Kültür SanatAntalya ve Adana’da neler oluyor?

Antalya ve Adana’da neler oluyor?

11.09.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Geçen sene iptal edilen Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin ardından bu sene gözler, festivalin nasıl yol aldığına ve Adana ile rekabetine çevrildi.

Antalya ve Adana’da neler oluyor

KÜLTÜR SANAT SERVİSİ - Ülkemizin majör festivalleriAdana Altın Koza ve Antalya Altın Portakal Film Festivali’ne sayılı günler kaldı. Bu senenin geçen seneden önemli bir farkı var: Geçen sene düzenlenmesi planlanan 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali, festival programından iki kez çıkarılan “Kanun Hükmü” belgeseli üzerinden ilerleyen sansür tartışmalarının ardından iptal edilmişti. Dolayısıyla bu sene Antalya’nın yola nasıl devam edeceği merak konusu.

Haberin Devamı

SİYAD çekildi

Bu sene Adana ve Antalya arasında bir nevi devir teslim olduğu dikkat çekiyor. Son beş senedir Antalya’nın Ulusal Uzun Metraj Yarışması’nın ön jürilerinden, sinema yazarı Mehmet Açar bu sene Adana Altın Koza Film Festivali’nin koordinatörlüğünü üstleniyor. Geçen sene sansür tartışmalarını takiben Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nın jüri başkanlığından çekilen Demet Akbağ, bu sene Adana’dan Onur Ödülü alıyor. 

İki festival de jüri başkanlığında uluslararası marka olmuş yönetmenlerle ilerliyor. 23-29 Eylül’de gerçekleştirilecek 31. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nin jüri başkanı Nuri Bilge Ceylan olurken 5-12 Ekim’de gerçekleştirilecek Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin Ulusal Film Yarışması bölümünün jüri başkanlığını ise Ferzan Özpetek üstleniyor. Ceylan geçen sene “Kuru Otlar Üstüne”nin Türkiye prömiyerini Adana’da yapmıştı. Özpetek de 2018’de Altın Portakal Yaşam Boyu Onur Ödülü almıştı. Antalya’da toplam 5 milyon TL’lik ödül verileceği açıklanırken Adana’nın Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda En İyi Film Ödülü’ne layık görülen 1 milyon 500 bin TL ödül alacak. Antalya’nın Ulusal Yarışması için burada prömiyer yapma şartı devam ediyor. 

Haberin Devamı

Adana mevcut rutinine devam ederken Antalya’nın geçen sene iptal edilmesinin etkileri devam ediyor. SİYAD, Muhittin Böcek yönetiminden yaşanan süreçle ilgili bir özeleştiri ya da özür açıklaması gelmediği ve iptal edilen festivalin hazırlık aşamasında emek harcayan birçok kişinin ücretlerinin ödenmediği gerekçesiyle bu yıl Antalya’dan çekildiğini duyurdu. Antalya ile ilgili bir diğer mevzu da bu senekinin, geçen senekinin yani 60. festivalin yerine düzenlenip düzenlenmeyeceği. Basın bültenleri ve sosyal medya hesaplarından yapılan duyurularda, festivalin kaçıncı kez düzenleneceği ile ilgili hiçbir vurgu yapılmıyor ve şimdilik sadece Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali ibaresi kullanılıyor.

 

Yazarlar