Kültür SanatBeyoğlu kültür ve sanatın kalbi

Beyoğlu kültür ve sanatın kalbi

22.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız: “Beyoğlu sanatın kaynağıdır, merkezidir. Sinemanın zaten doğum yeridir. Aynı şekilde tiyatronun da öyle. Bu özelliği, yaptığımız ve yapacağımız projelerle daha da artacak. Beyoğlu iddiasını hep devam ettirecek”

Beyoğlu kültür ve sanatın kalbi

Eren Aka - Beyoğlu her zaman İstanbul’un kültür sanat hayatında önemli bir yer tuttu. Müzeleri, kültür merkezleri, sinemaları, tiyatro ve sergi salonlarıyla sanatseverlerin uğrak noktası oldu. Dile kolay, 150’den fazla kültür sanat mekânı var burada. Atatürk Kültür Merkezi’nin açılması ve bu açılışa paralel düzenlenen Kültür Yolu Festivali ile artık daha da iddialı Beyoğlu. Kültür Yolu Festivali kapsamında 64 ayrı noktada yaklaşık 240 etkinlik yapıldı. Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız da bu iddianın altını çiziyor ve kültür sanatın kalbinin Beyoğlu’nda atmaya devam edeceğini söylüyor.

Haberin Devamı

Atatürk Kültür Merkezi’nin açılması çok önemli bir gelişme oldu. Siz ne düşünüyorsunuz bu konuda?

AKM artık gençlerin, sanatseverlerin, İstanbul’da yaşayanların yeni buluşma ve bütünleşme noktası. Atatürk Kültür Merkezi siyasi, ideolojik tartışmaların üzerinde gençliğimizde hepimizin buluşma noktasıydı. Yeniden yeni adresimiz oldu AKM. Opera, sinema, tiyatro, bale, konferans, sergi salonları, kültür sokağı ve söyleşi alanlarıyla devasa bir kültür merkezi. Avrupa’nın ve dünyanın sayılı kültür sanat merkezlerinden biri. Burası artık sanatın, kültürün, müziğin, sinemanın, tiyatronun kalbinin attığı yer. Yani AKM, sanatın kalbi ve bütünleşme noktamız.

10 milyon izleyici

AKM’nin açılması ve ona paralel gerçekleşen Kültür Yolu Festivali’yle Taksim’de pek çok etkinlik düzenlendi. İlgi nasıl bu etkinliklere?

Haberin Devamı

AKM, Cumhurbaşkanımızın bir vizyon projesiydi. Tüm süreçleriyle ilginlende ve açılışında da bizzat bulundu. Biliyorsunuz açılış eseri de “Sinan” operasıydı çünkü Mimar Sinan İstanbul’u en doğru anlayan, kültürünü, derinliğini, tarihi ve kültürel kodlarını eserlerine en iyi yansıtan isim. AKM’nin açılışına Kültür Yolu Festivali eşlik etti. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ile başladı ve 14 Kasım’a kadar gününe kadar dolu dolu bir festival yaşadık. Pandemi döneminde hasret kaldığımız kültür sanat etkinlikleri herkese iyi geldi. Yerli yabancı her yaştan insanın ilgi gösterdiğine şahit olduk ve bu ilgi bizi çok mutlu etti. Beyoğlu’nun günlük ziyaretçi sayısı zaten iki milyonun üzerinde. 15 beş gün boyunca ortalama iki milyondan otuz milyon kişinin Beyoğlu’na geldiğini düşünürsek mükerrer ziyaretleri de göz önüne aldığımızda ortalama 10 milyon kişinin etkinlikleri takip ettiğini söyleyebiliriz.

Kültür Yolu Festivali’nde 250’ye yakın etkinlik gerçekleştirildi. Sizin festivalde dikkat çekmek istediğiniz noktalar nerelerdi?

Elbette AKM, bu festivalin kalbi. AKM’yi tüm bu kültür sanat etkinliklerinin hem başlangıç hem de bitiş noktası olarak sayabiliriz. Pek çok farklı sanat disiplininde etkinlikler düzenlendi festival kapsamında. Mesela modern sanatlar noktasında Galataport önemliydi. Özellikle yurt dışından sanatçılar katılım gösterdiler.  Taksim Camii, Kültür Sanat Merkezi olması bakımından Türk İslam sanat eserleri ve Selçuklu mirası sergilerine ev sahipliği yaptı. Atlas Sinema Müzesi, Emek Sineması, Garibaldi Sahnesi, İstiklal Marşı Müzesi Mehmet Akif Hatıra Evi, Saint Antuan Kilisesi, Beyoğlu Belediyesi İstiklal Sanat Galerisi, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi, Narmanlı Han, Galata Mevlevihanesi ve Galata Kulesi ve Meydanı Kültür Yolu’nun önemli destinasyonlarındandı. 64 ayrı noktada sinema, tiyatro, opera, bale gösterimleri yapıldı. Resim, fotoğraf ve dijital sergiler açıldı. Konserler gerçekleşti. Bu arada uluslararası birçok festival, Kültür Yolu Festivali’ne dahil edildi. Özel sektör de kültür sanat anlamında buraya kendini konumlandırdı. Bizim Beyoğlu Belediyesi olarak İstiklal Caddesi’nde kültür sanat galerimiz var. Hem bu merkezde hem de Galata Kulesi’nde yaptığımız sergi ve müzik etkinlikleri oldu. Tünel’deki sahnede de çeşitli etkinlikler gerçekleşti. AKM’den Galataport’ayaklaşık 3,5 kilometre boyunca 240 etkinlik, 64 noktada gerçekleşti. Belediye binamızı da bu yola eklememiz gerekir. Kültür söyleşileri, edebiyat söyleşileri belediyemizin İstiklal Millet Kütüphanesi’nde yapıldı.

Haberin Devamı

Yılda iki kez yapılacak

Haberin Devamı

Kültür Yolu Festivali devam edecek değil mi?

Kültür ve Turizm Bakanlığı’mız bu festivalin öncüsü. Beyoğlu Belediyesi olarak biz de önemli bir tarafındayız. Pek çok bakanlığın da desteği var. Beyoğlu Kültür Festivali ilkbahar ve sonbaharda olmak üzere yılda iki defa olmak üzere düzenlenecek. Bu yıl kasım ayına denk geldi. Önümüzdeki yıl muhtemelen açık alan etkinliklerinin yapılabildiği ekim ayını düşünüyoruz. Dolayısıyla hem ekim ayında hem mayıs ayında İstanbullulara ve tüm milletimize bu festivali yaşatacağız.

Beyoğlu’nun kültür, sanat vizyonu Kültür Yolu Festivali’yle şekillendi diyebilir miyiz?

Elbette... Beyoğlu, kültür sanatın merkezi. Farklı inançlar, kültürler, yaşam tarzları tarih boyunca burada yan yana yaşadı. Yeni gelişen trendiyle aynı zamanda turizm ve akademi merkezi. Yani bir üniversite ilçesi. 26 üniversitemiz var Beyoğlu’nda. Kültür sanata dönersek; AKM, Türkiye için de kültür sanatın kalbi, Beyoğlu da sanatın kaynağıdır, merkezidir. Sinemanın zaten doğum yeridir. Aynı şekilde tiyatronun da öyle. Bu özelliği yaptığımız ve yapacağımız projelerle daha da artacak. Ve bu iddiasını hep devam ettirecek. Bunu tescil eden mührünü vurdu yani.

Haberin Devamı

Beyoğlu kültür ve sanatın kalbi

Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, arkadaşımız Eren Aka’ya (solda) Kültür Yolu Festivali kapsamında 64 ayrı noktada yaklaşık 240 etkinlik yapıldığını söyledi.

İki müze daha ziyarete açılacak

Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız’ın bir müjdesi var: “Kültür merkezleri ve tiyatroların yanı sıra Beyoğlu; Rahmi Koç Müzesi, Masumiyet Müzesi, 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi, Arter, Galata Kulesi ve Pera başta olmak üzere 43 müzesi ile adeta bir “müze kent”. Yenilenen binaları ile İstanbul Modern ve Resim-Heykel Müzeleri, Galataport bünyesinde ziyaretçilerini ağırlayacak. Ayrıca iki önemli müze daha Beyoğlu’na geliyor. Yapımı devam eden ve en büyük turizm yatırımlarından biri olan Tersane İstanbul projesi çerçevesinde Sadberk Hanım Müzesi ve kendi alanında bir ilk olan Kadın Müzesi de Beyoğlu’na Haliç kıyısına geliyor.”

AKM kapanmıyor

Son olarak AKM şu anda açıldı ancak eksikleri var, kapanacak diye bir söylenti var...

Eksiklik diye bir şey söz konusu değil. Elbette yaşayan bir organizma olduğunu unutmamak lazım. İmar noktasında eksikler varsa tamamlanacak ama sineması, tiyatrosu açık. Festival bitti ancak Beyoğlu’nda etkinlikler devam ediyor. AKM de etkinliklere ev sahipliği yapmaya devam ediyor ve edecek. Orası bir kültür sanat merkezi ve nasıl ki biz oraya ‘sanatın kalbi’ diyoruz, o kalp atmaya hep devam edecek. Opera Salonu’nda geliştirme çalışması olabilir. Yani eksiklikler giderilebilir ancak bir kapanma söz konusu değil.

Beyoğlu kültür ve sanatın kalbi

Yeni açılan galeriler ve sinemalar İstiklal’deki hareketliliği artırdı.