından almış ve herkesin önünde yollar açmış "Ayrılanlar İçin", "Sen Nerdesin"; o gün bugün Türk Popu’nun en ‘popüler’ üç - beş şarkısından biri sayılan ve en az "Samanyolu" kadar "hep bir ağızdan" söylenebilen "İspanyol Meyhanesi", nispeten biraz ezilmiş ya da altta kalmış ama bir çoğumuzun her zaman en sevdiği Timur Selçuk şarkılarından biri olan "Bugün Yarın Daima"; yolunu Domenico Modugno’nun "Marinai Donne E Guai" adlı şarkısına paralel olarak yürümüş "Pireli Şarkı"; ‘her kadından her bakımdan’ farklı olup Muammer Bey’i uyuttuktan sonra Isplandit Palas’ta Miralay Zafiru’yla ‘sevişmeye koşan (ve Allahtan o sıralar Atilla İlhan’a mektup yazmadığı için günümüzde sürmekte olan kargaşadan kıl payı kurtulmuş olan) "Karantinalı Despina"; 70’li yılların o çok ateşli günlerinde ağzımızdan düşürmemiş ve marş niyetine bağrımıza basmış olduğumuz ("solcuların günüyse solcu olalım, rüzgâr nerden esiyor ona bakalım") "Dönek Türküsü"; sanatçının AST ile birlikte çıkardığı unutulmaz işlerin, oyunların başlama noktası olan "Nereye Payidar" adlı oyunun en sarsıcı şarkılarından biri olan aynı adlı şarkı; bugünlerimize denk düşmüş ve ‘artı değer’ in Türk Popu’na teşrifi olarak da adlandırabileceğimiz ("kime gitti bu karlar, aman kimse sormasın, kim kazandı bu işten, aman kimse duymasın")"Ekonomi Bilmecesi"; 80’lerin "kıpırdayanı yakarım" günlerinde yeniden önümüze bizzat Timur Selçuk tarafından sürülmüş emsalsiz "Beni Kör Kuyularda" ve böyle bir albümde yer alması çok tuhaf kaçmış (çünkü Timur Selçuk söylemiyor) ve başını Hazal Selçuk’un çektiği Grup Pan tarafından Eurovision’da söylenmiş "Bana Bana" bu benzersiz geçmişin, bu albüme yansıyabilmiş olan en önemli noktaları... Eksikler de var elbette. Benim çok sevdiğim bir başka Timur Selçuk şarkısı olan Faruk Nafiz Çamlıbel’in "İnme" si; Ömer Kerimol’un "Derbeder Ömrüm" ü; Fikret Kızılok’un "Duyar mısın?" ı yer almıyor albümde. Timur Selçuk’un Fransa günlerinden (Fransızca olarak) herhangi bir şarkı da yok. 70’lerde tutunduğumuz şarkıların tamamına yakını yok. Grup Pan’ın ise, bile isteye yalnızca üç kişiden oluştuğu söylenmiş. Grup Pan’da Arzu Ece yokmuş meğerse, Timur Selçuk öyle diyor... Başka şeyler de söylüyor artık "beş vakit namazını kılan sosyalist insan" Timur Selçuk: "Ben ortaokuldan beri namaz kılarım. Ama daha önce söylemek lüzumunu hissetmiyordum..." Haklı tabii. Meydanları, stadyumları, konser salonlarını, grev alanlarını, sendika toplantılarını dolduran binlere on binlere "selam, yaratana selam, serpilip gelişene selam, Türkiye işçi snıfına selam" diyen birinin bu açıklamayı yapmaya "lüzum hissetmemesi" gerekirmiş zaten, böyle bir açıklamayı yapan birinin "selam" ını kim ne yapacaktı yoksa?
Ama bazen, asıl yaratıcının çabası bile geçmişi, şarkıları yerle bir edemiyor. Albümü alın ve ‘repeat’ tuşuna basarak dinlemeye başlayın. Günlerce gecelerce dönebilir bu şarkılar, hiç sıkılmadığınızı göreceksiniz. Göz yaşlarınıza da hükmetmeye kalkmayın, bırakın aksınlar. "Her şeyi evet her şeyi unutabilirsin" demişti Timur Selçuk "Ayrılanlar İçin" de, o öyle yaptı. Siz yapmayın.
Bulursanız kaçırmayın
Ayrılanlar İçin - Barclay - 45’lik
İnme - Balet - 45’lik
Dönek Türküsü - Yankı - 45’lik
Tak Tik (Brecht / Can Yücel / Timur Selçuk) - Maral - LP
Nereye Payidar - Yankı - LP
İspanyol Meyhanesi - Balet - CD
Seçkiler - Ada - CD